Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tiukkana poliitikon kieli­kikkailusta: Minerva Krohn eroaa tai hänet erotetaan opetus­lautakunnasta

Minerva Krohn vaihtoi äidinkielensä ruotsiksi toukokuun lopussa 2013, viikkoa myöhemmin hän sai ruotsinkielisten pestin Kuntaliitosta

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Minerva Krohn
Minerva Krohn Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin vihreille on lähtenyt kaupunginkansliasta kehotus: opetuslautakunnan ja sen suomenkielisen jaoston puheenjohtajan Minerva Krohnin (vihr) on syytä erota näistä toimista ja tilalle tulee valita uudet poliitikot.

Tämä tulee kaupunginkanslian hallintopäällikön Antti Peltosen mukaan mielellään tehdä, ennen kuin valtuusto joutuu toteamaan Krohnin epäkelvoksi jaoston vetäjänä ja lautakunnan vetäjäksi väärin perustein.

Tästä on kyse

 HS toi julki tiistaina, että Minerva Krohn (vihr) on vastoin kaupungin johtosääntöä opetuslautakunnan ja vastoin kuntalakia sen suomenkielisen jaoston puheenjohtaja.

 Pulma juontuu siitä, että hän on toukokuussa 2013 vaihtanut äidinkielensä suomesta ruotsiin. Siksi häntä ei olisi kuulunut valita toimiin marraskuussa 2013.

 Kesken valtuustokauden tapahtuneessa valinnassa vihreät tai virkamiehet eivät tarkastaneet kelpoisuutta.

Kyse on HS:n tiistaina esiin nostamasta tilanteesta, että Krohn on vaihtanut äidinkielensä suomesta ruotsiin. Vaihdoksen seurauksena Krohn ei kuntalain ja kaupungin johtosäännön mukaan voi toimia pesteissään opetuslautakunnassa. (HS 16. 12.)

"Emme lähettäneet selvityspyyntöä Krohnille tai muuallekaan, koska tilanne näyttää selvältä. Valtuusto myöntää Krohnille eron, ja ellei hän sitä pyydä, toteaa kelpoisuuden päättyneeksi", Peltonen sanoo.

Seuraavan kerran valtuusto on koolla tammikuun puolivälissä.

Äidinkielen vaihto näyttää kikkailulta: se ajoittuu samoille viikoille, joina Krohn asettui ehdolle ja valittiin Kuntaliiton hallitukseen ruotsinkieliselle paikalle.

HS sai keskiviikkona Helsingin maistraatista tiedon, että Krohn esitti pyynnön ruotsinkieliseksi muuttamisesta 30. toukokuuta 2013. Maistraatti tallensi muutoksen seuraavana päivänä.

Runsas kaksi viikkoa ennen vaihdosta Krohn oli asetettu ehdolle Oulussa Kuntapäivillä. Kuntaliiton valtuusto päätti nimittämisestä 5. kesäkuuta 2013.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen on vahvistanut päivämäärät HS:lle. Krohn itse totesi maanantaina, ettei muista tarkalleen, koska vaihtoi äidinkielensä.

Hän on kiistänyt kikkailun ja todennut vaihtaneensa kielen lääkärintyön ja perhesuhteiden takia. Krohn ei keskiviikkona vastannut HS:n soittopyyntöön.

Petteri Kivimäki
Emma Kari (vihr)
Emma Kari (vihr)

Vihreiden valtuustoryhmän on nyt hieman sulateltava seurauksia. Ryhmän puheenjohtaja Emma Kari (vihr) vetää henkeä:

"Tämä tuli yllätyksenä. Olemme pitäneet Minervaa kaksikielisenä, ja äidinkielen vaihto on ollut hänen oma päätöksensä."

Jos vihreät saisivat pyörrettyä Peltosen kannan erosta ja Krohn pysyisi lautakunnassa, todennäköinen lähtijä olisi ruotsinkielisen jaoston varavetäjä Bernt Nordman (vihr). Kyse on siitä, että ruotsinkielisiä voi olla kaksi, ja Krohn on kolmas.

"En pysty spekuloimaan, ennen kuin ryhmän kanta on selvä. Pulma on, että valtuustotyö on tältä vuodelta loppunut. Mutta on tästä käytävä pian alustava keskustelu", Kari sanoo.

Karin mukaan on selvää, että opetuslautakunnan kokoonpanon on noudatettava kuntalakia ja kaupungin johtosääntöä.

"Meillä on tässä kohtaa tapahtunut lapsus. Meillä on ollut oletus, että kelpoisuus tarkastetaan kaupungin hallinnon puolella."

Lautakunnan päätökset ovat Peltosen mukaan voimassa: "Tällä perusteella niistä olisi voinut valittaa, mutta valitusaika 14 päivää on umpeutunut." Tällä viikolla Krohn ei ollut läsnä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat