Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha toimistotalo muuttuu vuokra-asunnoiksi

Vuokrataloon ei tule lainkaan autopaikkoja – "Eihän nuorilla ole autoja"

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Toimitusjohtaja Hannu Taskinen esittelee vanhan toimistotalon ullakon muuttamista vuokra-asunnoiksi Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston yliarkkitehdille Henna Helanderille. Taloon tulee myös loft-asuntoja ja liikkeitä kadun varteen.
Toimitusjohtaja Hannu Taskinen esittelee vanhan toimistotalon ullakon muuttamista vuokra-asunnoiksi Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston yliarkkitehdille Henna Helanderille. Taloon tulee myös loft-asuntoja ja liikkeitä kadun varteen. Kuva: Mika Ranta HS

Talouslama on tyhjentänyt ennätysmäärän toimistokolosseja eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Vanhanaikaisia toimistotaloja autioituu jatkuvasti lisää, sillä yritykset etsiytyvät uusiin, tehokkaisiin ja sen takia halvempiin avokonttoreihin.

"Jos edes osa vuosikymmeniä sitten valmistuneista toimistorakennuksista voitaisiin muuttaa asunnoiksi, kovaa asuntopulaa pystyttäisiin helpottamaan nopeastikin", arvioi toimitusjohtaja Hanna Kaleva Kiinteistötalouden instituutista (KTI).

Näin tapahtuukin, mutta Kalevan ja monen muun ammattilaisen mielestä liian hitaasti ja harvassa paikassa.

Oiva esimerkki on Helsingin Alppiharju. Rakennustelineiden peittämästä toimistotalosta on kuoriutumassa yli 60 pienehköä vuokra-asuntoa asuntosijoitusyhtiö VVO:lle.

Yli 70 vuotta vanha kuusikerroksinen rakennus purettiin sisältä syksyllä, ja samalla talon tarina paljastui.

Mika Ranta HS
Kun Kotkankatu 9:n vanhaa toimistotaloa purettiin, seinistä löytyi Kommunisti-lehtiä vuodelta 1948.
Kun Kotkankatu 9:n vanhaa toimistotaloa purettiin, seinistä löytyi Kommunisti-lehtiä vuodelta 1948.

Seiniä oli eristetty Kommunisti-lehdillä. Viisi jätekuormaa vietiin kaatopaikalle.

"Talossa toimitettiin Kansan Uutisia, ja täällä majaili eri yhdistyksiä", tietää toimitusjohtaja Hannu Taskinen Lakewood Oy:stä.

Yhtiö onnistui ostamaan talon yli kymmeneltä yhdistykseltä ja vastaa muutostyöstä.

Nyt Alppiharjussa tehdään toisenlaista historiaa. Talon asukkaille ei tule yhtään autopaikkaa, vaan kellariin rakennetaan tilava pyöräparkki ja huoltopiste.

Helsingin kaupunki ja yhtiö virittivät yhdessä autottoman pilottitalon. Kahden eri raitiolinjan pysäkit ovat 50 ja 150 metrin päässä, ja bussejakin kulkee läheltä.

"Eihän nuorilla ole autoja. Eiväthän he aja enää ajokorttiakaan", Taskinen huomauttaa.

Ammattilaiset eivät osaa arvioida tarkkaan, kuinka moni yli miljoonasta tyhjästä toimistoneliöstä soveltuu asumiseen. Talot ovat niin erilaisia.

Kari Pullinen
Työmaainsinööri Ville Teräväinen tutkii, mistä materiaalista työhuoneiden pian purettavat seinät on tehty tyhjillään olevassa Tellabsin entisessä konttorissa Espoon Leppävaaran Porarinkadulla.
Työmaainsinööri Ville Teräväinen tutkii, mistä materiaalista työhuoneiden pian purettavat seinät on tehty tyhjillään olevassa Tellabsin entisessä konttorissa Espoon Leppävaaran Porarinkadulla.

Syvärunkoiset ja aikoinaan huonosti rakennetut konttorit on usein pakko purkaa. Niihin sovitelluista asunnoista tulisi myös liian kalliita.

Jos taas rakennus on kapea, jokaiseen asuntoon on helppo saada ikkunoita. Silloin myös porrashuone, hissi ja raput ovat usein sopivassa paikassa.

Vaatimukset täyttyvät Tellabsin entisessä konttorirakennuksessa Espoon Leppävaaran Vallikalliossa.

Rakennusliike YIT havitteli vuonna 1991 valmistuneeseen taloon aluksi omistusasuntoja. Espoon viranomaiset kaatoivat ajatuksen pienhiukkaspäästöjen vuoksi, vaikka talon joka ikkunasta näkyy vain asuintaloja.

Sen jälkeen YIT suunnitteli yhdessä Forenomin kanssa talosta 133 huoneen asuntohotellin. Naapuri ja kilpailija, huoneistohotelli Hellsten, valitti päätöksestä tuloksetta, mikä viivästytti niin ikään hanketta.

Kolme vuotta tyhjillään olleen konttorin seiniä päästään purkamaan tammikuussa. Valmista pitäisi olla syksyllä 2015. Tarina tuntuu Hanna Kalevasta tutulta.

"Järjellä on vaikeaa ymmärtää, miksi muutos on niin hankala, vaikka se on vääjäämätön. Kaupungit vitkuttelevat usein vuosikausia asemakaavan käyttötarkoituksen muuttamisessa, ja sitten päätöksistä vielä valitetaan."

"Jos kaupungeilla ei ole tarpeeksi virkamiehiä asemakaavan muuttamiseen, miksi käsittelyyn ei oteta sijoittajien ja rakennusliikkeiden teettämiä suunnitelmia?" ihmettelee kiinteistöjohtaja Ilkka Tomperi eläkevakuutusyhtiö Varmasta.

"Kaupungillehan jäisi silti viimeinen sana."

Oikaisu: Eläkevakuutusyhtiö Varman kiinteistöjohtaja on Ilkka Tomperi. Aikaisemmin artikkelissa nimi oli virheellisesti muodossa Tompuri.

 

Juttua varten on haastateltu myös korjausrakentamisesta vastaavaa johtajaa Kalevi Stenmania Lemminkäinen Oy:stä, hankekehitysjohtaja Timo Erkkilää YIT Rakennuksesta, kiinteistöjohtaja Timo Aimosta eläkeyhtiö Ilmarisesta sekä liiketoimintajohtaja Pasi Suutaria ja hankekehityspäällikkö Kati Soinia Sato Oy:stä.

Marja Salmela HS
Alppiharju/Leppävaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat