Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos edes nuoren äidin auttaisin bussiin

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Olen vuoden päivät tiiraillut menneisyyteen. Enkä nyt tarkoita vain tähtiä, jotka räjähtivät palamaan miljoonia vuosia sitten. Olen niitäkin tähyillyt. Vietin vuoden mittaisen vuorotteluvapaan maalla, mummilassa, joka reilu vuosikymmen sitten siirtyi omistukseeni.

Viime vuonna tähän aikaan maa oli musta. Valoa oli niin vähän, että piti sytyttää yksitoista lyhtyä kuistille ja pihamaalle, jotta mielenterveyden rippeitä olisi edes keväällä jäljellä. Aurinko nousi vähän ennen puoltapäivää, ja jaksoi juuri ja juuri roikkua taivaanrannassa sen yli. Oli syytä olla tuo viivähdys hereillä imemässä valoa sisäänsä. Muuten olisi saattanut syntyä huonoja muistoja.

Mummilassa oli läsnä lähes koko isovanhempieni, vanhempieni ja itseni henkinen ja fyysinen jäämistö. Kutsukaamme sitä omaisuudeksi. Löysin vinttiä siivotessa muun muassa rukin ja kangaspuut sekä mummin sahdintekovälineet. Niille ei taida olla paljon käyttöä, kun en osaa. Harmi.

Löysin myös kirjeen seinästä pudonneen eristepurun ja hiirenpaskan keskeltä. Se oli osoitettu mummilleni. Tai ei oikeastaan, se oli osoitettu vaimolle, sillä sen oli lähettänyt vaarini puolisolleen.

Kuoressa oli kenttäpostileima, ja se oli lähetetty 10. syyskuuta 1941. Vaarini kertoi siinä, kuinka oli samonnut hevosensa kanssa Laatokan rannoilla rankkasateessa eksyksissä joukko-osastostaan.

"Hei vain, armahain!" hän lopettaa kirjeen.

Vaarini on tuolloin ollut nelikymppinen, ja mummi vähän sen alle. Se on viitisentoista vuotta vähemmän kuin oma ikäni nyt. Merkillistä, mietin. En ollut koskaan ajatellut, että isovanhempani olisivat joskus minua nuorempia.

Nyt he hetken olivat.

Menneisyyden lisäksi katselin sisään. Kirjoitin kertomusta, joka sijoittuu paljolti muutaman vuoden taakse sairausvuoteelle. Aihe oli ikävä, mutta tosi. Muistin palaset olivat sekaisin päässä. Piti saada ne järjestykseen ja koota jotakin järkevää. Ihan sama mitä, vaikkapa laituri, jonka päästä voi hypätä uimaan.

Sairaalassa oli aikaa katsella ympärilleen. Etenkin vanhusten vaivat panivat miettimään: kuinka kukaan ikinä haluaa elää todella vanhaksi, jos viimeiset ajat ovat noin kivuliaat?

Memento moris, muista kuolevasi. Opiskeluaikoina tuo roomalainen lausahdus kiihdytti. Sehän tarkoitti oikeasti, että muista elää! On toimittava nyt, on rakastettava nyt, kohta elämä on ohi. Sairaita vanhuksia katsoessa lausahdus ei herättänyt intohimoja, se vain tappoi. Elämän ilot olivat taakse jääneet, edessä ei mitään kivaa.

Olikohan heillä edes omaisia, kun ketään ei koskaan käynyt? Jos ei, niin pitäisikö jonkun muun käydä, joka välittää? Siitä ei paljon iloa ollut, että minä heitä katselin.

Vasemmistopäällikkö Paavo Arhinmäki toivoi eräässä kirjoituksessaan joulun alla, ettei suomalainen hyvinvointiyhteiskunta muuttuisi hyväntekeväisyysyhteiskunnaksi. Lastensairaalaa rakennetaan osaksi lahjoitus- ja keräysvaroin, yhä useammin syrjäytyneitä auttavat järjestöt ja köyhille jakavat leipää vapaaehtoiset.

On huono, jos yhteiskunta ei välitä. On hyvä, jos ihmiset välittävät.

Kenestä saa välittää? Joidenkin mielestä ulkomaalaisia ei pitäisi auttaa, koska se on pois kotimaisilta. Onkohan näin? Tuskin. Sitä paitsi he, jotka sanovat noin, eivät useimmiten pane tikkua ristiin kotimaistenkaan tarvitsevien auttamiseksi.

Mistä alkavat ulkomaat? Kun huono-onnisen Apollo 13:n miehistö palasi kuun pimeältä puolelta ja he näkivät taas sinisen planeetan Telluksen, eivät he nähneet kuin äärirajan, joka sijaitsi pallon ympärillä.

Alkaa uusi vuosi. Olisiko sopiva hetki taikoa itsensä taakse ja sisään katsomisen sijasta tähyämään eteen ja ulos?

En lupaa, etten mitään pahaa ensi vuonna tee. Eikä se edes ole vielä hyvää, jos ei tee pahaa. Mutta jos jotain pientä keksisi?

En aio pelastaa maapalloa, eikä jokaisen tarvitse alkaa leivänjakelijaksi tai rahoittaa lastensairaalaa. Enkä taida opetella kehräämään, kutomaan tai sahtia tekemään. Mutta jos tuon nuoren äidin lastenrattaineen nyt auttaisin sisään bussiin, kun näkyy tulevan kyytiin samalta pysäkiltä, jolla itse olen jäämässä pois.

Kimmo Oksanen HS
kimmo-oksanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat