Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tallinnan-matkojen sumput helpottavat: Helsingin Jätkäsaareen uusi matkustaja­terminaali

Kaupunki
 
Puolen kilometrin käytävä sumputtaa laivallisen Tallinnan-matkustajia
Puolen kilometrin käytävä sumputtaa laivallisen Tallinnan-matkustajia
Helsingin Länsisatamaan saapuva laivamatkustaja saa tallata sokkeloisia käytäviä pitkään ennen terminaaliin pääsyä. Uusi terminaali tuo helpotuksen. Toimittaja Samuli Laita, kuvaus ja editointi Janne Järvinen, grafiikka Uolevi Holmberg.

Eteläinen Helsinki saa uuden maamerkin. Länsisataman kauimmaiseen kärkeen, uudelle täyttömaalle rakennetaan uusi Tallinnan-reittiliikenteen matkustajaterminaali.

Vanhan Länsiterminaalin kyky vastaanottaa matkustajia on tulossa tiensä päähän, sillä sataman liikennemäärät ovat kasvaneet jatkuvasti. Tänä vuonna Tallinnan-matkaajia on noin 6,3 miljoonaa.

"Nykyinen terminaali on aivan äärirajoilla. Ajoittain on tukalaakin", luonnehtii matkustajasatamista vastaava johtaja Kari Noroviita Helsingin satamasta.

"Etenkin ajoneuvojen määrä on kasvanut matkustajamääriä voimakkaammin."

Vilkastumisen huomaavat aika ajoin ne autoilijat, jotka pyrkivät satamasta ulos samaan aikaan kun toinen jono pyrkii samaan laituriin kiinnittyneen toisen aluksen kyytiin.

Risteävät ajoreitit vaikeuttavat liikenteen sujuvuutta.

Kävellen laivoista poistuville tuttuja ovat puolestaan tilanteet, joissa Tallinnan-tuliaiset leviävät pitkin ahtaan tulokäytävän lattioita. Siellä pujottelevat sekä kiireiset reittimatkustajat että viihdepainotteisilla risteilyillä olleet. Pisimmillään matkaa laivasta terminaaliin on käytävää pitkin lähes puoli kilometriä.

Ahtaus ei helpota terminaalirakennuksessakaan, sillä usein saapujaa on vastassa laivaan pääsyä odottelevien joukko. Tungos on myös omiaan houkuttelemaan taskuvarkaita.

Uudessa terminaalissa matkustajasumppuja pitäisi olla vähemmän, koska laivoille johtavia pitkiä käytäviä ei tarvita ja laiturissa olevat laivat ovat rakennuksesta katsoen eri suunnilla.

"Terminaalissa näkee koko ajan, kummalla puolella oma laiva on. Lisäksi näkyvissä ovat komeat maisemat Pihlajasaaren suuntaan", Noroviita kuvailee.

Uuden terminaalin valmistuttua ajoneuvoliikenne eri laitureille jakaantuu hyvissä ajoin ennen terminaalirakennusta. Siten saattoliikenteelle ja raitiovaunun päätepysäkille jää selvästi nykyistä enemmän tilaa.

Vanha terminaali pysyy käytössä. Noroviidan mukaan jatkossa siihen kiinnittyvät etenkin risteilylaivat.

"Uudessa terminaalissa keskitytään pelkistetympään reittimatkustamiseen."

Siten luvassa ei ole hulppeita ravintolamaailmoja, vaan pääpaino on laivaan siirtymisen helpottamisessa. Lähtöselvitys siirtyy suurelta osin itsepalvelupisteisiin, myös autojen osalta.

Käyttöön uuden terminaalin pitäisi tulla vuoden 2017 aikana.

"Aiemmin tavoitteena on ollut vuosi 2018, mutta Tallinkin uusi alus tulee Tallinnan-reitille 2017. Se vähän nuotittaa satamankin tavoitteita."

Noroviita arvioi uuden terminaalin hinnaksi 40–45 miljoonaa euroa. Muihin muutostöihin uppoaa "toinen mokoma" lisää.

Entä millainen itse rakennuksesta tulee? Nythän esillä on vasta alustavia idealuonnoksia.

"Olemme valmiita satsaamaan laadukkaaseen arkkitehtuuriin", Noroviita toteaa.

"Tiedostamme, että olemme kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla."

Nyt täyttöalueelta avautuu näkymä Pihlajasaaren ja Melkin välistä avomerelle sekä juuri ja juuri Kuninkaanmiekkaan asti.

Janne Järvinen HS
Hannu Mäkinen ja Kirsti Syväri-Mäkinen palasivat Tallinnasta syntymäpäiväjuhlareissulta sunnuntai-iltapäivänä m/s Starilla.
Hannu Mäkinen ja Kirsti Syväri-Mäkinen palasivat Tallinnasta syntymäpäiväjuhlareissulta sunnuntai-iltapäivänä m/s Starilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat