Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaishoitaja joutui töihin sairas­vuoteeltaan: Kotihoito lähetti äidin pojan luo, kun ruoka loppui

Perhe keksi tehdä vanhustensuojeluilmoituksen – se ei tuonut pysyvää hoitopaikkaa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Helsinkiläinen Juha Pennanen on hoitanut äitiään Anneli Pennasta koko aikuisikänsä.
Helsinkiläinen Juha Pennanen on hoitanut äitiään Anneli Pennasta koko aikuisikänsä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun Juha Pennanen makasi syksyllä sairaalassa veritulppa keuhkoissa, viranomainen soitti: äitisi jääkaappi on tyhjä. Hän ei pärjää yksin.

Helsinkiläinen Pennanen oli jo kuukausia aiemmin irtisanonut äitinsä Anneli Pennasen omaishoitosopimuksen. Syynä olivat oma terveys ja äidin turvallisuus. Silti kului vain hujaus ja äiti tuotiin taksilla pojan sairaalasängyn viereen istumaan.

Tausta

Omaishoito säästää miljardeja euroja

Omaishoidon tukea saa Suomessa yli 40 000 ihmistä. Todellisuudessa omaishoitajien määrä on paljon tätä suurempi. Kuntien välillä on isoja eroja siinä, kenelle tukea myönnetään.

Kansaneläkelaitos (Kela) arvioi, että ainakin 20 000 ihmistä tekee ilman tukea yhtä raskasta ja sitovaa työtä omaisensa eteen kuin tukea saavat.

Kevyempää apua läheiset antavat vielä enemmän.

Jopa joka neljäs työssäkäyvä huolehtii jollain tavalla omaisestaan tämän sairauden, vamman tai vanhuuden vuoksi.

Kela laskee, että kunnat säästivät omaishoidon ansiosta pelkästään pitkäaikaishoidosta viime vuonna arviolta 3,4 miljardia euroa.

Summa kasvaa tulevaisuudessa, kun väestö ikääntyy ja laitoshoitoa puretaan.

Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikön Juha Jolkkosen mielestä tapaus kuulostaa erikoiselta.

"Ketään ei voida velvoittaa jatkamaan omaishoitajana. Kun ihminen haluaa irti sopimuksesta, hänen kanssaan pitäisi sopia, miten hoito ja palvelut järjestetään", Jolkkonen sanoo.

Hän ei voi suoraan kommentoida, mikä juuri tässä tapauksessa on mennyt pieleen.

"Yleisellä tasolla omaisilla ja meillä on joskus eri näkemys siitä, mitä palveluita tarvitaan. Omaiset esimerkiksi kokevat, että ihminen ei millään voi pärjätä enää kotonaan", Jolkkonen sanoo.

Poika Pennanen oli kymmenvuotias vuonna 1978, kun äiti sai aivoverenvuodon. Omaishoitajaksi hän ryhtyi 1990-luvun alussa.

Silloin äiti pystyi vielä itse liikkumaan kaupungilla rollaattorilla.

"Ajattelin sydämellä enkä järjellä. Halusin pitää äidistä huolta", poika sanoo nyt.

Vuosia elämä oli lähes normaalia. Juha Pennanen teki uraa, hankki kesämökin ja moottoripyörän. Hän osti äidilleen kotiapua, jotta tämä pääsisi ulos myös pojan työpäivien ja -matkojen aikana.

Vähitellen äidin liikkuminen vaikeutui, ja nykyisin ulkona tarvitaan pyörätuoli. Dementia paheni.

"Hän on kuin pieni lapsi, ei voi jättää yksin hetkeksikään. Esimerkiksi kerran hissi oli rikki. Äiti unohti oman kuntonsa ja keksi, että hän kantaa rollaattorin alas portaita ja lähtee ulos ilman seuraa."

Seurauksena oli putoaminen portaissa ja vamma päähän.

Juha Pennasen eno ja Annelin veli Mauno Alatalo on kirjannut vammat dokumenttiin nimeltä vanhustensuojeluilmoitus. Mitään sellaista lomaketta ei tietenkään virallisesti oikeasti ole. On vain pitkä kirje viraston päättäjille, lista sisaren koettelemuksista: murtunut lonkka, sitten toinen ja useita muita reissuja ensiapuun.

"Vain haavereita on paikattu, kuntoutusta tai pysyvää apua ei järjestetty vuosiin", Alatalo sanoo.

Juhani Niiranen HS
Pennasten mielestä 1990-luvulla apua sai joustavammin. Nyt jokaisesta palvelusta joutuu kinaamaan erikseen.
Pennasten mielestä 1990-luvulla apua sai joustavammin. Nyt jokaisesta palvelusta joutuu kinaamaan erikseen.

Samaan tahtiin kun äidin kunto paheni, pojan elämässä sattui kaikenlaista ikävää. Hän tarvitsisi rauhaa etsiä parannusta omiin terveysongelmiinsa. Kesämökkiä, moottoripyörää ja työpaikkaa ei ole enää.

Omaishoitosopimuksen poika irtisanoi siksi, että hänelle sanottiin, että näin äiti voisi päästä palvelutaloon pysyvästi. Lupaus ei toteutunut.

Äiti toki saa nyt aiempaa enemmän palveluja, siinä mielessä vanhustensuojeluilmoitus on tehonnut. On turvapuhelin, päivätoimintaa, kotiapua 10–15 minuuttia kerrallaan kolmesti päivässä. Kuntoutukseen hän pääsee muutamaksi viikoksi kerrallaan palvelutaloon.

Suuren osan ajasta hän on silti käytännössä poikansa vastuulla – myös, kun poika itse on hoidossa. Omaisten mukaan kaikesta on saanut kiistellä, jopa vaippojen määrästä vuorokaudessa.

Kela kyseli aiemmin tänä vuonna tuhansilta omaishoitajilta heidän kokemuksistaan. Yli puolet arvioi voivansa hyvin. Omaishoito koetaan sitovana mutta vaivan arvoisena.

Noin joka viides koki stressiä. Selkeää yhtä syytä tähän ei ole. Muutaman selittävän tekijän tutkijat kuitenkin löysivät. Omaishoitajia tukevia palveluita pitäisi suunnitella enemmän yhteistyössä omaishoitajien kanssa, ja niitä pitäisi olla tarpeeksi. Erityisesti masennukseen ja mielenkiinnon puutteeseen pitäisi kiinnittää huomiota

Helsingissä on mietitty keinoja helpottaa arkea.

"Tukea räätälöidään sen mukaan, mitä ihmiset itse toivovat", Jolkkonen sanoo. Siis esimerkiksi niin, että omaishoitajien vapaiden järjestämiseen on vaihtoehtoja: palveluseteli, päivätoimintaa, hoitoa joko useamman vuorokauden pätkissä tai muutama tunti kerrallaan. Myös teknologia pyritään valjastamaan avuksi aiempaa paremmin.

Tällaiset konstit eivät toki Pennasten tilanteessa riitä. Jolkkonen sanoo, että kun aletaan miettiä tarvetta ympärivuorokautiseen hoitoon, aluksi selvitetään aina mahdollisuuksia selvitä kotona.

Kun Juha Pennanen kotiutui sairaalasta veritulppansa jälkeen äiti mukanaan, olo oli epätoivoinen. Esimerkiksi sairaalan psykologi oli ottanut yhteyttä Anneli Pennasen hoidosta päättäviin, mutta pojan terveydentilalla ei kuulemma ollut vaikutusta äidin saamaan apuun. Muutamaa päivää myöhemmin Juha Pennanen yritti itsemurhaa.

"Ajattelin, että meidän molempien elämä on pilalla."

Nyt Pennanen näkee jo tulevaisuudessa toivoakin ja suunnittelee opiskelua uuteen ammattiin. Äidille hän toivoisi turvallista, pysyvää paikkaa olla.

"Haluan yhä auttaa äitiä ja viettää aikaa hänen kanssaan. Mutta olen 46-vuotias. Olisi aika aloittaa omakin elämä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat