Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Haluan liikkua siellä, missä muut eivät kulje"

Espoolainen kiinteistönhoitaja viettää vapaa-aikansa joessa x-asennossa kelluen

Tuomo Kyllästinen raivaa huvikseen joenpohjalta pyöränraatoja ja raportoi pikkuvioista siltarummuissa

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Vettä on nyt Espoonjoessa paljon. Kelluva Kyllästinen ei siksi pysähtele poimimaan roskaa pois vaan kelluu vain. Välillä mies kieppuu villisti ympyrää, välillä keinuu, välillä jää paikalleen katsomaan taivasta.
Vettä on nyt Espoonjoessa paljon. Kelluva Kyllästinen ei siksi pysähtele poimimaan roskaa pois vaan kelluu vain. Välillä mies kieppuu villisti ympyrää, välillä keinuu, välillä jää paikalleen katsomaan taivasta.

Kun ilotulitus illalla alkaa, yksi mies saattaa tänäkin vuonna katsoa sitä keskellä Espoonjokea x-asennossa kelluen.

Vanttilassa asuva Tuomo Kyllästinen on kelluva kiinteistönhoitaja. Toisin sanoen hän viettää suuren osan vapaa-ajastaan joessa joko selällään maaten tai kahlaten siltarumpuja tutkimassa.

"Haluan liikkua siellä, missä muut eivät kulje."

Samalla kelluja siivoaa Espoota. Kun vesi on matalaa, Kyllästinen kerää pohjasta jätettä: kymmenittäin pyöränraatoja, tyhjiä tölkkejä ja jopa tulostimen.

Tai sitten hän kertoo viranomaisille, missä olisi kunnostajaa kaipaavia vaaranpaikkoja, kuten sortunut sillankaide, avoin kaivo lasten kulkutiellä tai laiton kaatopaikka.

Ympäristöstä huolehtiminen on jatkoa Kyllästisen palkkatyölle kiinteistönhoitajana, mutta kellumaan miestä vie myös kauneuden kaipuu.

"Jännittävintä on nähdä sellaista, mitä muut eivät näe koskaan. Ruumista ei ole vielä tullut vastaan, kaikkea muuta kyllä. Paikat näyttävät ihan erilaisilta tästä näkökulmasta. Juuri syksyllä kuvasin videota vedenpinnalta, ja Espoonjoki vaikuttaa siinä aivan sademetsältä."

Yleensä Kyllästinen raivaa löytämänsä rojut pois, jos vain pystyy. Joskus hän on tehnyt pientä ympäristötaidetta: nostanut entisen polkupyörän keskelle jokea tai traktorin männän näytteille penkalle. Siinäpä ihmettelette, ohikulkijat.

Aikaisemmin Kyllästinen kellui useimmin Tuusulassa, mutta siellä uteliaista kanssakulkijoista tuli ongelma. He kun soittivat kellujasta jatkuvasti hätänumeroon.

Pelastuslaitos kävi säännöllisesti selvittelemässä, mikä mies Kyllästinen on.

Kerran tuli poliisikin, kun oli ilmoitettu, että Kyllästinen hajottaa parhaillaan yhteistä omaisuutta. Yhteinen omaisuus tosin oli jäätä.

Espoossa sen sijaan kukaan ei kuulemma kiinnitä huomiota vedessä makaavaan.

"Espoolaiset vain katsovat toiseen suuntaan", Kyllästinen sanoo iloisesti.

Vain lapset kyselevät, että mitä mies siellä tekee. Ja Kyllästisen naapurit tietävät märistä jäljistä rappukäytävässä, milloin mies on käynyt retkillään.

Sitten on vielä joukko samanhenkisiä kavereita, joiden kanssa joskus lähdetään porukalla kelluntaretkelle.

"Kerran yksi kala pelästyi minua niin kovasti, että se hyppäsi rannalle asti. Kiipesin ylös ja heitin sen takaisin. Sanoin, että parempi, että sinä olet vedessä ja minä rannalla."

Kyllästinen on turvallisuusasioista tarkka, eikä oikeaa syytä hätänumeroon soittamiselle ole tullut. Jäänaskalit ovat aina taskussa ja vaatteet sään mukaan. Kovalla pakkasella tarvitaan välikuivapuku, märkäpuku ja kelluntatakki.

"Kymmenen asteen pakkasessa olen jo aika näky, kun kävelen kotiin. Sormenpäistä roikkuvat jääpuikot, jotka näyttävät ihan Lordin sormilta. Vetoketjut jäätyvät kiinni, niin että puvun saa pois päältä vain lämpimässä suihkussa."

Kylmä ei kuulemma tule, pikemminkin päinvastoin. Kelluntaharrastus kestää syksystä kevääseen. Kesällä puvussa tulee liian kuuma.

Vedessä mies viettää tunnista kolmeen tuntiin, ja pukeutuminen vie puolesta tunnista tuntiin. Aikaa etenemiseen menee vedessä helposti noin viisi kertaa sen verran kuin vastaavaan matkaan maalla.

Fiiliksen mukaan mennään, ja siksi Kyllästinen ei esimerkiksi haastattelupäivänä vielä pysty varmasti sanomaan, missä hän tänä uutenavuotena raketteja katselee.

Toistaiseksi Kyllästiselle riittää päivätyö ja se, että veteen pääsee vapaapäivinä. Vetinen työkin toisaalta kiehtoisi miestä, vaikka viemärisukeltajana.

"Olisi se kyllä kivaa, kulkea kaupungin suolistossa. Ajattele, mitä kaikkea siellä näkisi."

Tuusulassa Tuomo Kyllästisen perään soitettiin usein palokunta.
Tuusulassa Tuomo Kyllästisen perään soitettiin usein palokunta.

Maija Aalto HS
Vanttila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat