Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen konttoriin sata asuntoa

Yliarkkitehti Henna Helander toivoo, että toimistotalojen uutta käyttöä kehitetään kilpailuilla

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Koneen entinen pääkonttori on vielä täynnä vuokralaisia.
Koneen entinen pääkonttori on vielä täynnä vuokralaisia. Kuva: Kari Pullinen

Kun toimistokolossi alkaa muuttua vanhanaikaiseksi mutta se on näyttävällä paikalla hyvässä kaupunginosassa, sillä on loistava tulevaisuus.

Hissiyhtiö Koneen entinen pääkonttori on Munkkiniemen Puistotien päässä ja yksi alueen maamerkeistä.

Niinpä Helsingin kaupunki halusi varmistaa, että vuonna 1973 valmistunut suojelurakennus muuttuu asuintaloksi.

Talon omistaja Auratum ja kaupunki järjestivät vuonna 2012 yhdessä arkkitehtuurikilpailun. Voittajaksi valittiin Arkkitehtiryhmä A6 Oy:n ehdotus "Park Ave".

Kilvan pohjalta valmistui tammikuussa 2014 asemakaavan muutos. Valituksen käsittely kesti Helsingin hallinto-oikeudessa loppuvuoteen asti.

"Nyt kaikki on selvää, ja suunnittelu alkaa ensi keväänä. Rakentamaan päästään vuonna 2016", kertoo Auratumin toimitusjohtaja Matti Äijälä.

Pääkonttoriin saa rakentaa kaksi lisäkerrosta. Siten syntyy noin sata isoa omistusasuntoa. Lisäksi puistotien varteen saa rakentaa kymmenkunta townhouse-tyyppistä uutta rivitaloa.

"Kilpailujen avulla vanhoista toimistoista voidaan kehittää asuntoja, jotka sopivat tämän ajan tarpeisiin", sanoo yliarkkitehti Henna Helander Helsingin rakennusvalvontavirastosta.

Kun muutoksia suunnitellaan, Helanderin mielestä pitäisi miettiä, miten asukkaiden elämä ja työelämä muuttuvat nopealla tahdilla.

"Kerhotiloja ei ehkä enää tarvita. Niiden tilalle voisi tehdä työtilaa, jota talon asukkaat voisivat käyttää, sillä yhä useampi on mikroyrittäjä, pätkä- ja määräaikaisissa töissä."

Arkkitehtiryhmä A6 Oy
Munkkiniemen puistotielle nousee tulevaisuudessa uusia kaupunkipientaloja, kun Koneen entinen konttori muutetaan asunnoiksi.
Munkkiniemen puistotielle nousee tulevaisuudessa uusia kaupunkipientaloja, kun Koneen entinen konttori muutetaan asunnoiksi.

Kaikista asunnoista ei tarvitse tehdä tilavia, jos talossa olisi tarjolla ylimääräistä säilytystilaa esimerkiksi urheiluvälineille.

Yhtä hyvin talossa voisi olla akustisia tiloja musiikinharrastajia varten.

Helanderin mielestä autopaikkojen määrä pitää harkita entistä tarkemmin talon sijainnin mukaan, koska monet eivät halua enää käyttää autoa vaan liikkuvat pyörällä ja julkisilla liikennevälineillä.

"Pitäisi myös kokeilla, voisiko taloon sovittaa tilaa perhepäivähoitajalle ja edistää eri sukupolvien asumista saman katon alla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat