Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme ilotulittajaa sai räjähteen suoraan silmilleen

Poliisille uusivuosi oli vilkas ja yömetro kulki viimeistä kertaa

Kaupunki
 
Jani Salminen
Koffin puistossa kaikki ilotulitteet eivät päätyneet taivaalle asti.
Koffin puistossa kaikki ilotulitteet eivät päätyneet taivaalle asti. Kuva: Jani Salminen

Uudenvuoden juhlinta työllisti jälleen silmätauteihin erikoistuneita lääkäreitä. Helsingissä kuusi ihmistä sai ilotulitteista vammoja. Muualla Suomessa hoidettiin myös useampia silmävammapotilaita.

Silmätautien klinikan uusivuosi oli Helsingissä poikkeuksellisen vilkas.

"Yhteensä vammautuneita on joulun jälkeen ollut seitsemän", sanoo silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Viimeisen viiden vuoden aikana vammoja on tullut uudenvuodenyönä yhdestä viiteen.

Erityisen vaarallisiksi osoittautuivat tänä vuonna ilotulitepadat.

"Tämä vähän yllätti, sillä padat ovat yleensä turvallisia. Jäinen keli saattoi vaikuttaa asiaan", sanoo Kivelä.

18-vuotias mies ja 16-vuotias katselijana ollut tyttö saivat padasta lähteneen tulitteen suoraan silmilleen. Mies sai silmiinsä vaikeita ruhjevammoja ja silmänsisäisen verenvuodon. Tyttö selvisi pintavammoilla.

Lisäksi 45-vuotias mies sai raketista pintavammoja ja haavoja toisen silmänsä ympärille.

Kolmas raketin suoraan silmilleen saanut oli itse yhdistellyt ilotulitteita. 43-vuotias mies sai vaikeita pintavammoja kasvoihinsa ja molempiin silmiinsä, kun aluksi suutarilta näyttänyt yhdistelmä räjähtikin häntä kohti. Mies sai myös meluvamman.

Loput silmätautien klinikalla hoidetut olivat saaneet silmiinsä ilotulitteen kappaleen.

Kukaan loukkaantuneista ei Kivelän mukaan käyttänyt suojalaseja.

"Tämän vuoden vammat osoittavat, että ohjeita noudattamalla kaikki vakavat loukkaantumiset voitaisiin välttää", sanoo Kivelä.

Ilotulittajien silmävammojen määrä on pudonnut selvästi sen jälkeen, kun suojalasien käyttö tuli pakolliseksi vuonna 2009. Kivelä suosittelee myös katsojia käyttämään suojalaseja.

Poliisille uudenvuodenyö oli erittäin vilkas. Eri puolilla Helsinkiä oli lukuisia pahoinpitelyjä. Yö oli kuitenkin hieman rauhallisempi kuin vuosi sitten. Poliisilla oli nyt 420 tehtävää, kun vuosi sitten tehtäviä kirjattiin 444.

Uudenvuoden vastaanotto Senaatintorilla keräsi järjestäjän arvion mukaan 30 000 henkilöä.

Uudenvuoden juhlinnan keskellä Helsingin metro kulki toistaiseksi viimeistä kertaa yöaikaan. Viimeinen yömetro saapui Mellunmäen asemalle kello 1.48.

Vähän yli vuoden mittainen kokeilu päättyi, ja tästä lähtien metroliikenne päättyy joka päivä kello 23.30. Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan yömetro oli liian kallis. Yöllisen metromatkan kustannukset olivat noin 1,4 euroa, kun keskimääräinen metromatka maksaa HSL:lle noin 40 senttiä.

Helsingin vasemmistonuoret ehti uudenvuodenaattona vaatia yömetroliikenteen jatkamista. Heidän mielestään yömetro on parantanut viikonlopun pikkutuntien liikkumismahdollisuuksia merkittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat