Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempi väki muuttaa palvelujen perässä keskuksiin

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Palvelut houkuttelevat asukkaita. Senioritalo Valapuistoa rakennetaan aivan kauppakeskus Entressen viereen. Elokuussa valmistuvan rakennuksen kattotöitä tekevät Petro Pokotylo (vas.) ja Mait Meri.
Palvelut houkuttelevat asukkaita. Senioritalo Valapuistoa rakennetaan aivan kauppakeskus Entressen viereen. Elokuussa valmistuvan rakennuksen kattotöitä tekevät Petro Pokotylo (vas.) ja Mait Meri. Kuva: Mika Ranta HS
Pääkaupunkiseutu kasvaa voimakkaasti. Sarjassa kerrotaan, miten vanhat asuinalueet tiivistyvät. Osa 2/3.

Espoon keskus. Tuskin sataakaan metriä. Sen verran on matkaa parhaillaan rakennettavasta senioritalosta Espoon keskuksen kauppakeskus Entresseen.

Se on valtti sekä Riitta Nummiselle että Risto Kärkkäiselle.

"Siinä on kaikki palvelut vieressä", taloon ensi elokuussa muuttava Numminen, 66, tiivistää muuttopäätöksen tärkeimmän syyn.

Saman lauseen voisi sanoa myös Kärkkäinen, joka on talon rakennuttavan Pohjola Rakennus Oy:n projektipäällikkö.

"Tälle kohderyhmälle on tärkeää, että peruspalvelut ovat kävelyetäisyydellä", yhtiön senioriasuntokonseptia työstävä Kärkkäinen sanoo.

Hyvät palvelut vetävät asukkaita ja rakentajia: 400 metrin päässä Entressestä kaupunki etsii parhaillaan rakennuttajia viidelle kerrostalotontille.

Suviniityksi kutsuttu alue onkin yksi esimerkki siitä, miten Espoo tiivistyy: vanhojen asuinalueiden sisälle tai tuntumaan tulee uusia asuntoja, joskus kokonaisia kortteleitakin.

Hurjimman muutoksen seuraavien kymmenen vuoden aikana kokee Niittykumpu, jonka asuntomäärä lähes tuplautuu nykyisestä parista tuhannesta noin neljään tuhanteen.

Rakentamispaineen tuo vuonna 2016 valmistuva länsimetro. Muita tärkeitä täydennysrakentamisen alueita ovat Leppävaara ja Tapiola. Yhdessä näihin kolmeen kaupunginosaan rakennetaan viidennes kaikesta Espoon seuraavan kymmenen vuoden asuntotuotannosta, kaupungin virkamiehet ennustavat.

Vaikka vanhoille asuinalueille rakennetaan tuhansia uusia asuntoja, leimaavat Espoon asuntorakentamista seuraavan vuosikymmenen aikana perinteiseen tapaan kokonaiset uudet alueet. Esimerkiksi Suurpelto jatkaa kasvuaan. Ennuste reilusta 3 000:sta asunnosta voi olla alakanttiin, kaupungin virkamiehistössä uumoillaan.

Lintuvaaran pohjoisosan kaavoitussuunnitelmat mahdollistaisivat satojen uusien pientalojen rakentamisen pääasiassa nykyisille viheralueille.

Suviniityn uudet kerrostalokorttelit purkavat asuntotarpeen patoumaa, joka on syntynyt kivenheiton päässä olevaan Suvelan 1970-luvun kerrostalolähiöön.

"Sinne kaivattaisiin yksiöitä ja kaksioita", sanoo Espoon kaupungin asuntopäällikkö Anne Savolainen.

Toistaiseksi Espoon keskuksen alueella, johon Suvelakin kuuluu, on Espoon keskiarvoa vähemmän eläkeikäisiä. Vanheneva väestö kaipaisi kuitenkin perhevuosien jälkeen huolettomampaa asumista uudemmissa ja usein myös pienemmissä asunnoissa.

"Minä halusin yksiön alimmasta kerroksesta. Sain viimeisen", kertoo senioriasuntonsa alkuvuodesta varannut Riitta Numminen.

Vanha perheasunto Tuomarilassa jäi tyttären käyttöön ja parin vuoden vuokra-asumisen jälkeen kiikarissa on omistusasunto.

Espoon keskuksen alueella vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinta on yleisesti 2 500 euron ja korkeintaan 3 000 euron tuntumassa. Valakujalla uuden senioritalon 70 asunnosta vajaa neljännes on myymättä, ja neliöhinnat vaihtelevat alle neljästä tuhannesta noin 4 600 euroon.

Vaihtaminen uuteen asuntoon onkin monelle mahdollista, jos ei tarvitse entiseen tapaan tilaa. Muutoin ero vanhan asuinalueen hintatason ja uusien talojen välillä muodostuu ongelmaksi myös rakennuttajalle.

Asuntopäällikkö Anne Savolainen sanoo, että jälleen asunnon sijainnilla on suuri merkitys.

"Vaikka Karakalliossakaan hintataso ei ole vanhoissa asunnoissa kovin korkea, ei uusia ole tarvinnut myydä alennusmyynnillä."

Hän muistuttaa, että Karakallio on lähellä Leppävaaraa ja sen palveluilta. "Ja alue on maineeltaan hyvä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat