Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan keskiaikainen kirkko saa ilmastoinnin – kesäisin happi loppuu viidensissä häissä

Kunnostuksen jälkeen Pyhän Laurin kirkossa pystyy hengittämään, kuulemaan ja näkemään paremmin

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Yli 500-vuotias Vantaan Pyhän Laurin kirkko on selvinnyt pitkään ilman sadevesikouruja ja syöksytorvia. Nyt ne asennetaan.
Yli 500-vuotias Vantaan Pyhän Laurin kirkko on selvinnyt pitkään ilman sadevesikouruja ja syöksytorvia. Nyt ne asennetaan. Kuva: Juhani Niiranen HS

Lumipyryyn kääriytynyt Vantaan Pyhän Laurin kirkko näyttää huomattavasti tyylikkäämmältä kuin monet sitä nuoremmat kirkkotilat.

Talvinen postikorttitunnelma ja rakennuksen ryhdikäs olemus eivät silti kerro koko totuutta. Etenkin ilmanvaihto tuottaa hankaluuksia.

Näin remontti etenee

Osa sivupenkeistä katoaa

2015

Vantaan Pyhän Laurin kirkon remontti alkaa heti, kun kirkkohallitus on vahvistanut suunnitelmat helmi–maaliskuussa.

Ensimmäiseksi tehdään kellariin ilmanvaihdon konehuone.

Asennustyöt näkyvät kirkkosalissa, kun jalkalistojen taakse piilotetaan esimerkiksi uusia sähköjohtoja. Myös sakasti menee remonttiin, ja urut kunnostetaan syksyllä.

2016

Kirkon kuorista poistetaan osa sivupenkeistä tilan väljentämiseksi. Alttarikaide uusitaan. Asehuone ja läntinen pääsisäänkäynti remontoidaan. Kellotapulissa sähköisesti avautuvat luukut korvataan ritilärakenteella.

2017

Ulkotöitä kuten sisäänkäynnin maamassojen kuorimista ja laatoitustöitä. Sadevesikourut ja syöksytorvet asennetaan.

Suositun vihkikirkon kesäsesongin aikana happi alkaa loppua jo päivän viidensissä häissä.

"Vaikka ovet ja ikkunat avataan toimitusten välillä, ilma ei vaihdu riittävän tehokkaasti", luonnehtii rakennuttajainsinööri Maija-Liisa Sahlbom Vantaan seurakuntayhtymästä.

Moneen kertaan hengitetty sisäilma on niin hiilidioksidipitoista, että salia pitäisi tuulettaa vuorokauden verran ennen kuin ilmanlaatu palautuisi ennalleen. Siihen ei ole mahdollisuutta niinä päivinä, joina seuraava morsiuspari jo odottelee vuoroaan asehuoneessa, kun edellinen hääseurue purkautuu ulos pääovesta.

Yhtä karua on elämä myös sakastissa, jossa papit käyvät valmistelevia keskusteluja vihkiparien ja hautaustoimituksiin osallistuvien omaisten kanssa. Mittausten perusteella viiden ihmisen kahden tunnin kokous nostattaa hiilidioksidipitoisuuden yli suositusten, jos tunkkaista huonetta ei ole edellisen päivän jälkeen ehditty tuulettaa kunnolla.

Kirkko on porskuttanut yli 500 vuotta ilman koneellista ilmanvaihtoa, joten muutosta on suunniteltu pieteetillä melkein kymmenen vuotta.

Edellisessä peruskorjauksessa 1970-luvulla ilmanvaihtoon ei puututtu.

Museovirasto oli nytkin vastahankainen, koska se epäili rakentajien kykyä sovittaa ilmanvaihdon tekniikkaa vanhaan rakennukseen. Ylimääräiset aukot, uudet ilmanvaihtokanavat, koteloinnit seinillä – kaikki tämä voisi tärvellä suojellun rakennuksen ilmeen.

Ratkaisua on haettu vanhoista lämmityskanavista. Kirkon kellarissa on järeä uuni, jonka lämmittämä ilma on noussut tiilikanavia pitkin kirkkosalin lattian kautta saliin. Uuni ja väljät tiilikanavat jäivät toimettomiksi, kun kirkko kytkettiin sähkölämmitykseen.

Juhani Niiranen HS
Suntioiden ei pian tarvitse kiipeillä tikkailla, koska uudet taulut ovat alaslaskettavia. Maija-Liisa Sahlbom näyttää kiipeilymallia.
Suntioiden ei pian tarvitse kiipeillä tikkailla, koska uudet taulut ovat alaslaskettavia. Maija-Liisa Sahlbom näyttää kiipeilymallia.

Vastedes raitis ilma ohjataan samaisiin lattiaritilöihin. Kirkkokansa välttyy kuitenkin yllättäviltä puhureilta.

"Ilmanvaihto säädetään maltilliseksi", Sahlbom korostaa.

Koko remonttia leimaa hellävaraisuus. Korjaukset ovat mahdollisimman huomaamattomia, eikä niitä tehdä kerralla. Urakka on jaettu kolmelle vuodelle, jotta edellisten töiden vaikutuksia pystytään tarkkailemaan.

Kirkko on varustettu olosuhdemittareilla, jotka jo vuoden ajan ovat tallentaneet muun muassa lämpötiloja, kosteuspitoisuutta ja ilmanlaatua. Urakoitsijat pystyvät erottamaan, milloin on kyseessä korjausta edellyttävä rakennevika ja milloin kivirakennus elää luonteensa mukaisesti.

Kirkon seinät on muurattu 1450-luvulla.

Remontin yhteydessä uusitaan kirkon sähköverkko, valaistus ja audiovisuaalinen tekniikka. Yhteensä 2,5 miljoonan euron urakan jälkeen kirkossa hengittää paremmin, kuulee paremmin ja näkee paremmin.

Myös sakasti, asehuone ja läntinen sisäänkäynti kunnostetaan. Sakastin eteiseen tulee vihdoin astianpesukone, jotta ehtoollisastioita ei tarvitse pestä käsin vessan lavuaarissa.

Marja Salomaa HS
Helsingin pitäjän kirkonkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat