Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan lentoparkkisota leviää nyt moottoriradalle

Pysäköintiyrittäjä ajautui vaikeuksiin myös kaupungin omistamalla radalla. Hän sai häädön.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Yrittäjä Jarno Kankaan käytössä ollut ajorata on jäämässä maantäytön alle Vantaalla. Maita vuokraa kaupunginyhtiö Vantaan moottorirata, jonka kanssa Kangas on riitautunut.
Yrittäjä Jarno Kankaan käytössä ollut ajorata on jäämässä maantäytön alle Vantaalla. Maita vuokraa kaupunginyhtiö Vantaan moottorirata, jonka kanssa Kangas on riitautunut. Kuva: Juhani Niiranen HS

Vantaan lentoaseman pysäköinnistä alkanut kärhämä on levinnyt kaupungin omistamalle Vantaan moottoriradalle.

Lentopysäköinti Oy:n yrittäjä Jarno Kangas on joutunut vaikeuksiin toisen yrityksensä Rally-Centerin kanssa.

Tästä on kyse

Perusteeton jättilasku pysäköintikentästä johti riitaan, poliisi-ilmoitukseen ja korvausvaateisiin

 Kiista lentopysäköinnistä virisi, kun Vantaan kaupunki peri Jarno Kankaalta perusteetonta 32 000 euron lupamaksua. Kaupunki myönsi virheen (HS 21. 10.).

 Ero toisen yrityksen, Lentoparkki Oy:n kohteluun on suuri, sillä Lentoparkki on toiminut luvitta koko vuoden.

 Kangas teki rakennusvalvonnan toimista tutkintapyynnön Itä-Uudenmaan poliisille. Hän vaatii vahingonkorvausta. (HS 1. 11.)

Kangas on ollut vuosia Vantaan moottoriradan vuokralaisena, mutta nyt Vantaan kaupungin omistaman ratayhtiön toimitusjohtaja Tapio Päivinen (sd) on irtisanonut Rally-Centerin.

Maat ovat kaupungin, ja ratayhtiö hallinnoi niitä. Vuokrasuhteen purku on Kankaan mielestä kaupungin vastaisku, koska hän teki pysäköintikiistassa poliisille tutkintapyynnön kaupungista.

HS kirjoitti kahden lentopysäköintiyrittäjän erilaisesta kohtelusta, Kankaalle määrätystä virheellisestä 32 000 euron lupamaksusta ja osapuolten riitautumisesta (HS 20. 10. ja 1. 11.).

"Pelkäsin, että kaupunki kostaa. Päivinen itse ehdotti korvaavaa rataa. Aina olemme löytäneet ratkaisun ongelmiin. Olisi voitu neuvotella", Kangas sanoo.

HS:lla on hallussaan viesti lokakuun alusta, jossa Päivinen esittää uuden "radan tekoa melko valmiiseen ympäristöön".

Moottoriradan Päiviseltä on tullut Kankaalle iltamyöhään viesti irtisanomisesta. Se tuli ensimmäisen HS:n uutisen julkaisupäivänä. Asiaa oli puitu samana iltana kaupunginhallituksessa.

Päivinen kiistää yhteyden pysäköintikiistaan. Rally-Centerin irtisanomisen syy on Päivisen mukaan se, että sen käytössä ollut ajorata jää pian maantäytön alle.

Maantäytöllä kaupungin ratayhtiö rahoittaa alueella jo liki valmiina olevaa kartingrataa.

Kaupunki ei ole tukenut Päivisen hankkeita. Maantäytöstä Päivinen kertoo saaneensa jo 300 000 euroa. Lisätäytöstä on tiedossa vastaava raha. Sillä olisi määrä tehdä uusia rakennuksia.

Lentopysäköinnin ja moottoriradan asiat ovat tiiviissä yhteydessä. Pysäköintikenttä Katriinantiellä oli moottoriradan pysäköinnille varattua aluetta. Päivinen luopui sen käyttöoikeudesta, jotta kaupunki pystyi vuokraamaan alueen Kankaalle.

"Harmittaa, kun olen yrittänyt auttaa poikaa, ja nyt hän lyö puukolla", Päivinen kuvaa.

Tonttipäällikkö Armi Vähä-Piikkiön mukaan Kankaan tulo oli toimiva ratkaisu ja alue tuli tuotteliaampaan käyttöön kuin moottoriradan vara-alueena.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok) on vuosien mittaan ollut yhteydessä Kankaaseen.

"Kankaan toiminta on tärkeää alueen tulonmuodostukselle. Alue on tarkoitettu moottoriurheiluun, ja toiminta mahtuu sinne hyvin", Mäkinen arvioi.

Päätösvalta on Päivisellä, sillä kyse on ratayhtiöstä, joka ei ole suoraan kaupungin vallassa.

Välien kärjistyttyä Kankaan toimista on tehty ilmoitus mahdollisesta ympäristörikoksesta Itä-Uudenmaan poliisille.

Poliisit ja kaupungin ympäristötarkastajat ovat käyneet toteamassa, että Rally-Centerin ajoradalle on levitetty luvatta betonipitoista hiekkaa.

"Päivinen on tehnyt rikosilmoituksen. Luvattomista toimenpiteistä on myös viranomaisen velvollisuus tehdä sellainen", sanoo ympäristötarkastaja Maarit Rantataro.

Poliisi odottaa laboratorioanalyysia materiaalin mahdollisista haitallisista aineista.

Myös moottoriradan puolella on käytetty vastaavaa ainesta tienpohjissa, Päivinen myöntää. Ero on, että Kankaan alue ilmeisesti sivuaa Päijännetunnelia, jossa kulkee juomavesi.

Kangas on aloittanut pintamaan poiston: "Selvitin tavarantoimittajalta, ettei sinne ole ajettu jätettä vaan seulottua betonihiekkaa."

Nyt syytöksiä on puhjennut puolin ja toisin. Kangas kertoo esittävänsä ratayhtiölle korvausvaatimuksen perutuista asiakastilaisuuksista.

"Rata on ollut maantäytön ja siinä käytettyjen kaivinkoneiden ja jumppereiden takia liejuinen. Olemme menettäneet koko pikkujoulusesongin."

Päivinen on katkaissut Lentopysäköinniltä kulkuyhteyden tontille, jolle päästäkseen on kuljettava muutamia metrejä ratayhtiön maalla. Kiistaa on laskujen maksamisesta.

Päivinen on kutsunut poliisin sekä kaupungin ja ympäristökeskuksen edustajat tammikuun 2. päivänä tarkistamaan, missä vaiheessa Rally-Centerin poistuminen ratayhtiön mailta on. Sopimus päättyy 31. joulukuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat