Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa voisi äänestää tänä keväänä

Kaupunki
 

Tähän asti metropolikaupunkia ovat sorvanneet selvittäjät, virkamiehet ja poliitikot.

Asukkailta eli vajaalta 1,2 miljoonalta helsinkiläiseltä, espoolaiselta, vantaalaiselta, sipoolaiselta, kauniaislaiselta ja tuusulalaiselta ei ole kysytty, haluavatko he suurkaupunkilaisiksi.

Kuntapoliitikoilla on täydet mahdollisuudet järjestää neuvoa-antava kansanäänestys.

"Olisi onnetonta, jos näin merkittävästä asiasta päätettäisiin valtuustoissa salamavauhtia ja ilman riittävää paneutumista. Alueen kunnat voivat sopia, että toteutettaisiin aito mielipidekysely kansanäänestyksenä", sanoo kuntaselvittäjä Mikko Pukkinen (kok).

Pukkinen on yksi kolmesta metropolin suurkunnan sorvaajasta, jotka luovuttivat joulukuun alussa esityksensä Helsingin, Espoon, Vantaan, Sipoon, Kauniaisten ja Etelä-Tuusulan yhdistämisestä.

Kiirettä ei ole. Suurkunta syntyisi vuoden 2017 alussa. Päättää ei tarvitse ennen kesää 2016.

Suurissa asioissa valtuusto voi kuntalain mukaan kysyä neuvoa asukkailta ja päättää asioista saatuaan selville kuntalaisten kannan. Kunnittain äänestys on mahdollista järjestää keväällä.

"Tässä tilanteessa kansan mielipiteen kysyminen olisi erittäin järkevää, eikä äänestystä kannata tehdä yksittäisissä kunnissa vaan kaikissa", Pukkinen arvioi.

Elleivät kunnat halua järjestää kansanäänestystä, sitä voivat esittää kunnittain kuntaselvittäjät. Tästä äänestyksestä päättäisi valtionvarainministeriö.

"Voimme miettiä joka kunnan kohdalla, kannattaisiko siinä kunnassa äänestää. Se riippuu esimerkiksi siitä, miten tiukaksi kyllä- ja ei-äänet menevät valtuustossa", Pukkinen sanoo.

Asukkailla olisi valtion määräämässä kansanäänestyksessä ehdoton valta: jos he sanovat ei, kunta ei ole mukana metropolin suurkaupungissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat