Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo saa oman Kampin – Matinkylään jättimäinen liikenteen solmukohta

Matinkylän jättityömaalla ahertaa yli 250 rakennusmiestä. He rakentavat parhaillaan bussiterminaalin kattoa. Pian busseja kulkee melkein samassa tempossa kuin Kampissa.

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Matinkylän metrokeskuksen ja Ison Omenan laajennuksen työt ovat kohonneet jo maan pinnalle, bussiterminaalin katolle. Kuva on otettu Länsiväylän suunnasta etelään päin.
Matinkylän metrokeskuksen ja Ison Omenan laajennuksen työt ovat kohonneet jo maan pinnalle, bussiterminaalin katolle. Kuva on otettu Länsiväylän suunnasta etelään päin. Kuva: Kari Pullinen

Jo nelisen vuotta matinkyläläiset ja lähiseudun asukkaat ovat saaneet totutella jättimäiseen työmaahan Ison Omenan kulmilla.

Kiertotiet ovat jatkuvasti vaihtaneet paikkaa, ja maan uumenista louhittua kiveä pois kuljettaneiden rekkojen ralli on pyörinyt kiivaasti.

Välillä melukin on kiusannut lähiasukkaita.

Pahin myllerrys alkaa hellittää jo ensi keväänä.

"Silloin uuden metrokeskuksen ulkoseinät ovat pystyssä, ja rakennusporukka siirtyy sisätöihin," kertoo aluejohtaja Jukka Kylliö rakennusyhtiö NCC:stä.

Silloin metrokeskuksen ja Ison Omenan laajennusosan uumenissa ryhtyy paiskimaan töitä yli kolmesataa tekijää. He asentavat talotekniikkaa eli putkia sekä lämpö- ja ilmanvaihtoputkia.

Parhaillaan jättityömaalla ahertaa yli 250 rakennusmiestä. Menossa on muun muassa metrokeskuksen bussiterminaalin katon raudoittaminen ja valtavat betonivalut.

"Valaminen joudutaan tekemään paikalla, ja betonia tuodaan lähes 50 autolastillista päivässä", Kylliö kuvaa.

Metrokeskus valmistuu keväällä 2016. Kun metroliikenne käynnistyy vuoden lopulla, Matinkylästä tulee koko Etelä-Espoon julkisen liikenteen solmukohta. Silloin Matinkylän metroasemaa käyttää päivittäin arviolta 30 000–35 000 ihmistä.

Helsingin keskustaan suuntaavat suorat bussilinjat Matinkylän länsipuolelta ajavat Kampin sijaan Matinkylään. Terminaalissa on tilaa 17 bussille. Busseja lähtee ja tulee lähes samaan tahtiin kuin nyt Kampissa, ja myös terminaali muistuttaa Kamppia.

Kerrosta alemmalle tasolle on tehty tuhannen pysäköintipaikan taso. Niistä 360 on varattu liityntäliikenteelle.

Havainnekuvassa punatiilestä muuratut käytävät johtavat Isosta Omenasta kauppakeskuksen uudelle puolelle.
Havainnekuvassa punatiilestä muuratut käytävät johtavat Isosta Omenasta kauppakeskuksen uudelle puolelle.

Bussiterminaalista pääsee liukuportaita ylös metrokeskuksen sydämeen, suurelle torille. Siitä tulee ravintolakeidas, joka on auki niin kauan kuin metrojunat kulkevat.

Samalla tori käytävineen yhdistää bussiterminaalin yläkerroksen ja kauppakeskuksen uuden osan toisiinsa.

Kauppakeskus laajenee noin kolmanneksella, ja remontti tuo siihen vajaat sata uutta liikettä.

Niinpä Iso Omena nousee kooltaan Sellon ja Jumbon luokkaan. Ja samoin odotetaan myös kävijöidenkin määrän nousevan parin kolmen vuoden päästä.

"Nyt kauppakeskuksessa käy vajaa kymmenen miljoonaa kävijää, ja voi olla, että 14 miljoonan raja rikkoutuu vuonna 2017", kertoo johtaja Risto Seppo Cityconista.

Yhtiö omistaa yksin koko kiinteistön.

Havainnekuvat: Citycon/Arkkitehtitoimisto HPK Oy
Vinokuution muotoisen rakennuksen alla on metrokeskuksen bussiterminaali Suomenlahdentien ja Tiistiläntien kulmassa. Ylös ravintolakeitaaseen pääsee liukuportaita myöten.
Vinokuution muotoisen rakennuksen alla on metrokeskuksen bussiterminaali Suomenlahdentien ja Tiistiläntien kulmassa. Ylös ravintolakeitaaseen pääsee liukuportaita myöten.

Kävijöitähoukuttelee myös elokuvateatteri, johon tulee seitsemän salia nykyisten kolmen sijaan.

Myös kaupungin uudentyyppinen palvelutori vetää lisää väkeä. Tori tarjoaa niin sosiaali- ja terveyspalveluja kuin kirjaston, joka saa lisää tilaa roimasti ja kasvaa lähes yhtä suureksi kuin Sellossa.

Kirjaston lasten osasto toimii arkkitehti Mikko Suviston mukaan samalla neuvolan odotussalina. Lääkärille ja terveydenhoitajalle menoa voi odotella vaikka kirjaston tarjoamia lehtiä selaillessa.

Uudistuva Matinkylän keskus saa myös maamerkin. Piispansillan ja Suomenlahdentien kulmaan kohoaa 16-kerroksinen asuntotorni.

OIKAISU:

Havainnekuvan on tehnyt arkkitehtitoimisto HKP Oy, ei arkkitehtitoimisto HPK Oy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat