Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downin oireyhtymä ei hidasta 14-vuotiasta Saga Hännistä: Hän on Espoon Vuoden urheilija

Kaupunki
 
Saga on tarumainen voimistelija
Saga on tarumainen voimistelija
14-vuotiaalla Saga Hännisellä on Downin oireyhtymä. Se ei estä häntä urheilemasta, ratsastamasta ja tanssimasta. Espoo valitsi Sagan Vuoden urheilijaksi. Toimittaja Kimmo Oksanen, kuvaus Sami Kero, leikkaus Terhi Liimu.

"Täh!" Soile Hänninen huudahti yhtenä iltana pari viikkoa sitten.

Hän oli Espoon internetsivuilla vilkaisemassa, oliko nuoriso- ja liikuntalautakunta myöntänyt hänen tyttärelleen matka-apurahan ensi vuoden Special Olympicsiin Yhdysvaltoihin.

Tytär Saga Hänninen, 14, olikin valittu Espoon Vuoden urheilijaksi 2014.

Se on kova saavutus, kun ajattelee, kuinka paljon 270 000 asukkaan kaupungissa on valtakunnallisestikin verraten kovatasoisia eri lajien urheilijoita.

"Täh!" kertoo myös Saga Hänninen itse huudahtaneensa saatuaan äidiltään seuraavana päivänä tiedon valinnastaan.

"Mä oikein hämmästyin. Minut! Minut!"

Fakta

Kehitysvammaisten urheilujärjestö

 Kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -järjestön on perustanut Eunice Kennedy Shriver vuonna 1968.

 Special Olympics -kesämaailmankisat järjestetään joka neljäs vuosi. Vuonna 2015 Kesämaailmankisat ovat 25. 7.–2. 8. Los Angelesissa.

 Kesämaailmankisoihin osallistuu noin 7 000 urheilijaa 177 maasta. Vapaaehtoistyöntekijöitä kisoissa on 30 000. Suomesta kisoihin lähtee 93 urheilijan joukkue.

 Järjestöllä on ympärivuotista urheilutoimintaa noin 180 maassa, myös Suomessa. Toiminnassa on mukana yli 2,5 miljoonaa kahdeksan vuotta täyttänyttä kehitysvammaista. Lajeja on yli 30.

Downin oireyhtymä ei ole estänyt Lippajärvellä Keski-Espoossa asuvaa Hännistä harrastamasta. Päälaji on rytminen kilpavoimistelu, jossa hän nappasi tänä vuonna Suomen Special Olympicsissa pallo-ohjelman kultamitalin.

Special Olympics on kehitysvammaisille tarkoitettu urheilukilpailu, jonka pääkilpailut järjestetään ensi vuonna Los Angelesissa. Osallistujamäärältään maailman suurimpaan urheilutapahtumaan kokoontuu noin 7 000 urheilijaa.

Lisäksi Saga Hänninen harrastaa ratsastusta, telinevoimistelua, balettia ja partiota. Koulussa tärkein aine on historia.

"Rakastan sitä", Hänninen kertoo. Stalin, Hitler ja Mussolini tuntuvat olevan tuttuja, mutta kiinnostavinta on kuitenkin Suomen historia.

Viimeksi hän on katsonut Pohjantähden alla -dokumentin.

Koulun liikuntalajeista kahvakuula on "aika helppoa", Hänninen sanoo ja näyttää samalla, kuinka heijaa kuulan lattiasta eteen.

"Jalkapallo ja koripallo ovat vaikeita. Mä olen lyhyt, ja kori on ylhäällä."

Hänninen asettuu esittelemään taitojaan keskelle olohuoneen lattiaa. Nauha pysyy koko ajan liikkeessä, mikä kuuluu välineen vaatimuksiin. Musiikkina soi Chim Chim Cher-ee musikaalista Mary Poppins eli Maija Poppanen.

"Pikkuvalmentaja" eli pikkusisko ja balettikoululainen Kiia Hänninen, 9, seuraa isosiskon liikeratoja tarkasti. Hänen edessään tietokoneen ruudulla pyörivät mallivideot.

Välineohjelmien liikesarjat ovat kaikilla Special Olympicsiin osallistuvilla samat.

Saga Hänninenkin on harjoitellut niitä pitkään videolta. Nauhan lisäksi on osattava naru, pallo ja vanne.

Yhtään lamppua ei kuulemma ole tullut olohuoneen katosta alas. Hän on liikunnallisesti lahjakas ja nopea pukeutumaan aamuisin, mutta Geisha-tamman selästä hän on pudonnut.

"Tuli verta", hän kertoo.

Saga Hänninen käy koulua ryhmäintegraatioluokalla.

Paikan löytäminen vammaiselle nuorelle ei ollut helppoa: vanhemmat Soile ja Mika Hänninen tekivät vuosia töitä asian eteen.

Kun koulu lopulta löytyi, perhe muutti sen lähelle asumaan.

Ehkä myös siksi, että Espoon konttorivallan selättäminen otti koville, tyttären valitseminen kaupungin Vuoden urheilijaksi palkitsi myös vanhemmat.

"Tämä oli Espoolta arvovalinta, jolla voi olla iso merkitys laajemminkin. Jos tämä osaltaan merkitsisi sitä, että yhteiskunta olisi matkalla lämpimämpään suuntaan", Mika Hänninen sanoo.

"Kun Espoo on tietynlainen kova kaupunki, ehkä Sagan palkitseminen on liikahdus parempaan suuntaan", sanoo Soile Hänninen.

Jos ei ollut koulun löytäminen helppoa, vuosia vei myös urheiluseuran etsiminen. Kun se löytyi, Saga Hänninen oli Mari Mieskosen valmennettavista ainoa. Nyt kehitysvammaisten voimisteluryhmä on kasvanut kuusihenkiseksi.

"Mari on parempi valmentaja kuin äiti ja isä", Hänninen kehuu estoitta valmentajaansa.

Saga Hännisen seura on Sport Club Vantaa ja harjoitukset ovat naapurikaupungissa kahdesti viikossa. Muut harrastukset mukaan lukien vanhemmat ja kimppakyytiläiset saavat ajella autolla ympäriinsä enemmän kuin lääkäri määräisi.

"Ihan hullun lailla. Ei mitään järkeä", Soile Hänninen toteaa.

Kun Sport Club Vantaalla oli vastikään jouluesitys, Hänninen kukitettiin.

"Äiti kuvasi. Se oli ihan seko. Se liikuttui", Saga Hänninen kertoo.

Ja tipahtihan sieltä Espoon kassasta se matka-apurahakin. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön myöntämän avustuksen kanssa yhdessä Saga Hännisen matkarahat Los Angelesiin alkavat olla koossa.

Jännittääkö? "Vähän."

Mikä on tavoitteesi?

"Haluan voittaa, koska Suomi tarvitsee lisää kultaa."

Sami Kero HS
Espoon Vuoden urheilija Saga Hänninen esitteli nauhaohjelman kotinsa olohuoneessa. Siellä hän myös aluksi harjoitteli, kun urheilijalle, jolla on Downin oireyhtymä, ei ollut löytyä pääkaupunkiseudulta voimisteluseuraa.
Espoon Vuoden urheilija Saga Hänninen esitteli nauhaohjelman kotinsa olohuoneessa. Siellä hän myös aluksi harjoitteli, kun urheilijalle, jolla on Downin oireyhtymä, ei ollut löytyä pääkaupunkiseudulta voimisteluseuraa.

Kimmo Oksanen HS
Lippajärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat