Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit epäröivät kansan valtaa Suur-Helsingin teossa

Pajusen avaus kansanäänestyksestä saa ristiriitaisen vastaanoton Espoossa ja Vantaalla

Kaupunki
 

"Herran tähden, kenen metropolin suurkunnasta pitäisi päättää, ellei virkamiesten ja poliitikkojen?" älähtää Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markus Torkki (kok).

Torkki ei ymmärrä, miksi metropolialueen noin 1,2 miljoonan asukkaan pitäisi kertoa kantansa kuntaliitokseen.

"On kyse monimutkaisesta kokonaisuudesta. Vaatii valtuutetuiltakin perehtymistä, mikä on parhaaksi Suomelle ja pääkaupunkiseudulle", hän sanoo.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) avasi lauantain HS:ssa keskustelun kansanäänestyksestä metropolikaupungista päätettäessä. Kyse on Helsingin, Espoon, Vantaan, Sipoon, Kauniaisten ja Etelä-Tuusulan yhdistämisestä.

Espoon Torkki arvioi, ettei kansanäänestys "toimi pelastavana temppuna" eikä valtuustossa ole lämmetty pakkoliitoksille.

Seudun vaihtoehdot ovat viiden kunnan ja Etelä-Tuusulan suurliitos tai 14–16 kunnan yli valtaa käyttävä metropolihallinto. Sitä varten tarvitaan laki, joka on myöhässä.

Espoon toiseksi suurimman puolueen vihreiden valtuustoryhmän vetäjä Inka Hopsu kannattaa kansanäänestystä: "Näin isossa asiassa olisi järkevää kuulla kansan näkemys."

Toisessa naapurikunnassa Vantaalla poliitikkojen enemmistö on kansanäänestystä vastaan.

Näin arvioivat valtapuolueen Sdp:n valtuutettu ja kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pirkko Letto ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok).

"Jo Helsingin ja Vantaan liitosta käsiteltäessä kävi ilmi, että Vantaan päättäjien enemmistö on sitä mieltä, ettei ihmisten kantaa tarvitse kuulla", Mäkinen vertaa.

Valtuusto tyrmäsi vuoden 2011 alussa liitoksen Helsinkiin. Suurliitos on Mäkisestä niin merkittävä asia, että siitä tulisi ehdottomasti kysyä asukkailta.

"Valtuustoja ei ole valittu ratkaisemaan, onko kunta jatkossa olemassa vai ei."

Loppuvuonna 2010 Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten liitosta kannatti HS:n kyselyssä Vantaalla 57 prosenttia, Helsingissä 51 ja Espoossa 36 prosenttia asukkaista.

Jos valtuustot äänestävät suurkuntaa vastaan, valtion määräämän erityisen kuntajakoselvityksen selvittäjät voivat määrätä kunnittain kansanäänestyksen.

"En nyt tekisi kansanäänestystä, mutta selvittäjien on mahdollista esittää sitä", Letto sanoo.

Kuntalain mukaan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen on mahdollista. Päätöstä suurkunnasta ei tarvitse tehdä ennen kesää 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat