Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki pitää pystyssä lukuisia konsulttiyhtiöitä – asiantuntijat selvittävät jopa pellehyppyjä

Kaupunki palkkaa usein kovapalkkaisia konsultteja ratkomaan ongelmia. Joidenkin konsulttiyhtiöiden kaikki tulot tulevat Helsingin kaupungin tilaamista töistä.

Kaupunki
 
Vilja Vehkaoja Lehtikuva
Uusi potilastietojärjestelmä Apotti on maksanut Helsingin kaupungille satojatuhansia euroa, vaikka järjestelmän toteuttaja ei ole edes selvillä. Kaupunki on ostanut konsulttiyhtiö Deloittelta hankejohtamisen palveluitayli 700 000 eurolla.
Uusi potilastietojärjestelmä Apotti on maksanut Helsingin kaupungille satojatuhansia euroa, vaikka järjestelmän toteuttaja ei ole edes selvillä. Kaupunki on ostanut konsulttiyhtiö Deloittelta hankejohtamisen palveluitayli 700 000 eurolla. Kuva: Vilja Vehkaoja Lehtikuva
Sami Kilpiö HS
Konsultti selvitti 80 000 euron edestä Helsingin Bussiliikenteen talousongelmia. Yhtiö on edelleen vakavissa talousvaikeuksissa.
Konsultti selvitti 80 000 euron edestä Helsingin Bussiliikenteen talousongelmia. Yhtiö on edelleen vakavissa talousvaikeuksissa.

Helsingin kaupunki osti ulkopuolisilta yhtiöiltä asiantuntijapalveluita noin 50 miljoonalla eurolla vuosina 2012–2013.

Konsultti kutsutaan paikalle etenkin vaikeissa tilanteissa tai kun virkamieskunnan oma osaaminen riitä.

Suurimmat rahavirrat asiantuntijatyön ostoista päätyvät suurille konsulttiyhtiöille.

HS:n selvityksen mukaan Helsingin kaupunki kirjaa asiantuntijatyöksi hyvin kirjavilla periaatteilla erilaisia palveluita aina pellehypyistä alkaen.

Kalle Koponen HS
Suomen elektronisen urheilun liitto on saanut asiantuntijatyöstä palkkioita Helsingin kaupungilta lähes 50 000 euroa kahden vuoden aikana. Liiton tarkoitus on edistää elektronista urheilua Suomessa.
Suomen elektronisen urheilun liitto on saanut asiantuntijatyöstä palkkioita Helsingin kaupungilta lähes 50 000 euroa kahden vuoden aikana. Liiton tarkoitus on edistää elektronista urheilua Suomessa.

Organisaatiomuutokset tietävät usein tuloja konsulteille. Näin kävi, kun Helsinki päätti yhdistää sosiaali- ja terveystoimensa yhdeksi yksiköksi.

Kaupunki tilasi yhdistymisestä esiselvityksen Deloittelta.

Jatkoselvitys hankittiin samalta yhtiöltä suorahankintana, eli hankintaa ei kilpailutettu. Yli 200 000 euron suorahankintaa nykyinen kaupunginkanslian päällikkö Tapio Korhonen perusteli sillä, että Deloitte oli tehnyt jo esiselvityksen ja tunsi asian hyvin.

"Meidän aikataulumme oli äärimmäisen kiireinen, ja Deloitella oli asiantuntemusta hankkeesta. Tiesimme, että suorahankinta on ongelmallinen, ja kävimme asian läpi juristiemme kanssa", Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan suorahankintaa käytetään vain harvoin ja poikkeuksellisissa tapauksissa. Pääsääntö hankinnoissa on, että kaikki yli 30 000 euron hankkeet kilpailutetaan. Helsinki on tilannut vuosina 2012 ja 2013 kymmenittäin konsulttitöitä, joiden loppusumma jää hiukan alle kilpailutusrajan.

Konsulttityön hankintaa Korhonen pitää monissa tilanteissa järkevänä.

"Meillä kaupungilla ei ole eikä ole järkevää pitää kaikkien alojen asiantuntijoita palkkalistoilla. Etenkin, kun eteen tulee usein asioita, jotka ovat hyvin spesiaaleja. Voi olla, että Suomessa on vain muutamia kyseisen alan asiantuntijoita."

Marko Happo
Suuria urheilutapahtumia, kuten jalkapallon Valioliigan otteluita järjestänyt Infront Finland on saanut kaupungilta "asiantuntijapalveluista" 40 000 euroa.
Suuria urheilutapahtumia, kuten jalkapallon Valioliigan otteluita järjestänyt Infront Finland on saanut kaupungilta "asiantuntijapalveluista" 40 000 euroa.

Muutamille perinteistä konsulttitoimintaa tekeville yhtiöille kaupunki on periaatteessa ainoa asiakas. Esimerkiksi konsulttiyhtiö Blomberg Consulting laskutti Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta vuonna 2012 yhteensä yli 150 000 euroa. Tämä oli sama summa kuin yhtiön koko vuoden liikevaihto.

Suurin osa konsulttialan yrityksistä on pieniä, ja ne ovat hyvin riippuvaisia suurista asiakkaistaan. Moni julkisella sektorilla aikaisemmin työskennellyt virkamies on jättänyt työnsä vain tehdäkseen vastaavia työtä entiselle työnantajalleen oman konsulttiyhtiönsä kautta.

Entistä useammin konsultti on ratkomassa taloudellisia ongelmia. Konsultti oli selvittämässä esimerkiksi kaupungin omistaman, rajusti tappiollisen Helsingin Bussiliikenne -yhtiön taloutta. Asiaa selvittämään palkattiin alkuvuodesta 2012 konsulttiyhtiö NAG.

NAG laskutti vuosina 2012 ja 2013 yhteensä yli 80 000 euroa työstä, jossa paneuduttiin Helsingin Bussiliikenteen talousongelmiin, kassakriisiin ja "myyntiprosessiin".

Helmikuussa 2013 Helsingin Bussiliikenne myikin muun muassa kaksi tytäryhtiötään.

OIKAISU:

Grafiikassa kerrottiin, että Helsingin kaupunki on maksanut adoptiotoimistoille Kenya Children's Societylle ja Johannesburg Child Welfare Societylle yhteensä lähes 2,5 miljoona euroa. Kaupungin tiedot olivat Kenian ja Etelä-Afrikan valuutoissa. Todellisuudessa laskutus oli noin 90000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat