Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ja Espoon terveysneuvonta saa uuden numeron, Vantaa jää toistaiseksi ilman

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Helsingin uusi terveysneuvonta palvelee vuodenvaihteen jälkeen numerossa 09 310 100 23.

Yksi selkeä numero kysymyksille siis säilyy sittenkin, vaikka kuntien yhteinen puhelinpalvelu lopettaa. Ohje on myös edelleen sama. Päivällä arkena on järkevintä soittaa omalle terveysasemalle. Hammashoidolla ja neuvolalla on edelleen omat keskitetyt ajanvarauksensa. Terveysneuvonta vastaa tästä huolimatta Helsingissä ympäri vuorokauden.

"Kannattaa esimerkiksi soittaa, kun oma terveysasema on kiinni ja mietit onko vaivasi sellainen, että se on hoidettava tänään", kuvaa terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen palvelua.

Erillinen terveysneuvontanumero päätettiin jo kerran Helsingissä lopettaa kokonaan, mutta suosittu palvelu sai paljon puolustajia. Siksi päätöstä muutettiin.

Espoossa terveysneuvonnan numero on tammikuusta eteenpäin 09 87 10023. Toisin kuin Helsingissä, tämä numero käytössä vain silloin, kun terveysasemat ovat kiinni. Arkena pitää soittaa omalle terveysasemalle tai neuvolan, hammashoidon tai mielenterveys- ja päihdepalvelujen numeroihin.

Vantaalla yhteisen numeron tilalle ei tule heti uutta terveysneuvonnan numeroa. Virka-ajan ulkopuolella kiireellisissä asioissa voi soittaa Peijaksen päivystykseen numeroon 09 471 67060. Päivystys ei ole siinä mielessä sama asia kuin tähän asti toiminut terveysneuvonta, että hoito-ohjeita kiireettömiin tapauksiin sieltä on turha kysellä. Niitä varten Vantaalla pitää soittaa arkena omalle terveysasemalle. Ikääntyneille ja neuvoloiden asiakkaille on omat puhelinpalvelunsa.

Vantaallakin pyritään myöhemmin saamaan käyttöön yksi neuvontanumero, vaikka puhelut ohjattaisiinkin siitä numerosta eri paikkoihin.

Tulevaisuudessa on mahdollista, että kunnat palaavat takaisin malliin, jossa numero on taas yhteinen koko alueella. Samalla sähköisiä palveluita on tarkoitus kehittää voimakkaasti.

Viimeiset viikot ennen vuodenvaihdetta kaikissa kolmessa kunnassa toimii vielä tuttu numero 09 100 23. Numero lakkaa toimimasta 30. joulukuuta kello 10.

Henkeä uhkaavissa tapauksissa oikea numero on jatkossakin hätänumero 112.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat