Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pastorit värväsivät baarista kirkkokuorolaisia: Ilta kuului Jeesukselle ja karaokelle

"Ainoat, joiden tiesimme laulavan, olivat he, jotka lauloivat yöllä yhteen."

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Hämeenkylän seurakunnan pastoreilla Marianna Saartio-Itkosella ja Katja-Maaria Vilénillä oli pannat kaulassa ja Hannu Wäkisellä pään ympärillä, kun karaokessa soi Oi Jouluyö. "Kaksi pappia ja inkkari", joku huikkaa yleisöstä.
Hämeenkylän seurakunnan pastoreilla Marianna Saartio-Itkosella ja Katja-Maaria Vilénillä oli pannat kaulassa ja Hannu Wäkisellä pään ympärillä, kun karaokessa soi Oi Jouluyö. "Kaksi pappia ja inkkari", joku huikkaa yleisöstä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Virsi 30 alkaa soida karaokessa ravintola Hasselissa Vantaan Pähkinärinteessä, ostoskeskuksen tuntumassa. "Maa on niin kaunis. . .", ylistävät sanat.

Papisto istuu liperit kaulassaan loosissa lähellä esiintymislavaa. Kaavut on tänä iltana jätetty työpaikalle. Yllä on arkista ja joillakin jouluisen punaista. Pöydässä nautitaan terästämätöntä glögiä.

Artikkeliin liittyvät

Seurakuntalaiset laulavat mukana, kun pastorit Marianna Saartio-Itkonen ja Katja-Maaria Vilén vetävät. Virren päätyttyä taputetaan. Herra Jumala, tämä ei kävisi kirkossa!

Mutta nyt ollaankin kapakassa. Ravintolasalin toisessa päädyssä pukukoodi on toinen: silmälappu, kävelykeppi ja punainen päänauha. Kartanon Kalle ja Wäkisen Hannu istuvat siemailemassa olutta.

Kartanon Kalle on juuri palauttanut pelikupongit ja palannut kapakkaan tilaamaan tuopillisen. " Karl Fredrik Wilhelm Nyqvist ", mies esittelee itsensä.

"Olen Suomen vanhimman kartanon, 1400-luvulla perustetun Nybyn omistaja."

Niinpä niin.

Mistä oikein on kysymys?

Kaikki alkoi taannoin, kun Hämeenkylän seurakunnan pastori Vilén oli paikkakunnalla uusi eikä vielä tuntenut seurakuntalaisiaan. Eräänä kesäiltana hän kuunteli läheisestä baarista puiston yli kotiinsa kantautuvaa laulua ja sai idean.

"Olimme kaikki täällä aika uusia. Ainoat, joiden tiesimme laulavan, olivat he, jotka lauloivat yöllä yhteen", Vilén kertoo.

Perusteilla oli kirkkokuoro Hämeenkylän seurakuntaan, johon Pähkinärinnekin kuuluu.

Kanttorin vetämässä kuorossa niitä oli, mutta pastorien uuskuorossa oli pulaa. Lähiön kolmesta ravintolasta kahdessa oli karaokea, ja pastorit lähtivät toiseen niistä kutsumaan laulajia.

Ensimmäinen isku oli elokuussa. Tuottiko tulosta?

"Ei. Ihmiset kyselivät, ovatko he piilokamerassa", pastori Saartio-Itkonen kertoo.

Juhani Niiranen / HS
Marianna Saartio-Itkonen laittoi tanssiksi ravintola Hasselissa, kun he Katja-Maaria Vilénin kanssa yrittivät värvätä väkeä kirkkokuoroon. Syksyn ensimmäisellä rekrytointireissulla baarissa ihmiset kyselivät, ovatko he piilokamerassa.
Marianna Saartio-Itkonen laittoi tanssiksi ravintola Hasselissa, kun he Katja-Maaria Vilénin kanssa yrittivät värvätä väkeä kirkkokuoroon. Syksyn ensimmäisellä rekrytointireissulla baarissa ihmiset kyselivät, ovatko he piilokamerassa.

Pastori Saartio-Itkonen todistaa kuitenkin, kuinka kapakkakäynnit ovat antoisia seurakuntalaisiin tutustumiseksi. Hämeenkylän seurakunta on Vantaan pienin. Silti paimenet ovat katraalle vieraat.

"Tiedätkö sinä, keneen ottaisit yhteyttä, jos sinulla olisi asiaa seurakuntasi papille?" hän johdattaa.

"Monet ihmiset eivät tunne seurakuntansa pappia. Me olemme täällä keskustellaksemme. Sehän se on tärkeää.  Kuunnella ihmisiä heidän elämänsä asioista."

"Nämä ovat näitä paikkakunnan olohuoneita. Kun ei täällä ole muuta", Vilén viljelee.

Hämeenkylän seurakunnan pastoristo on koettanut avata kanavia yhteisöllisyydelle. Sellaiselle on tilausta. Seurakuntalaiset ovat laulaneet karaoken lisäksi pop-up-kuorona ostarilla. Vanhaan pyöräkorjaamoon on avattu Café Pähkinä, joka on avoinna joka toinen keskiviikko. Tarjoilut valmistuvat talkoina, ja tuotto menee vähäosaisten perheiden lapsille. Ikäihmisille on nettikerho.

Asukkailla on jo itsellään Facebookissa Pähkinärinne- ja Pähkinärinteen lapsiperheet -ryhmät.

Kovaäänisistä alkaa kuulua Joulupuu on rakennettu. Äänessä on diakoniatyön pastori Jaakko Kara. Hänet tunnetaan jo Youtubessa taiteilijanimellä pastori Zorbas. Hän harrastaa kreikkalaista tanssia ja osaa yli 120 erilaista kuviota. Mennäänpä toiseen päähän ravintolaa.

Vapaalalainen Olavi Lindegren istuu baarijakkaralla pelihelvetti nenänsä edessä. Onko hän kenties paikalla liittyäkseen kirkkokuoroon?

"En tiedä asiasta mitään", Lindegren vastaa.

Pietu on tullut Hasseliin Vihdintien toiselta puolen Varistosta. Hän istuu yksin nurkkapöydässä ja juo olutta.

"Tiedän, mikä on illan idea, mutta kirkkokuoroon en lähde. Kondis ei riitä siihen, rock'n'rolliin kyllä", Pietu uskoo.

"Viimeisetkin seurakuntalaiset lähtevät, jos mä alan laulaa", väittää Hannu Wäkinen.

"Ei vain, osaan mä oikeesti laulaa", hän kuitenkin oikaisee.

Pian se jo voidaan todeta omin korvin, kun Wäkinen tapailee Pentti Hietasen tunnetuksi tekemää Oi jouluyötä yhdessä pastorien kanssa.

"Kaksi pappia ja inkkari", joku toteaa.

Vetäiseepä Wäkinen soolona vielä perään Kari Tapion laulaman Enkeleitä seitsemän: "Ootko nähnyt enkeleitä? Oomme kaikki kerran heitä, niinhän meille luvataan."

Verkkoon tarttuu yksi kirkkolaulaja. Mutta silti!

Käväisy läheisessä ravintola Salissa selittää asiakkaiden vähäisyyden Hasselissa. Siellä myös paljastuu, että pastorit ovat karaokessa vääränä iltana.

Sali julistaa olevansa karaokevapaa vyöhyke. Se on pullollaan väkeä. Meneillään on kinkkubingon finaali.

Kimmo Oksanen HS
Pähkinärinne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat