Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni suomalainen ei halua mielenterveys­kuntoutujaa elämäänsä – vapaaehtoiset kattavat yksinäisille joulupöydän

Kaikki ovet eivät sulkeudu aatoksi, kiitos vapaaehtoisten. Espoon mielenterveysyhdistyksen tiloihin saa tulla ilman diagnoosia.

Kaupunki
 
Sami Kilpiö HS
Kalevi Murto ja Pekka Junttila (vas.) hakivat perjantaina ruokaa Lilla Karyllin seisovasta pöydästä, jonka kattoi Espoon mielenterveysyhdistyksen väki.
Kalevi Murto ja Pekka Junttila (vas.) hakivat perjantaina ruokaa Lilla Karyllin seisovasta pöydästä, jonka kattoi Espoon mielenterveysyhdistyksen väki. Kuva: Sami Kilpiö HS

Jouluna yksinäiset voivat rakentaa toisilleen juhlan. Esimerkiksi Espoossa pyhät tehdään tänäkin vuonna talkoilla mielenterveyskuntoutujien tiloissa.

Aattona voi suunnata Espoon mielenterveysyhdistyksen (Emy) tiloihin Kivenlahteen.

"Perinteenä on ollut kuunnella joulurauhan julistus. Sitten on musiikkia ja yhdessäoloa. Lounas on tänä vuonna kylmä, on esimerkiksi kalaa, sienisalaattia ja rosollia", kuvailee toiminnanohjaaja Tiina Pajula.

Yhdistyksen toisessa kotipesässä Lilla Karyllissa Espoon keskuksessa syötiin joululounas jo viime perjantaina.

Kumpikaan tilaisuus ei onnistuisi ilman lukuisia vapaaehtoisia.

"Yksinäisyys ei pelota, kun on paikka, jonne saa mennä. Vaikka juuri tänään en tahtoisi, seinät eivät kaadu päälle, koska huomenna voin taas tulla", sanoo Kalevi Murto, jo vuosia Emyssä viihtynyt.

Eeva-Liisa Mäkinen huolehtii vapaaehtoisena, että Emyn ovet pysyvät auki myös pyhinä.
Eeva-Liisa Mäkinen huolehtii vapaaehtoisena, että Emyn ovet pysyvät auki myös pyhinä.

Ovella ei mielenterveysyhdistyksissä kysellä kuka on autettava ja kuka auttaja ja kuka vähän molempia. Sisään saa kävellä ilman diagnoosia tai lähetettä. Saa tulla, jos on vähän siipirikko – mutta saa tulla, vaikkei olisikaan.

Osalla mielenterveyskuntoutujista on tietenkin perhe ja ystäviä ympärillään, mutta osalle riski jäädä eristyksiin on suuri esimerkiksi jouluna.

Mielenterveysbarometrin 2013 mukaan peräti neljäsosa suomalaisista ei halua olla mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden kanssa lainkaan tekemisissä.

Tämä on huikean paljon, koska yhtä suurta osaa kansasta mielenterveyden häiriöt koskettavat suoraan.

Espoon Emyssä mietitään paljon sitä, miten ihminen otetaan vastaan ihan ensimmäistä kertaa. Ei esimerkiksi ole pakko puhua lainkaan, jos ei halua.

"Minä en juuri puhu. Mutta pidän siitä, että ihmiset ympärilläni puhuvat", sanoo Pekka Junttila.

Jokainen saa myös itse päättää, tuleeko olemaan vai tekemään.

Tekemään tuli viitisen vuotta sitten Eeva-Liisa Mäkinen miehensä kuoleman jälkeen. Sen piti olla vain pieni annos vapaaehtoista apua jollekin.

Jotenkin Mäkinen liukui vakituiseksi mestaritiskaajaksi ja päivystäjäksi, siis pitämään yhdistyksen olohuoneita auki juhlapyhinä ja viikonloppuisin, kun palkattu henkilökunta on poissa.

"Kun tulin, en nauranut koskaan. Enkä edes huomannut sitä itse", Mäkinen sanoo.

Hän jäi, koska Emyssä puhuttiin vakavia asioita, mutta myös naurettiin yhdessä. Vitsejä ei oikein voi toistaa, ne ovat tilannekomiikkaa.

"Täällä otetaan ihminen henkisesti syliin", sanoo Mäkinen.

Tutkimus osoittaa, että Mäkisen sanat ovat totta monelle mielenterveyskuntoutujalle.

Liisa Hokkasen hiljattain Lapin yliopistossa valmistunut tutkimus kertoo, että mielenterveysyhdistysten aktiivit kokevat toiminnan lisänneen mielekkyyttä, yhteisöllisyyttä ja vaikuttamismahdollisuuksia. Se ei tarkoita, että yhdistykset korvaisivat virallisen terveydenhoitojärjestelmän tai yksin pystyisivät esimerkiksi kuntouttamaan ihmisiä työelämään.

Matti Heilakka järjesti tuoleja Villa Karyllissa, jotta kymmenet lounastajat mahtuivat syömään.
Matti Heilakka järjesti tuoleja Villa Karyllissa, jotta kymmenet lounastajat mahtuivat syömään.

Kalevi Murto sanoo, että hänen kohdallaan on auttanut nimenomaan yhdessä tekeminen. Kun hän aikoinaan työuran ja sairaalakierteen jälkeen eksyi Emyn yhteiseen olohuoneeseen, hän ei ollut tottunut kotitöihin.

"Pää oli ihan sohjona, mutta täällä löysin toivon. Paraneminen on hidasta, mutta se on mahdollista."

Aluksi hämmensi, kun ohjaaja ehdotti, että mitä jos puhdistaisit tuon vessan. Nyt mies kokkaa ja siivoaa varmoin ottein.

"Ennen pyrin vain ottamaan itselleni. Täällä olen huomannut, että kun antaa muille, saa itsekin enemmän", sanoo Murto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat