Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKL ottaa eron Siemensistä seitsemän vuoden jälkeen

Metron automatisointisopimukset ovat katkolla torstaina. Esityksen mukaan sopimukset puretaan.

Kaupunki
 
Tiistaina metron istumapaikat olivat täynnä ruuhka-aikaan jo täyspitkissä junissa. Luvassa on nykyistäkin tiiviimpää tunnelmaa, kun metrojunat lyhenevät länsimetron aloittaessa 2016.
Tiistaina metron istumapaikat olivat täynnä ruuhka-aikaan jo täyspitkissä junissa. Luvassa on nykyistäkin tiiviimpää tunnelmaa, kun metrojunat lyhenevät länsimetron aloittaessa 2016.

Ilman kuljettajia kulkevat metrojunat ovat jäämässä tulevaisuuden hankkeeksi. Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) aikoo purkaa kiistellyt automatisointisopimukset järjestelmätoimittaja Siemensin kanssa.

HKL:n johtokunta käsittelee toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken esitystä torstaina.

Tästä on kyse

Pattitilanne purkautuu

 Metron pattitilanne alkoi laueta, kun Siemens viestitti syyskuussa, ettei se ehdi toimittaa laituriovia ennen länsimetron aloitusta.

Pelastus- ja rakennusvalvontaviranomaiset arvioivat, että länsimetro voidaan silti ottaa käyttöön. Junaasennusten viiveet pakottivat arvioimaan automatisoinnin purkua.

Lehmuskoski perustelee purkua hankkeen lukuisilla viivästyksillä.

"Arvioimme, ettemme enää voi luottaa siihen, että tällä tavoin länsimetron liikenne pääsee alkuun elokuussa vuonna 2016", Lehmuskoski perustelee.

HKL selvitti viime vaiheessa myös sopimusten uusimista siten, että projektille olisi määritetty uusi tavoitehinta, ja nykyiset hintariidat olisi sovittu.

Tämä vaihtoehto olisi nostanut 115 miljoonan euron urakkasopimuksen kustannukset Helsingin osalta 166–183 miljoonaan euroon ilman laituriovia ja M200-junien automatisointia.

HKL arvioi, että sopimusten uusimisessa olisi omat riskinsä, sillä nykyongelmat ovat usein kiteytyneet osapuolten väliseen luottamuspulaan.

"Siemens on ottanut esille uusia erimielisyyden aiheita ja pitänyt aikaisempia vireillä", esityslistan yhteenvedossa todetaan.

Johtokunnan puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr) näkee sopimusten purkamisen järkevänä valintana.

"Projekti on nyt ihan suossa. Meillä ei ole edellytyksiä ilman merkittäviä lisäviiveitä tai kustannusylityksiä taata länsimetron aloitusta ajallaan. Epäonnistunutta projektia ei kannata jatkaa loputtomiin", Kivekäs sanoo.

Kuljettajien liikennöimä länsimetro aloittaa 2,5 minuutin vuorovälillä kahden linjan yhteisellä osuudella Tapiolasta Itäkeskukseen.

Matkustajamäärien kuitenkin ennustetaan kasvavan lähivuosina, jolloin junat uhkaavat käydä ahtaiksi.

Ahtautta lisää se, että automaattiajoa ajatellen länsimetro on suunniteltu kahta vaunua lyhyemmille metrojunille.

"Tämä lisää Kruunuvuoren raitiosillan tärkeyttä. Myös ratikkalinja Itäväylältä Teollisuuskadun kautta Pasilaan on tarpeen", Kivekäs sanoo.

Sopimusten purku ei tapahdu riidatta, koska Siemensin mielestä purkuperusteita ei ole. HKL varautuu oikeuskäsittelyyn.

HKL joutuu nyt myös erikseen kilpailuttamaan asetinlaitteen, jonka avulla ohjataan liikennettä länsimetron uudella rataosuudella. Siemens ei ole tähän mennessä ilmoittanut sitä toimittavansa, vaikka se toimitti Helsingin rataosuuden ajonohjausjärjestelmän syksyllä vuonna 2012.

Jos HKL:n johtokunta hyväksyy sopimusten purkamisen torstaina, hankintamenettely uudesta asetinlaitteesta alkaa perjantaina.

HKL:n tavoitteena on aloittaa kaluston automatisointi uudestaan, kun kaikkein vanhimmista metrojunista luovutaan 2020-luvulla.

Automatisoinnin suurimmat vaikeudet on koettu nimenomaan vanhimman kaluston asennustöissä.

Lehmuskoski sanoo, etteivät perimmäiset syyt automatisointiin ole poistuneet. Vaikka kuljettajaliikenteen vuoroväliä pystyttäisiinkin tihentämään, metron käyttökustannukset kasvavat silloin 6–7 miljoonalla eurolla vuodessa. Myös häiriöherkkyys kasvaa.

Puheenjohtaja Kivekäs ei ole yhtä varma kuin Lehmuskoski, että uusi automatisointikierros polkaistaisiin käyntiin vajaassa kymmenessä vuodessa.

"Tehdään nyt ensin tämä vaihe kunnialla loppuun."

Markus Jokela HS
Siemensille työskentelevät asentajat Jani Niemelä (vas.) ja Ville Satola asensivat tiistaina automaattimetron keskusyksikköä Helsingin metrovarikolla. Työn alla olleen vaunun oli määrä valmistua koeajoon tällä viikolla.
Siemensille työskentelevät asentajat Jani Niemelä (vas.) ja Ville Satola asensivat tiistaina automaattimetron keskusyksikköä Helsingin metrovarikolla. Työn alla olleen vaunun oli määrä valmistua koeajoon tällä viikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat