Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaiselle bussikuskille solvaukset ovat arkipäivää Helsingissä

Virolainen kohtaa syrjintää Helsingissä erittäin harvoin. Bussinkuljettajille ilkeät kommentit ovat kuitenkin tuttuja.

Kaupunki
 
Virolaiset siirtotyöläiset kertovat: "Ilkeitä kommentteja kuulee melkein joka päivä"
Virolaiset siirtotyöläiset kertovat: "Ilkeitä kommentteja kuulee melkein joka päivä"
Yli 10 vuotta bussia pääkaupunkiseudulla ajaneet virolaiset Aron Puusepp, Ülar Tilk ja Toivo Tromp kertovat, miten suomalaiset suhtautuvat virolaisiin työntekijöihin. Suurin osa matkustajista on ystävällisiä, mutta ikäviä kommentteja tulee silti lähes päivittäin. Toimittaja Ruut Tolonen, kuvaus ja editointi Janne Järvinen.

Valtaosa ihmisistä suhtautuu mukavasti, mutta ikäviä kommentteja kuulee lähes päivittäin. Näin kuvaavat Helsingin bussiliikenteen kuljettajat Aron Puusepp, Ülar Tilk ja Toivo Tromp suomalaisten matkustajien asennetta virolaiskuljettajia kohtaan.

"Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa suomalaisista. Mutta on ihmisiä, jotka alkavat heti kiroilla, että siellä on joku ulkomaalainen ratissa", kertoo yli 10 vuotta pääkaupunkiseudun bussilinjoja ajanut Tilk.

Tästä on kyse

Keskustelu lähti öykkäristä taksissa

 Keskustelu virolaisiin kohdistuvasta muukalaisvihasta alkoi taksista. Internetissä julkaistussa äänitteessä suomalainen asiakas kiroilee ja raivoaa rauhallisena pysyvälle virolaiselle taksikuskille pääkaupunkiseudulla.

 Myös virolainen rakennusyrittäjä Rain Kolga syytti tällä viikolla suomalaisia, tarkemmin sanottuna aluehallintovirastoa (avi), rasismista. Kolga ryhtyi syömälakkoon, kun avin tarkastajat olivat puuttuneet esimerkiksi kypärien ja suojalasien puuttumiseen hänen yhtiönsä työmaalla Vihdissä.

Siksi miehet eivät yllättyneet kuultuaan suomalaisasiakkaan viime viikonloppuna virolaiselle taksikuskille osoittamasta vihanpurkauksesta.

"Hyvä, että omalle kohdalle ei ole sattunut mitään yhtä törkeää", Tromp sanoo.

Kolmetoista vuotta Suomessa työskennellyt mies kertoo tottuneensa solvauksiin. "En enää niin välitä kommenteista. Niille ei voi mitään."

Pahalta on silti tuntunut esimerkiksi käsky hankkia laivalippu kotiin – näin on sanottu sekä Trompille että Puuseppille. Tartosta kotoisin oleva Puusepp kuitenkin asuu tätä nykyä vaimonsa kanssa Helsingin Pitäjänmäellä.

"Jos suomalainen sanoo tummaihoiselle ikävästi, rasismi tuomitaan. Mutta jos sanoo virolaiselle, siihen ei puututa yhtä suoraan", hän harmittelee.

Suomen ja Viron ystävyysseurassa, Tuglas-seurassa, arvellaan, että suurin osa suomalaisista suhtautuu edelleen neutraalisti ellei jopa lämmöllä Viroon ja virolaisiin.

"Arvelemme, että kysymys on ennemminkin yksittäistapauksesta, jossa vihan kohteeksi sattui osumaan virolainen", kommentoi Katariina Suurpalo Tuglas-seurasta taksikuskin tapausta.

Suomessa asuu jopa 70 000 virolaista

Suomessa asuvien tai oleskelevien virolaisten määrä on kasvanut 2010-luvulla. Viime vuonna heitä asui Suomessa jo 45 000, mikä tekee virolaisista toiseksi suurimman ulkomaalaistaustaisen ryhmän venäläisten jälkeen koko maassa.

Luku ei kuitenkaan ihan vastaa todellisuutta, sillä väliaikaisesti Suomessa oleskelevia ei tilastoi tarkasti kukaan. Viron Helsingin-lähetystö arvioi aiemmin tänä vuonna, että todellinen virolaisten määrä Suomessa on jo lähes 70 000.

Moni virolainen tulee työn vuoksi käymään eikä suunnittele pysyvää asettumista Suomeen. Monella muulla mittarilla Virossa syntyneet ovat silti kotoutuneet Suomeen erittäin hyvin.

Suuri osa hallitsee kielen jo tullessaan. Lisäksi suomalaisten ja virolaisten väliset avioliitot ovat hyvin tavallisia.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimmassa maahanmuuttobarometrissa kerrotaan myös, että virolaisilla on eniten suomalaisia ystäviä verrattuna muihin suuriin maahanmuuttajaryhmiin.

Myös bussinkuljettajina työskentelevät Aron Puusepp, Ülar Tilk ja Toivo Tromp tuntevat paljon suomalaisia.

"Kulttuuri on melkein sama. Ei ystävyys riipu kansallisuudesta, vaan jos on kunnon kaveri, se on siinä", Tilk sanoo.

"Samanlaisen vuodatuksen olisi varmasti saanut myös savolaiskuski, naiskuski, liian vanha tai liian nuori kuski ja niin edelleen", sanoo Heikki Rausmaa Tuglas-seurasta.

Hän sanoo keskustelleensa asiasta monen virolaisen kanssa. Kukaan ei ole huomannut yleisempää kielteistä suhtautumista virolaisiin.

Useimmat virolaiset kertovat kokevansa olonsa Suomessa vähintään melko turvalliseksi. Ainoastaan kolme prosenttia arvioi, että olo on turvaton tai melko turvaton.

Barometria varten haastatelluista virolaisista noin yhdeksän prosenttia oli kokenut syrjintää etnisen alkuperän vuoksi vuoden aikana. Tämäkin luku on reilusti alempi kuin monilla muilla maahanmuuttajaryhmillä.

Vähemmistövaltuutetun toimistoon tulee virolaisilta joka vuosi yhteydenottoja, mutta vain muutamia.

"Suurin osa niistä koskee työsyrjintää. Ohjaamme ne edelleen aluehallintovirastoon. Sitten on harvinaisia tapauksia, joissa on esimerkiksi ollut vaikea saada pankkitiliä avattua. Kaiken kaikkiaan tapauksia on vain kourallinen", sanoo tiedottaja Maria Swanljung vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Jos Viron työtilanne ja palkkataso olisivat parempia, Tromp, Puusepp ja Tilk työskentelisivät ehdottomasti mieluummin siellä kuin Suomessa.

"On raskasta ja kallista asua kahdessa maassa ja maksaa asunnosta molemmissa", Tromp sanoo.

Miesten mukaan kotimaan palkkataso on viime vuosina kohentunut. Moni Suomessa työskennellyt virolainen on palannut pysyvästi lahden eteläpuolelle.

"Tarkkailen tilannetta. Parin kolmen vuoden päästä Viron talous on varmaan jo niin hyvä, että voisin muuttaa sinne", Tilk arvelee.

Sitä odotellessaan hän toivoo suomalaisasiakkailtaan seuraavaa: "Jos on tapahtunut jotain ikävää, ei tarvitse tulla soittamaan suuta bussikuskille. Minulla on pitkä päivä edessä."

Janne Järvinen HS
Pääkaupunkiseudulla bussia ajavat Aron Puusepp, Ülar Tilk ja Toivo Tromp sanovat, että espoolaiset ja vantaalaiset suhtautuvat heihin helsinkiläisiä mukavammin. "Siellä sanotaan kiitos ja ollaan paljon ystävällisempiä kuin Helsingissä."
Pääkaupunkiseudulla bussia ajavat Aron Puusepp, Ülar Tilk ja Toivo Tromp sanovat, että espoolaiset ja vantaalaiset suhtautuvat heihin helsinkiläisiä mukavammin. "Siellä sanotaan kiitos ja ollaan paljon ystävällisempiä kuin Helsingissä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat