Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvotalo halutaan kunnostaa juutalaisten kulttuurikeskukseksi

Chabad Lubatich -yhdistys muuttaisi Presidentinlinnan naapuriin

Kaupunki
 

Tietoa juutalaisesta uskonnosta ja kulttuurista tarjoava yhdistys haluaa perustaa kulttuurikeskuksen Helsingin Kruununhakaan. Suomen Chabad Lubatich -yhdistys on neuvotellut Helsingin kaupungin kanssa kaupasta, jossa Mariankatu 3:ssa sijaitseva kiinteistö siirtyisi yhdistyksen hallintaan.

Mariankadun eteläpäässä aivan Presidentinlinnan naapurissa, Päävartiosta seuraavana pohjoiseen sijaitseva talo on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas.

Yhdistyksen alustavana suunnitelmana on, että kaksikerroksisen talon alakertaa käytetään muun muassa näyttelytiloina. Tiloissa on tarkoitus järjestää juutalaiseen kulttuuriin liittyvää koulutusta ja toimintaa kuten luentoja ja tapahtumia. Talosta löytynee sijansa myös juutalaisten kansanmusiikille klezmerille.

Helsingin kaupunki myy parhaillaan ydintoimintojensa kannalta tarpeettomia kiinteistöjä. Tavoitteena on vähentää kunnossapidettävien kiinteistöjen määrää, jotta korjausvarat voidaan ohjata tärkeimpiin kohteisiin, kuten koulujen ja päiväkotien korjauksiin.

Alustavasti kaupunki ja Suomen Chabad Lubavitch ovat neuvotelleet 110 000 euron kauppahinnasta. Kaupunki perisi noin 18 000 euron vuotuista maanvuokraa. Kiinteistövirasto pitää arvotalon kauppahintaa hyväksyttävänä, koska uusi omistaja sitoutuu huolehtimaan talon huomattavan kalliista korjaustyöstä.

Rakennus valmistui vuonna 1765, ja siinä sijaitsi meritullikamari. Alun perin se rakennettiin Carl August Ehrensvärdin suunnitelman mukaisesti ja Suomenlinnan rakennusten tapaan linnoituskäyttöön. Sittemmin tiloissa ovat toimineet muun muassa huutokauppakamari, poliisiasema, pysäköinninvalvontatoimisto ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS).

Viimeksi talosta muutti pois SKS rakenteiden kosteusvaurioiden ja talosta löydettyjen mikrobien takia.

Helsingin kaupunki koetti myydä rakennusta vuonna 2012. Tarjouskilpailu ei kuitenkaan houkutellut yhtään ostajaa. Syy oli remontin kalleus. Suurin korjaustarve liittyy kiinteistöviraston tekemän kartoituksen mukaan rakennuksen perustuksiin, joiden kantavuus on puutteellinen. Myös seinärakenteet sekä vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmät odottavat korjauksia ja muutoksia. Rakennus on osittain painunut.

"Talo pitää paaluttaa. Rakenteet ovat erittäin painavat. Alimman kerroksen seinät ovat metriset. Rakennuksen myyntipinta-ala on 720 neliömetriä, josta hyötypinta-alaa on 520 neliömetriä. Siitä saa jonkinlaisen käsityksen", vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta kertoo.

Kun talosta ei saatu tarjouksia, kiinteistövirasto alkoi neuvotella puolen kymmenen mahdollisesti kiinnostuneen ostajan kanssa. Niistäkin Etelä-Helsingissä kymmenisen vuotta pienimuotoisesti toiminut, kansainvälisen Chabad Lubatich -yhdistyksen Suomen-osasto jäi ainoana jäljelle.

"Yhdistys oli aiemmin tiedustellut Helsingin kaupungilta, löytyisikö heille mahdollisesti keskustan alueelta paikkaa, johon he voisivat perustaa toimitilansa. He mieltyivät tähän rakennukseen ja sen sijaintiin", Heikkinen kertoo.

Korjaussuunnitelmat on tehtävä yhteistyössä museoviranomaisten kanssa, koska rakennus on suojeltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. Mahdollisesti alkavan remontin aluksi on talon alla tehtävä arkeologiset kaivaukset. Kun talon perustat avataan, vastaan tulee 1700-luku ja merenranta.

Kiinteistölautakunta käsittelee Mariankatu 3:n tontin vuokraamista tämän viikon torstaina.

Kimmo Oksanen HS
Kruununhaka

OIKAISU:

Chabad Lubavitch -yhdistyksen nimi oli osassa tekstiä väärin kirjoitettu muotoon Chabad Lubatich.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat