Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ehti maksaa automaattimetrosta 49 miljoonaa – yrittää karhuta kaiken takaisin

HKL on jo maksanut Siemensille 49 miljoonaa euroa ja tahtoo rahat takaisin

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Siemens jatkaa sarja-asennuksia HKL:n metrojunissa. Raido Semm asensi automaatiotekniikkaa metrojunaan tiistaina Helsingissä.
Siemens jatkaa sarja-asennuksia HKL:n metrojunissa. Raido Semm asensi automaatiotekniikkaa metrojunaan tiistaina Helsingissä. Kuva: Markus Jokela HS

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) johtokunta päätti torstaina lopettaa metron automatisoinnin. Päätös oli yksimielinen.

Neuvottelut käytännön järjestelyistä järjestelmätoimittaja Siemensin kanssa alkavat välittömästi.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) vie asian vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn sen merkittävyyden vuoksi. Päätöksen sisältöön Sauri ei aio nyt puuttua. Edellisen purkuaikeen Sauri onnistui kääntämään kaupunginhallituksen avustuksella kaksi vuotta sitten.

Sopimusten täydellinen purku tarkoittaa sitä, että Siemensin Helsinkiin asentamat asetinlaitteet pitää vaihtaa kahden vuoden käytön jälkeen. Vaihtoehtoisesti osapuolten pitäisi, vastoin odotuksia, päästä sopuun siitä, millä hinnalla ne voivat jäädä.

Myös länsimetron asetinlaite pitää kilpailuttaa erikseen. Hankinnan aikataulu on erittäin kireä, koska länsimetron on määrä avautua vuoden 2016 elokuussa.

Siemens ei hyväksy sopimuksen purkua, koska sen mukaan viivästykset menevät tilaajan piikkiin.

Siemens arvioi tehneensä töitä automatisoinnin hyväksi yli 100 miljoonan euron verran.

"Me olisimme olleet valmiit ottamaan parikymmentä miljoonaa takkiimme uusimmalla tarjouksella", pettynyt toimialajohtaja Juha Lehtonen kommentoi torstai-iltana.

HKL piti Siemensin tarjousvaihtoehtoja joko laadullisesti liian riisuttuina tai liian kalliina.

HKL on tilittänyt Siemensille 49 miljoonaa, jotka se aikoo saada kokonaisuudessaan takaisin vakuussummasta.

Molemmat varautuvat vuosien oikeudenkäyntiin. HKL on teettänyt ulkopuolisen lainopillisen arvion sopimusten purkamisen riskeistä.

Siemens ennätti kirjeitse tähdentää johtokunnan jäsenille, että HKL maalaa liikennelaitoksen asemasta riita-asiassa "yltiöoptimistisen arvion".

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kommentoi, että Siemensin sopimusrikkomukset ovat niin moninaiset, että sopimukset voisi purkaa viidestä eri syystä.

Ratkaisu ei HKL:n mukaan lisää ruuhkia, vaikka länsimetron palvelut on laskettu lyhyiden junien ja tiheiden vuorojen varaan.

Länsimetron avautuessa junat lähtevät Tapiolasta Mellunmäkeen ja Matinkylästä Vuosaareen viiden minuutin välein, jolloin yhteisellä osuudella vuoroväli on 2,5 minuuttia.

Nyt vuoroväli on neljä minuuttia. Pullonkaula on kaikissa ennusteissa Kulosaaren silta.

Espoon matkustajaennusteet voivat muuttua, koska Espoo varautuu 70 000 uuteen asukkaaseen metron vaikutusalueella.

Lehmuskoski muistuttaa, että HKL käynnistää metron automatisoinnin uudestaan vuonna 2021, kun HKL:n vanhin kalusto vaihdetaan uusiin juniin.

Poliitikoille uusi kierros voi olla vaikea pala niellä.

"Automatisointia tehdään silloin selvästi yksinkertaisempaan ympäristöön kuin vuonna 2007. Uusi kalusto on valmisteltu automaatioon, ja laituriovet ovat kapeammat", Lehmuskoski perustelee.

HKL kuittaa vanhan kaluston aikaistetusta poistosta noin 20 miljoonan euron tappion. Junilla oli tarkoitus ajaa vielä viisi vuotta tätä pitempään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat