Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapiolan bussit kiertävät metroasemaa vielä vuosia

Tapiolan maanalaista bussiasemaa ei voida ottaa käyttöön ennen kuin mittavat talonrakennushankkeet valmistuvat 2018

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Tapiolan rakennusurakat ovat koetelleet joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden hermoja jo viitisen vuotta. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat vielä kolme vuotta.
Tapiolan rakennusurakat ovat koetelleet joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden hermoja jo viitisen vuotta. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat vielä kolme vuotta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Väliaikaisuus Tapiolan liikennejärjestelyissä jatkuu vuosia.

Vaikka länsimetron pitäisi avautua liikenteelle elokuussa vuonna 2016, uusien liike- ja asuinkiinteistöjen mittavat rakennustyömaat estävät maanalaisen bussiaseman käyttöönoton aina vuoden 2018 loppupuolelle saakka.

Bussiasemalle kuljetaan pitkin Merituulentietä, jonka päällä ja vierellä finanssiyhtiö Lähi-Tapiola rakennuttaa uusia liike- ja asuintaloja.

Helsingin seudun liikenne (HSL) ja Espoon tekninen keskus ovat suunnitelleet väliaikaisia bussipysäkkejä ja -reittejä uuden aikataulun varmistuttua. Tämä tapahtui viime kesäkuussa, kun Lähi-Tapiola ja Espoon kaupunki vihdoin saivat sinetöityä pitkään hierotun sopimuksen Tapiolan kehittämisestä.

Liikennesuunnittelijat ovat yrittäneet kehittää sellaisia ratkaisuja, joissa metromatkustajien kävelymatka bussipysäkille olisi mahdollisimman lyhyt.

Tuoreimman reittiluonnoksen mukaan mahdollisimman lähelle metroasemaa Tapionaukiolle rakennetaan väliaikainen bussikenttä. Nykyinen bussikenttä Sokos-hotelli Tapiola Gardenin edessä puretaan.

Vastaavasti liikekeskustan länsipuolelle Pohjantielle on tulossa sekä lähtölaitureita Tapiolaan päättyville linjoille että pysäkkejä Tapiolan läpi ajaville busseille. Bussit kiertävät keskustan työmaan sen eteläpuolelta.

Tapiolaan päättyvät linjat kävisivät kääntymässä näyttelykeskus Weegeen kiertoliittymässä.

Ratkaisu muistuttaa nykyisiä poikkeusjärjestelyjä, mutta länsimetron avaus muuttaa bussireittejä vuoden 2016 syksyllä. HSL:n suunnitelmassa Tapiolaan päättyviä bussilinjoja on kahdeksan. Niiden lisäksi Tapiolan läpi kulkisi kolme bussilinjaa.

"Ideana on, että Pohjantien pysäkit jäisivät hieman muunneltuina Tapiolan varapysäkeiksi. Ne voitaisiin ottaa käyttöön, jos maanalainen bussiterminaali olisi jostain syystä suljettu", sanoo aluepäällikkö Heli Rautio Espoon teknisestä keskuksesta.

Espoo tekee parhaillaan tämän ratkaisun mukaista katusuunnitelmaa, jossa käytännön järjestelyt lyödään lukkoon.

Väliaikaisten järjestelyiden aikataulu voi vielä muuttua Tapiolan muutostahdin mukaan. Lähi-Tapiolan kiinteistörahoitusjohtaja Kim Särs arvioi, että rakennusurakat ovat käynnistyneet rivakasti. Tapiolan Toimitalo Oy eli vanha Aslakin talo purettiin jo viime syksynä. Parhaillaan ovat käynnissä sitä korvaavan Ainoa 2 -talon perustustyöt.

"Harvoin on näin mittava rakennusprojekti lähtenyt liikkeelle näin sujuvasti. Talouden alamäki suosii meitä, sillä kaikki talontekijät ovat nyt käytettävissä", Särs sanoo.

Marja Salomaa HS
Tapiola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat