Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvateatterista syntyi skeittihalli

Länsi-Vantaan ainoassa hallissa juhlittiin avajaisia, vaikka aluksi puuttuivat vain rahat ja rakentajat

Kaupunki
 
Skedehalli syntyi vain kuudessa viikossa
Skedehalli syntyi vain kuudessa viikossa
Myyrmäessä on lauantaina avattu talkoilla rakennettu skeittihalli, Myrtsin Skedehalli. Talkooporukka kertoo, mistä idea lähti ja miten halli pystyttiin rakentamaan vanhan elokuvateatterin tiloihin vain kuudessa viikossa. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Kristiina Marttinen

Seinän uutuuttaan kiiltävässä graffitissa skeittaa Jeesus. Vieressä painovoimaa uhmaavat Jesse Turunen ja Sami Miettinen. Teini-ikäinen yleisö hypistelee kärsimättömänä omia lautojaan: pääsisipä jo kokeilemaan.

Myyrmäen aseman viereen on auennut Länsi-Vantaan ainokainen skeittihalli eli Myrtsin Skedehalli. Juhlallisia avajaisia vietettiin vanhalla ostarilla lauantaina.

Jeesus on seinällä, koska hallin omistaa helluntaiseurakunta. Vanhan elokuvateatterin muuttaminen skeittareille sopivaksi vain viikoissa oli kuitenkin paljon yhtä seurakuntaa laajempi projekti. Talkoisiin osallistuivat kymmenet ihmiset läheltä ja kaukaa.

"Emme me alkuun tienneet, mihin tämä vielä johtaa. Kunhan vain alettiin tehdä porukalla", iloitsee hallin puuhamies Aku Hakala.

Idea hallista syntyi periaatteessa yksinkertaisesti. Hakala mietiskeli syyskuun lopussa, että seurakunnalta tyhjäksi jääneeseen tilaan pitäisi keksiä uutta. Silmiin sattui tilan ulkopuolella skeittitaituri Turunen, joka harjoitteli vanhan kauppakeskuksen kaiteen päällä.

Hakala pyysi Turusen sisään ja kysyi, että olisikohan paikasta mihinkään.

"Sanoin, että tila on haastavimmasta päästä, mutta kyllä tästä toimivan skeittihallin vielä saa", Turunen kertoo.

Haastavuuden syy oli tilan aiempi käyttötarkoitus: tila oli vuosikymmeniä sitten elokuvateatteri. Vanhat penkit piti purkaa ja lattiaa korottaa runsaasti toisesta päästä. Rullalautaliiton toimitusjohtaja Anssi Paukkunen suostui tekemään hallista tarkat suunnitelmat.

"Design on tällaisessa paikassa todella tärkeä asia, siis että esimerkiksi jyrkkyydet ja välimatkat saadaan oikein", selittää Turunen.

Syksyllä pari muutakin pientä yksityiskohtaa oli vielä auki: rahaa ei ollut euron euroa ja jostain piti löytää porukkaa töihin. Hakala oli silti täysin vakuuttunut, että jotenkin kaikki järjestyisi.

Ja niin järjestyikin. Rahaa ja rakennustarvikkeita saatiin lahjoituksina, mutta Hakala löysi lisäksi Kivistöstä keskeltä metsää käytöstä poistetun sähkölinjan. Hän ehdotti viranomaisille, saisiko sen purkaa porukalla ja myydä kuparin.

Lupa heltisi, nuoriso sai urakastaan useita tuhansia euroja rakennusmateriaaleja varten.

Talkoolaisia alkoi kertyä kymmenittäin, teini-ikäisistä aina eläkeläisiin.

"Ihmiset olivat todella innoissaan. Vapaaehtoisia testiskeittaajia tietenkin ilmoittautui kaikissa vaiheissa, mutta kyllä täällä ovat kymmenet ihmiset myös tehneet talkoilla kovaa työtä", kehuu Hakala.

"Mukava tätä on ollut tehdä, kun on saanut nähdä, kuinka nopeasti tulee valmista. Kun ei täällä paljon mitään tällaisia paikkoja ennestään ole ollut", sanoo yksi talkoiden jokapaikanhöylistä eli Ermil Terehov, skeittari hänkin.

Varsinaiset rakennustyöt kestivät vain kuusi viikkoa. Ihan kaikki ei ehtinyt avajaispäiväksi valmiiksi.

Jeesus seinällä saa myöhemmin seurakseen vielä lisää graffiteja, ja hallin viereen rakennetaan nuorisokahvila.

Skeittihallia pyörittää tarkoitusta varten perustettu kristillinen nuorisojärjestö Myyr Jorkin nuoret. Hallin sisäänpääsymaksuilla katetaan seurakunnalle maksettava vuokra.

Sunnuntaisin ja yöllä hallia voi vuokrata. Tulevaisuudessa Hakala haaveilee myös, että sunnuntaisin voisi ehkä välillä pitää skeittikirkon: bändi, ilmainen sisäänpääsy ja sitten vähän sanaa.

Muuten halli ei ole tarkoitettu pelkästään kristillisille nuorille vaan kaikille.

"Ei ole hyvä, että seurakunnat toimivat jossain umpiossa, erillään muusta maailmasta. Niitä umpioita pitää purkaa", sanoo Hakala.

 

Myrtsin Skedehalli (Jönsäksentie 6) avoinna arkisin kello 14–21 ja lauantaisin 10–22. Sisäänpääsy neljä euroa.

Maija Aalto HS
Myyrmäki

Laura Oja HS
Myrtsin Skedehalli rakennettiin talkoovoimin vanhaan elokuvateatteriin.
Myrtsin Skedehalli rakennettiin talkoovoimin vanhaan elokuvateatteriin.
Sami Miettinen tyylitteli laudallaan lauantaina avajaisissa. Seinän graffitissa skeittaa Jeesus.
Sami Miettinen tyylitteli laudallaan lauantaina avajaisissa. Seinän graffitissa skeittaa Jeesus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat