Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko Helsinki tarjota kouluissa vain vegaanista kasvisruokaa?

Kaupunki
 
Santtu Kauppila Anna El-Khoury
Juhani Niiranen HS
Kallion lukiossa oli puuropäivä 19. joulukuuta.
Kallion lukiossa oli puuropäivä 19. joulukuuta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ravintolat ja kaupat ovat alkaneet tarjota yhä enemmän vegaaneille suunnattuja ruokia, kun kasvissyönti ja veganismi yleistyvät.

Useille Helsingin kaupungin kouluille ruokailun järjestävä Palmia tarjoaa päivittäin kahta eri pääruokaa.

Vähintään toinen ruoka on aina kasvissyöjille sopiva, mutta sisältää eläinperäisiä tuotteita eikä sovellu vegaaniseen ruokavalioon.

Miksi kaikki Palmian kasvisruoat eivät ole vegaanisia, koulu- ja päiväkotipalveluiden ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson?
"Olemme sopineet opetusviraston kanssa, että ruoka on lakto-ovo-vegetaarista. Niin saadaan ravitsemus tasapainoiseksi. Toisaalta moni kasvisruokailija pitää ruoista, joissa on maitotuotteita ja kananmunaa. Emme halua kaventaa valikoimaa. Pyrimme tarjoamaan vegaaneillekin mahdollisuuden ruokailla, vaikkei se ole listamme mukaista."

Miten huomioitte vegaanista ruokavaliota noudattavat oppilaat?
"Osassa kasvisruoistamme ei ole käytetty maitotaloustuotteita tai kananmunaa. Jos koululainen haluaa noudattaa vegaaniruokavaliota, ensin hänelle kerrotaan Helsingin kouluruokailun perusperiaatteet ja ohjataan hänet keskustelemaan kouluterveydenhoitajan kanssa. Jos oppilas edelleen haluaa vegaaniruokaa, hänelle tarjotaan samaa ruokaa useammin kuin muille, eli ruokalista on suppeampi."

Ettekö halua kannustaa vegaaniseen ruokavalioon?
"Emme ota kantaa tällaisiin asioihin. Veganismi on yksi ruokavalio muiden joukossa. Osa ruokavalioista johtuu terveydellisistä syistä, osa uskonnollisista tai eettisistä. Kouluruoka on perusruokaa, joka sopii mahdollisimman monelle. Kaikki ruokalistasta poikkeavat ruokavaliot nostavat työkustannuksia, hävikkikustannuksia ja usein myös varsinaisia raaka-ainekustannuksia. Nämä rahat ovat sitten pois perusruoasta."

Eikö olisi helpompaa tarjota kaikille eri kasvisruokavalioita noudattaville samaa, vegaanista ruokaa?
"Silloin karsiutuisi useita ruoka-aineita, joista moni kasvisruokailija pitää. Se vaikuttaisi kasvisruokailijoiden tyytyväisyyteen. Lisäksi ongelmana olisi, miten ravitsemuksellisesti tasapainoinen ateria rakennettaisiin ruokailijoita miellyttävällä tavalla. Yksi tavoitteemme on, että oppilaat, jotka syövät vain perusruokaa, tottuisivat syömään pikkuhiljaa kasvisruokia. Kasvisruoathan on vapaasti otettavissa milloin tahansa. Hävikkikin kasvaisi, kun ei voitaisi käyttää samoja raaka-aineita kuin perusruokavaliossa. Niiden tilalle pitäisi hankkia korvaavia raaka-aineita, jotta ravitsemus esimerkiksi energian ja proteiinin osalta saataisiin kuntoon."

Tuleeko kasvisruoasta palautetta?
"Ei sen enempää kuin muustakaan ruoasta. Kun samantyyppistä palautetta tulee useasta suunnasta, siihen reagoidaan."

Kuinka paljon ekologisuus ja hinta painavat ruoan valmistuksessa?
"Hinta on siinä mielessä tärkeä, että kun on tietty määrä rahaa, sen yli ei voi elää. Mutta ei voi ajatella niinkään, että tekisimme valintoja millä hinnalla tahansa."

Miksei opetusvirasto tilaa Palmialta vegaanista kasvisruokaa lakto-ovo-vegetaristisen sijasta, opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki?
"Se on kouluruokasuositusten mukaista. Helsingin kaupungin kouluissa ja oppilaitoksissa on saatavilla myös vegaanista ruokaa, jos oppilas ilmoittautuu vegaaniksi. Muissa kunnissa ei edes ole tätä mahdollisuutta. Siinä mielessä Helsingin malli on edistyksellinen."

Aikooko Helsinki lisätä vegaanisen ruoan tarjontaa?
"Emme voi unohtaa sitä, että kouluruokasuositusten mukainen kasvisruoka on lakto-ovo-vegetaarinen. Ainakaan tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta vähentää tai lisätä eläinperäisiä tuotteita ruokalistalla."

 

Kirjoittajat kuuluvat Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen media- ja demokratiakasvatushanke.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat