Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkakeskus tuo lentokenttätunnelman Tikkurilaan

Kaupunki
 
Matkakeskus Tikkurilassa avaa ovensa torstaina
Matkakeskus Tikkurilassa avaa ovensa torstaina
Koko Tikkurilan ilme muuttuu, kun uusi matkakeskus otetaan käyttöön. Kehäradan avautuessa 2015 matkustajamäärien odotetaan kolminkertaistuvan. Liikenneviraston videolla kerrotaan Tikkurilan muutoksesta.

Vantaalaisten pitkä odotus päättyy torstaina, kun Tikkurilan uuden matkakeskuksen ensimmäinen vaihe on valmis käyttöön. Matkustajat ovat seuranneet urakan etenemistä lähes koko pari vuotta kestäneen rakennusajan. Kärsimättömimmät nykivät jo ovenkahvoja.

"Kun hissejä testattiin, yksi tyttö ennätti pujahtaa matkalaukun kanssa ylös asti. Ohjasimme hänet oikeaan suuntaan", kertoo projektipäällikkö Lauri Salmi Liikennevirastosta.

Fakta

Bussit Dixin alle

 Tikkurilan aseman bussiterminaali siirtyy matka- ja liikekeskus Dixin lipan alle uudenvuodenpäivänä.

 Vantaan sisäisen liikenteen 16 bussilinjaa sekä kaksi seutulinjaa kulkevat uusiin laitureihin.

 Lentokenttäbussi 61 lähtee jatkossa matkakeskuksen laiturista 8.

Torstaina avautuva asemasilta tarjoaa lämpimän odotustilan tuhansille matkustajille pääradan yläpuolella. Liukuportaat ja hissit johdattavat suoraan laitureille.

Korkealle kaartuvat lasiseinät vievät tunnelman kansainvälisille lentokentille. Pääarkkitehti Timo Meuronen Aihio Arkkitehdit Oy:stä ei tätä kiistä.

"Emme niinkään pyrkineet lentokenttämäiseen ratkaisuun, mutta ovaalin muotoinen sisätila oli määritetty jo kaavassa, ja tekniset ratkaisut veivät lentokenttämäiseen suuntaan."

Lentokentän tunnelman sinetöi ulko-ovilla tervehtivä linnunliverrys, joka muistuttaa Helsinki-Vantaan kentän vessojen linnunlaulua. Kirkkaana pakkaspäivänä asemasilta suorastaan kylpee auringonvalossa. Valoisuus on varmistettu lämpökaapeleilla, jotka sulattavat lumituiskut alimmista ikkunaruuduista.

Väljä tila on mitoitettu matkustajamäärien kasvun mukaan. Tikkurilan asemalla kulkee nyt päivittäin noin 20 000 juna- ja bussimatkustajaa. Liikennevirasto odottaa, että ensi vuonna avautuvan kehäradan myötä matkustajamäärät voivat jopa kolminkertaistua.

Tikkurilasta tulisi silloin Suomen toiseksi vilkkain asema päärautatieaseman jälkeen. Nyt se sijoittuu matkustajamäärissä kolmanneksi Pasilan jälkeen.

"Matkustajamäärien vuoksi sisustuksessa on pyritty vaimentamaan tilan meluisuutta. Kun seinät ovat lasia ja terästä ja lattia kivibetonia, kuulutukset voisivat hukkua kirkkomaiseen jälkikaikuun", Meuronen luonnehtii.

Kahviloiden ja vessojen väliseinät ovat ääntä imeviä puuelementtejä.

Urakka on ollut sekä suunnittelijoille että rakentajille poikkeuksellisen vaikea. Matkakeskusta on tehty ilman junaliikenteen katkoksia.

Urakoitsija Kesälahden Maansiirto on jo aiemmin tuskaillut kehäradan Vantaanjoen sillan ja Koivukylän sillan kanssa. Työmaapäällikkö Vilho Hiltusen mielestä näitä ei silti voi verrata Tikkurilan urakan vaikeuskertoimeen.

"Kaikki laiturit ovat olleet koko ajan käytössä. Ihmiset kulkevat työmaan alla, ja junia porhaltaa tauotta", Hiltunen listaa.

Kun 21,8 miljoonaa euroa maksanut asemasilta avautuu torstaina, Tikkurilan aseman bussipysäkit siirtyvät matkakeskuksen kupeeseen liiketilojen alle. Helsingin seudun liikenteen (HSL) oppaat ohjaavat väkeä aamuviidestä lähtien.

Kauppakeskus Dixin liiketilat avautuvat tammikuun puolivälissä.

Marja Salomaa HS
Tikkurila

Sami Kero HS
Matkustajien kolea odotusaika Tikkurilassa päättyy torstaina, kun uusi asemasilta otetaan käyttöön. Uudet tilat on mitoitettu kasvavan matkustajamäärän mukaisesti.
Matkustajien kolea odotusaika Tikkurilassa päättyy torstaina, kun uusi asemasilta otetaan käyttöön. Uudet tilat on mitoitettu kasvavan matkustajamäärän mukaisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat