Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotialueilla asuu syntyperäisiä, Kallio on junantuomien

Muualta muuttaneet kansoittavat Helsinkiä – katso oman alueesi paljasjalkaisten osuus

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Riihimäeltä kotoisin olevan Helena Perkkiön poika Antto Perkkiö on syntynyt Helsingissä, kuten suurin osa helsinkiläislapsista. Nyt Perkkiöt asuvat Tuomarinkartanossa – kaupunginosassa, jossa on eniten paljasjalkaisia stadilaisia.
Riihimäeltä kotoisin olevan Helena Perkkiön poika Antto Perkkiö on syntynyt Helsingissä, kuten suurin osa helsinkiläislapsista. Nyt Perkkiöt asuvat Tuomarinkartanossa – kaupunginosassa, jossa on eniten paljasjalkaisia stadilaisia. Kuva: Mika Ranta HS

Helsinki on muualta muuttajien kaupunki, käy ilmi väestötilastoista.

Vuoden 2013 lopulla Helsingin asukkaista vain noin 40 prosenttia oli syntynyt nykyisessä kotikaupungissaan. Valtaosassa Helsingin kaupunginosia syntyperäisiä helsinkiläisiä on selvästi alle puolet.

"Näin on ollut jo vuosikymmenten ajan. Muualta tulleiden suuri määrä on ominaista Helsingille ja muille yliopistokaupungeille", sanoo kaupunkitutkija Seppo Laakso.

Syntyperäisten helsinkiläisten osuutta pitää pienenä jatkuva muuttoliike. Esimerkiksi vuonna 2013 Helsingin väkiluku kasvoi lähes 10 000 ihmisellä.

"Helsinkiin tullaan monesta syystä: hakemaan töitä, opiskelemaan, ja monet nuoret haluavat muuttaa suureen kaupunkiin", Laakso sanoo.

Muuttoliike kulkee kahteen suuntaan. Tuhannet helsinkiläiset muuttavat vuosittain etenkin pääkaupunkiseudun muihin kuntiin, kuten Espooseen ja Vantaalle.

Espoossa ja Vantaalla asuu nykyisin jo enemmän syntyperäisiä helsinkiläisiä kuin kyseisissä kunnissa syntyneitä.

Erityisen suuri syntyperäisten helsinkiläisten osuus on useilla omakotitalovaltaisilla alueilla, kuten Torpparinmäellä, Paloheinässä ja Marjaniemessä.

Laakson mukaan tämä ei kerro suoraan alueuskollisuudesta, vaan ilmiö selittyy paljolti lapsien määrällä.

"Omakotitalovaltaisilla alueilla asuu paljon lapsiperheitä, ja alle 18-vuotiaista helsinkiläisistä valtaosa on myös syntynyt Helsingissä."

Helsingin seudun 14 kunnan asukkaista 19 prosenttia muutti vuoden 2012 aikana. Muutoista kuitenkin peräti 67 prosenttia oli kuntien sisäisiä.

"Usein muutot tapahtuvat saman alueen sisällä. Etenkin lapsiperheissä on aika suuri kynnys muuttaa pois tutulta alueelta, koska lapset joutuisivat vaihtamaan päiväkotia, koulua ja kaveripiiriä."

Monilla kantakaupungin alueilla syntyperäisten helsinkiläisten osuus jää alhaiseksi.

Esimerkiksi Kallion peruspiirin alueen asukkaista syntyperäisiä helsinkiläisiä on alle 30 prosenttia. Kallion peruspiiriin kuuluvat muun muassa Vilhonvuori, Kalasatama, Torkkelinmäki sekä Linjat.

"Vaikka Kalliossa on vahva paikallisidentiteetti, on kaupunginosa ollut aina läpikulkualue. Kalliossa on paljon pieniä vuokra-asuntoja, joihin etenkin nuoret muuttavat. Kalliosta muutetaan sitten usein muualle."

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten muuttoja on noin miljoona vuodessa. Muuttoja tekevät erityisesti nuoret eli 19–30-vuotiaat suomalaiset, joiden työ-, opiskelu- ja perhetilanteissa tapahtuu muutoksia.

Helsinkiin muuttaa paljon pienituloisia, kuten opiskelijoita ja maahanmuuttajia. Laakson mukaan Helsinki hyötyy taloudellisesti muuttoliikkeestä. Ilmiö, jossa hyvät veronmaksajat muuttavat Helsingistä lähikuntiin, on hidastunut, hän kertoo.

"Lähtömuutto Helsingistä on supistunut ja tulomuutto kasvanut. Helsinkiin muuttavat pienituloiset opiskelijat ovat kymmenen vuoden päästä hyviä veronmaksajia."

Laakson mukaan on havaittu, että Helsinkiin muuttaa nyt lähikunnista iäkkäitä ihmisiä, joiden lapset ovat aikuistuneet. He myyvät omakotitalonsa ja muuttavat kerrostaloasuntoihin lähelle palveluita.

Muuttoliike ja kaupungin vetovoima tuovat myös talouteen dynamiikkaa, pitävät työmarkkinat monipuolisena ja tuovat monia välillisiä hyötyjä Helsingille.

Syntyperäisten helsinkiläisten määrää koskevat tilastot ovat Helsingin kaupungin tietokeskukselta. Tilastotiedot ovat vuodenvaihteesta 2013–2014. Mukana ei ole alueita, joissa on alle sata asukasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat