Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esa Saarinen kehuu puukotustuomiota

Puukottaja päätyi vankilan sijasta sairaalahoitoon. "Vankila olisi ollut väärä paikka", sanoo Saarinen.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Esa Saarinen kertoo vaikuttuneensa suomalaisen oikeuslaitoksen, poliisin ja terveydenhuollon toimivuudesta.
Esa Saarinen kertoo vaikuttuneensa suomalaisen oikeuslaitoksen, poliisin ja terveydenhuollon toimivuudesta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Professori Esa Saarinen kehuu Espoon käräjäoikeuden perjantaista ratkaisua olla tuomitsematta häntä puukottanutta nuorta miestä rangaistukseen.

"Se on paras mahdollinen lopputulos. Vankila olisi ollut väärä paikka hänelle", Saarinen sanoo.

Tästä on kyse

 Parikymppinen mies puukotti filosofi Esa Saarista maaliskuussa Espoossa, kun tämä oli menossa luennoimaan.

 Hyökkääjä on kertonut motiivikseen julkisuuden saamisen.

 Espoon käräjäoikeus antoi tapauksesta tuomion perjantaina.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että 22-vuotias mies syyllistyi tapon yritykseen mutta oli teon tehdessään syyntakeeton. Hänet oli siten päästettävä tutkintavankeudesta heti vapaaksi.

Mies ehti olla tutkintavankeudessa yli yhdeksän kuukautta.

Puukottaja ei pääse vapaalle jalalle, sillä terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut miehen olevan tahdosta riippumattoman sairaalahoidon tarpeessa. Hän jää hoidettavaksi sairaalaan.

Käräjäoikeuden ratkaisu voi jäädä pysyväksi. Sekä syyttäjä että puolustus kertoivat perjantaina kumpikin tahollaan, etteivät he ole ensiarvioidensa perusteella aikeissa valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

Mielentilatutkimuksen mukaan 22-vuotias mies oli veriteon aikaan toiminut suuruusharhojensa ohjaamana.

Hän ei kyennyt ymmärtämään tekojensa merkitystä eikä seurauksia. Hän ei myöskään pystynyt säätelemään käyttäytymistään.

Käräjäoikeuden mukaan hän oli ollut psyykkisesti sairas ainakin puolen vuoden ajan ennen maaliskuista tapon yritystä. Mies oli väkivallanteon aikaan hoidossa psyykkisen sairauden vuoksi. Hoito on jatkunut myös sen jälkeen.

Väkivallanteko tapahtui 5. maaliskuuta Espoon Otaniemessä Dipolin edustalla.

Hyökkääjä oli lähtenyt samana päivänä liikkeelle ulkoiluluvalla Auroran sairaalasta, käynyt ostamassa puukon partioliikkeestä ja matkustanut linja-autolla Espoon Otaniemeen.

Siellä hän kävi ulkona Saarisen päälle, kun professori oli saapumassa pitämään luentoa. Yksi puukoniskuista osui Saarisen vatsaonteloon ja vaati leikkauksen. Saarinen sai vammoja myös käteensä.

Syyttäjä vaati oikeudessa miehelle rangaistusta murhan yrityksestä. Käräjäoikeuden mukaan kyse oli kuitenkin tapon yrityksestä.

Tuomioistuin katsoi, että hyökkäys ei ollut vakaasti harkittu teko, mikä on edellytyksenä murhasta tai murhan yrityksestä tuomitsemiselle. Saarinen kertoo voivansa nykyisin hyvin.

"Minulle ei jäänyt tästä muita vaurioita kuin aika hurja leikkausjälki vatsaan. Se ei aiheuta sen kummempaa haittaa", hän kertoo.

Saarinen sanoo olevansa vaikuttunut siitä, miten poliisi, terveydenhuolto ja oikeuslaitos hoitivat kukin osaltaan rikostapauksen.

"Minuun on tehnyt syvän vaikutuksen se perusteellisuus, jolla järjestäytynyt yhteiskunta on käsitellyt tämän tapahtuman."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat