Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiolaiset liittyvät liittoonsa halvan bussilipun toivossa – politikointi ei kiinnosta juuri ketään

Kaupunki
 
Eden Gebra Verna Virkkunen
Verna Virkkunen
Otto Ahoniemen (vas.) kausi liiton puheenjohtajana päättyy vuodenvaihteessa. Hänen seuraajakseen on valittu Tatu Koivisto.
Otto Ahoniemen (vas.) kausi liiton puheenjohtajana päättyy vuodenvaihteessa. Hänen seuraajakseen on valittu Tatu Koivisto. Kuva: Verna Virkkunen

Lukiolaisten tietämys Suomen lukiolaisten liiton (SLL) opiskelijapoliittisista kannoista on vähäistä.

Liittoon kuuluvat opiskelijat tietävät niistä vain hieman enemmän kuin liittoon kuulumattomat. Asia käy ilmi kyselytutkimuksesta, jonka Nuorten ääni -toimitus teetti helsinkiläisille lukiolaisille. Kyselyyn vastasi 428 opiskelijaa.

Fakta

Suomen lukiolaisten liitto SLL

 Puoluepoliittisesti sitoutumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka koostuu 11 piirijärjestöstä.

 Liitolla on 50 000 jäsentä, mikä on noin puolet kaikista Suomen lukiolaisista. Helsingissä jäsenmäärä on keskimäärin pienempi kuin muualla Suomessa.

 Liiton hallitus valitaan vuosittain liittokokouksessa. Siinä on kahdeksan jäsentä sekä kolmen hengen puheenjohtajisto.

 Kauden 2015 puheenjohtaja on Tatu Koivisto.

Vain runsas kolmannes vastaajista kuului liittoon, ja heistä yhdeksän kymmenestä oli liittynyt siihen alennusten ja etujen takia. Liittoon kuulumattomista kolme neljäsosaa aikoo kuitenkin liittyä siihen tulevaisuudessa. Vastausta selittää se, että lähes puolet vastaajista oli ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita.

Moni ei ole liittynyt liittoon siksi, ettei ole vielä täyttänyt 17 vuotta, jolloin opiskelija-alennusten merkitys alkaa näkyä esimerkiksi bussilipun hinnassa. Moni mainitsi liittymättömyyden syyksi tietämättömyyden.

"Myönnän, että on haaste, että niin harva tietää liiton kannoista", toteaa SLL:n puheenjohtaja Otto Ahoniemi, 20.

"Opiskelijakortti on näkyvin asia, jonka liitto tarjoaa edunvalvonnan ja järjestötoiminnan lisäksi. Toivon kuitenkin, että ihmiset olisivat tietoisempia siitä, mitä asioita liitto ajaa."

Kaksi kolmasosaa vastaajista ei osaa sanoa, kuuleeko liitto tarpeeksi lukiolaisten mielipiteitä, mutta yhtä moni kokee silti, että liitolla on jonkin verran vaikutusvaltaa.

"SLL tunnustetaan samanarvoiseksi edunvalvontajärjestöksi kuin muutkin", Ahoniemi sanoo.

Puheenjohtaja tapaa työssään esimerkiksi ministereitä ja kansanedustajien avustajia. Liitto osallistuu työryhmiin, ja siltä pyydetään automaattisesti lausuntoja opiskelijapoliittisiin lakiesityksiin.

Liiton päätösten pohjana on vuosittain järjestettävä liittokokous. Siellä laaditaan seuraavan vuoden poliittinen ohjelma, jota kahdeksasta henkilöstä koostuva liittohallitus ja kolmen henkilön puheenjohtajisto tulkitsevat seuraavan hallituskauden aikana.

Jos tietylle asialle ei löydy kantaa tavoiteohjelmasta, on hallituksen tehtävänä päättää siitä.

Ahoniemi kertoo SLL:n teettävän kyselyitä erilaisista aiheista keskimäärin kerran vuodessa. Liitto voi ottaa kantojensa muodostamiseen tukea tutkimustuloksista.

"Tavoitamme kyselyissä lähinnä vain liittoon kuuluvat, sillä lähetämme kyselyt vain heille. Kaiken kaikkiaan reilun 100 000 lukiolaisen kuuleminen on haastavaa. Toimintaa yritetään uudistaa enemmän siihen suuntaan, että kysyttäisiin enemmän mielipiteitä kentältä."

Ahoniemi kokee, ettei opiskelijakuntien ja liiton välillä käydä tarpeeksi keskustelua.

"Ideaali olisi, että opiskelijakunnat järjestäisivät yhteisiä keskustelutilaisuuksia, joissa lukiolaiset pohtisivat esimerkiksi opetuksen sisältöjä. Pohdinnat voisi lähettää eteenpäin liitolle."

Kyselyn avoimista vastuksista käy ilmi, että moni pitää liittoa oikeistolaisena. Ahoniemi kertoo törmänneensä mielikuvaan aiemminkin.

"Toivon, että tulevina vuosina pystyisimme muuttamaan mielikuvaa sellaiseen suuntaan, että kaikki ovat tervetulleita saman katon alle, ja että nekin, jotka kokevat liiton politiikan oikeistolaiseksi, tulisivat mukaan muuttamaan suuntaa", Ahoniemi sanoo.

 

Kirjoittajat kuuluvat Pääkaupunkiseudun Nuorten ääni -toimitukseen, joka on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen media- ja demokratiakasvatushanke.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat