Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Martinlaakso ja Myyrmäki pelastettiin viime hetkellä lisärakentamisella

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Matti Kalske, 63, saapui vuosituhannen alussa Vaasasta Vantaalle työn perässä. Entinen omakotiasukas asuu nyt vaimonsa kanssa 47,5-neliöisessä kaksiossa palveluiden vieressä. Joulun alla hoidettavana oli tyttärenpoika Botond Deák, 2.
Matti Kalske, 63, saapui vuosituhannen alussa Vaasasta Vantaalle työn perässä. Entinen omakotiasukas asuu nyt vaimonsa kanssa 47,5-neliöisessä kaksiossa palveluiden vieressä. Joulun alla hoidettavana oli tyttärenpoika Botond Deák, 2. Kuva: Mika Ranta HS
Pääkaupunkiseutu kasvaa voimakkaasti. Sarjassa kerrotaan, miten vanhat asuinalueet tiivistyvät.
Osa 1/3.

Rivitalostaan asioille lähteneet Susanna Suokonautio-Hynninen, 48 ja Jarmo Hynninen, 45, voisivat olla tulevaisuuden toivoja Martinlaakson keskustan kehittämisessä.

Pariskunnan lapset ovat pian muuttamassa omilleen, ja rivitaloasunto on jäämässä turhan isoksi. Onko tässä oiva pari asiakkaaksi uuden, lähistöllä sijaitsevan kerrostaloasunnon myyjälle ja juna-aseman viereiselle ostarin kauppiaalle?

Länsi-Vantaan suurimmat kaupunginosat Myyrmäki ja Martinlaakso saattaisivat nyt olla matkalla kumarassa tallaavien ikääntyneiden kolkaksi, jos kaupunki ei olisi havahtunut alavireeseen viime vuosikymmenen alussa.

Tuolloin kaupunki valmisteli uutta yleiskaavaa. Myyrmäen ja Martinlaakson väestöennuste näytti vahvasti punaista. 1970-luvuilla rakennettujen lähiöiden väestö uhkasi vanhentua, kun nuoret muuttivat pois. Ikääntyvä väki jäi isoihin asuntoihinsa pienempien puutteessa, eikä tilalle tullut lapsiperheitä.

"Sitten päätettiin, että tehdään paljon täydennysrakentamista", kertoo Tomi Henriksson, joka työskenteli tuolloin Vantaan kaupungin yleiskaavasuunnittelijana. Tätä nykyä hän työskentelee kaupungilla asumisen erityisasiantuntijana.

Kivimäkeläiset Susanna Suokonautio-Hynninen, 48 ja Jarmo Hynninen, 45, hakivat jouluviikon alussa kuusen Martinlaakson keskustasta.
Kivimäkeläiset Susanna Suokonautio-Hynninen, 48 ja Jarmo Hynninen, 45, hakivat jouluviikon alussa kuusen Martinlaakson keskustasta.

Aivan Myyrmäen aseman kupeessa ollut rakentamaton Kilterinmäki kaavoitettiin pikavauhtia, ja nyt paikalla on noin tusina suuria kerros- tai rivitaloja.

Martinlaakso sai puolestaan uuden kauppakeskuksen ja useita uusia asuntokortteleita. Lisäksi vanhojen talojen lomaan rakennettiin sinne tänne yksittäisiä uusia kerrostaloja.

Resepti toimi: asuntotarjonta monipuolistui, väestönmuutos kääntyi positiiviseksi, ja lapsiperheille vapautui perheasuntoja vanhoilta asukkailta.

Yksi muuttajista oli Markku Immonen ja hänen vaimonsa. He muuttivat Vantaanlaaksossa sijainneesta omakotitalostaan vuonna 2007 Martinlaakson ensimmäiseen täydennysrakentamiskohteeseen, valkoiseen viisikerroksiseen kerrostaloon aivan aseman ja Martinmiilun eli terveyskeskuksen ja kirjaston viereen.

"Ikkunasta voi melkein vilkuttaa lääkärille", naurahtaa nyt 73-vuotias Immonen lasitetulla parvekkeella, josta näkyvät myös rautatie ja toistaiseksi rakentamaton naapuritontti.

Kaupunginosien hoito on yhä kesken. Nyt täydennysrakentamisen reseptiä kokeillaan Myyrmäen keskustaan. Ideakilpailu on vasta käynnistynyt.

Lisäksi pysäköintipaikkoja muutetaan kerrostalotonteiksi ja Martinlaaksossa rypäs pienkerrostaloja ollaan purkamassa kerrostalon tieltä. Myös vanha ostari jää puskutraktorin alle, ja tilalle nousee lisää kerrostaloja – samaan riviin, johon nousi vuonna 2007 Immosten uusi kotitalo.

Näillä eväillä kaupunginosien kaupallisilla palveluilla pitäisi riittää käyttäjiä. Martinlaakson asukasluku kasvaa uusien kaavojen ansiosta lähivuosina noin kymmenen prosenttia nykyisestä noin 12 000:sta ja Myyrmäen vajaat kymmenen prosenttia vajaasta 16 000:sta, kertoo aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

"Täydennysrakentamista pitää tehdä pikkuhiljaa koko ajan lisää", Henriksson selittää onnistuneita ratkaisuja.

Jos lisärakentaminen tapahtuu yhtäkkiä, palvelujen kysyntä karkaa tarjontaa suuremmaksi. Silloin kunta joutuisi rakentamaan esimerkiksi koulu- ja päiväkotitiloja enemmän kuin pitkällä aikavälillä olisi tarvetta.

Raikukujalle Martinlaakson aseman läheisyyteen suunnitellaan pysäköintialueen tilalle kuusikerroksista kerrostaloa.
Raikukujalle Martinlaakson aseman läheisyyteen suunnitellaan pysäköintialueen tilalle kuusikerroksista kerrostaloa.

Kaupungin palveluiden suunnittelu mahdollistaa parhaimmillaan alueen täydennysrakentamisen. Näin on käymässä Itä-Vantaalla Länsimäessä, jossa sisäilmaongelmista kärsinyt Pallaksen koulun rakennus puretaan ja toiminta keskitetään viereiseen, peruskorjattuun ja laajennettuun Ylläksen kouluun.

Ongelmakoulun tontille kaupunki saa alueella ennestään olevia harvoja pienehköjä asuntoja. Henriksson uumoilee, että perheasunnoista voisi olla tulijoita, kun vanhenevat asukkaat kaipaavat putkiremonttien alta pienempiin asuntoihin.

Jotta uusien asuntojen hinnat eivät nousisi liikaa, kaupunki voi tulla rakennuttajaa vastaan tontin hinnassa ja esimerkiksi vähäisemmillä autopaikkavaatimuksilla, Henriksson selittää.

Hinta onkin juuri se, millä rivitalostaan lähtöä harkitsevat Susanna Suokonautio-Hynninen ja Jarmo Hynninen saattaisivat pysyä Vantaan veronmaksajina. Aseman tienoon uudisrakennukset eivät lämmitä pariskuntaa.

"Vaikka viime aikoina Myyrmäki on käväissyt mielessä hintojen vuoksi", Jarmo Hynninen sanoo. "Mutta kyllä se Kallio–Vallila on ykkösvaihtoehto."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat