Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä kytee valtava ympäristöriita: Keskuspuistosta aiotaan lohkoa pala kerrostaloille

Uusissa suunnitelmissa Helsingin viheralueista katoaisi seitsemän prosenttia

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Maija Kerko sekä Valpuri, 4, ja Saima, 2, odottivat bussia Munkkivuoren Ulvilantiellä perjantaina. "Rakentamissuunnitelmat ovat sääli kallioita kohtaan. Lapsille metsä on ollut hyvä leikkipaikka."
Maija Kerko sekä Valpuri, 4, ja Saima, 2, odottivat bussia Munkkivuoren Ulvilantiellä perjantaina. "Rakentamissuunnitelmat ovat sääli kallioita kohtaan. Lapsille metsä on ollut hyvä leikkipaikka." Kuva: Juhani Niiranen HS

Lisää ihmisiä, lisää tuskaa?

Helsinki etsii kuumeisesti keinoja, mihin kaupunki sijoittaa tulevat asukkaansa. Helsinki kasvaa 860 000 asukkaan kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä.

Tuore luonnos yleiskaavaksi ehdottaa ratkaisuksi raideverkostoa, jonka solmukohtiin rakennettaisiin entistä keskustamaisempia "pikkukaupunkeja".

Sisääntuloväylien moottoritiet muutettaisiin kaupunkibulevardeiksi, joiden varsille voitaisiin rakentaa kerrostalokortteleita.

Mutta se ei vielä riitä, vaan myös viheralueita täytyy nakertaa muun muassa Keskuspuistossa ja Talin metsässä.

Karkea arvio on, että viheralueista rakentamiseen otettaisiin noin seitsemän prosenttia, aprikoi vs. johtava yleiskaavasuunnittelija Essi Leino kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajaa Jarmo Niemistä prosenttiluku kauhistuttaa. Hän arvioi, että luku voi todellisuudessa nousta korkeammaksikin.

"Se olisi merkittävä heikennys luontoarvojen kannalta", kokoomuksen kaupunginvaltuutettunakin toimiva Nieminen sanoo.

Moitteita Nieminen antaa siitä, että yleiskaavan kaavakartta ei huomioi viher- ja merialueiden keskinäistä erilaisuutta.

Samaa sanoo vaihtoehtoista Pro Helsinki 2.0 -suunnitelmaa tekemässä ollut maisema-arkkitehtuurin ylioppilas Niilo Tenkanen.

"Mukana on kaikki kahden sentin mittaisesta nurmikosta aarniometsään."

Nieminen kertoo, että Helsingin luontojärjestöt pohtivatkin nyt ehdotusta, jossa luontoarvot merkittäisiin yleiskaavaan luokittain, aivan kuten nyt kaavakartassa on eritelty erilaiset rakentamisalueet.

"Sillä tavalla toimittaisiin sivistysvaltiossa."

Juhani Niiranen HS
Metsäylioppilas Isa Pelto, 25, oli matkalla kotiinsa Munkkivuoren Ulvilantiellä perjantaina. Uusi yleiskaava ehdottaa rakentamista taustalla sijaitseviin Talin metsiin.
Metsäylioppilas Isa Pelto, 25, oli matkalla kotiinsa Munkkivuoren Ulvilantiellä perjantaina. Uusi yleiskaava ehdottaa rakentamista taustalla sijaitseviin Talin metsiin.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen puolustautuu, että kaavamerkinnät viittaavat liitekarttoihin, joissa asiat on huomioitu.

"Erityisesti Helsingille ominaiset vihersormet halutaan säilyttää yhtenäisinä laajoina alueina, joita yhdistää poikittaisten yhteyksien verkosto", todetaan viraston yleiskaavaa varten laatimassa selvityksessä. Vihersormilla tarkoitetaan viheralueiden ketjuja. Ne suuntautuvat Helsingin keskustasta ulos säteittäin.

Urban Helsingin Tenkanen naurahtaa.

"Ero virallisen ja meidän suunnitelman välillä on se, että me olemme siirtyneet neitseellisten alueiden valloittamisen sijaan tiivistävään kaavoittamiseen. Se tarkoittaa, että voimme säilyttää viheralueita emmekä amputoi 'vihersormia'."

Vaihtoehtosuunnitelma ulottaisi asuntorakentamista ärhäkämmin muun muassa pienteollisuusalueille.

Kasvavalle väestölle haetaan asuinsijoja paitsi viheralueita nakertamalla, myös vanhoja asuinalueita tiivistämällä. Kantakaupungissa muun muassa Katajanokan rannat, Sörnäistenranta, Meilahden lounaisreuna ja Lapinlahden eteläreuna voisivat kaavaluonnoksen mukaan sopia lisärakentamiseen.

Katajanokan pysäköinti- ja satamakentät saattaisivat muuttua asuinkortteleiksi. Ryssänsaaren takana vasemmalla siintää Puolimatkansaaren ja Pormestarinhevon luonnonsuojelualue.
Katajanokan pysäköinti- ja satamakentät saattaisivat muuttua asuinkortteleiksi. Ryssänsaaren takana vasemmalla siintää Puolimatkansaaren ja Pormestarinhevon luonnonsuojelualue.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päättää huomenna tiistaina, asetetaanko kaavaluonnos virallisesti nähtäville tammikuun alussa, jonka jälkeen siitä voi esittää virallisen mielipiteensä.

 

Helsingin yleiskaavaluonnos on nähtävissä osoitteessa
www.yleiskaava.fi 
 
Vaihtoehtoista Pro Helsinki 2.0 -suunnitelmaa voi kommentoida kartalla osoitteessa
http://maptionnaire.com/fi/315

Korjaus ma 15.12. kello 16:30, Urban Helsingin nimi korjattu Pro Helsingiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat