Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cafe Ekberg ja raitiovaunu voittivat HS:n piparkakku­talokisan

Voittoisan piparkakkutalon rakentaminen vaati kolme yritystä ja neljä päivää

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Ella Nevalainen sijoittui viime vuonna HS:n piparikisan kakkoseksi. Nyt Helsinki-maisema Bulevardilta toi 20-vuotiaalle kokille kirkkaan voiton.
Ella Nevalainen sijoittui viime vuonna HS:n piparikisan kakkoseksi. Nyt Helsinki-maisema Bulevardilta toi 20-vuotiaalle kokille kirkkaan voiton. Kuva: Markus Jokela HS

Kuusi kiloa piparkakkutaikinaa, neljä päivää periksiantamatonta työtä ja kolme yritystä. Siinä resepti, jolla syntyi tämän vuoden piparkakkutalokisan voittanut sokeriunelma.

"Loppuvaiheessa olivat kyllä jo hermot melko kireällä", sanoo kilpailun voittotyön leiponut Ella Nevalainen.

Helsinkiläinen Nevalainen ei ollut mukana ensimmäistä kertaa. Viime vuonna hän tuli samassa kilpailussa kakkoseksi.

"Olen tehnyt piparkakkutaloja nyt noin kymmenen vuotta", kertoo Silja Serenadella alkupalakokkina työskentelevä 20-vuotias Nevalainen. Aluksi hän teki niitä yhdessä äitinsä kanssa omaksi ilokseen, sitten nuorempien sisarusten myyjäisiin.

"Viime vuonna huomasin, että näistä järjestetään myös kilpailuja, ja päätin osallistua."

Tänä vuonna Nevalainen suunnitteli teoksensa varta vasten kilpailua varten. "Halusin tehdä leipomon, ja kun teemana oli Helsinki, niin Ekberg tuntui luontevalta valinnalta."

Suunnittelussa oli mukana ystävä, joka oli aiemmin työskennellyt esikuvana olleessa kahvilassa Bulevardilla.

Alun perin piparkakkutalosta piti tulla puolet suurempi, mutta ensimmäinen versio sortui kokoamisvaiheessa.

"Siinä vaiheessa takana oli jo kymmenen tuntia yhtämittaista työtä."

Markus Jokela HS
Piparkakkukahvilan ikkunassa on esillä sokeritaikinasta leivottuja kakkuja. Kaikki ei mahtunut pieneen ikkunaan edes esille.
Piparkakkukahvilan ikkunassa on esillä sokeritaikinasta leivottuja kakkuja. Kaikki ei mahtunut pieneen ikkunaan edes esille.

Piparkakku-Ekberg muistuttaa ilmeisen hyvin esikuvaansa. Sen näyteikkunassa on jopa sokeritaikinasta tehtyjä pieniä kakkuja. "Niitä jäi ylikin, koska ikkunaan ei kovin paljon mahtunut."

Raitiovaunuun on puolestaan otettu mallia Helsingin kaduilla viime vuonnakin kulkeneesta museovaunusta.

Kaikki – lukuun ottamatta sisällä olevia ledivaloja – on syötävää. Läpikuultavat ikkunat on tehty isomaltoosista, lumi sokerikuorrutteesta ja päällä on syötävää kimalletta. "Sitä oli lopulta joka paikassa, kun puhalsin sitä kädestä tasaiseksi pinnaksi", Nevalainen sanoo.

Paljon Nevalainen teki itse, mutta ei sentään kaikkea. Piparkakkutaikinan hän osti pakastealtaasta. "Näin suuren taikinamäärän tekeminen olisi järjettömän iso homma."

Nevalainen on ruuan ammattilainen, mutta kakkuja hän ei työkseen tee.

"Kyllä sokerileipurin työtäkin olen miettinyt, mutta ehkä se on parempi pitää vain harrastuksena. Niin tekemisen riemu ei pääse katoamaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat