Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinan tie lääkkeestä ongelmaksi

Kaupunki
 
E. Hilli
Lohjan poliisi takavarikoi pirtua ja samppanjaa kieltolain loppuvaiheessa tammikuussa 1932.
Lohjan poliisi takavarikoi pirtua ja samppanjaa kieltolain loppuvaiheessa tammikuussa 1932. Kuva: E. Hilli

Viinasta on kautta aikojen löytynyt ratkaisu pulmaan jos toiseenkin: synnytyskipuihin, märkiviin haavoihin, piristäväksi välipalaksi ja vieraiden kestitykseen.

Suomalaisten epäillään oppineen viinankeiton salat alun perin venäläissotilailta 1500-luvulla.

Viinaa keitettiin lähes mistä tahansa: perunasta, viljasta tai puun osista. Mausteeksi laitettiin yrttejä, marjoja tai pihapiirin kasveja. Vielä tuolloin suurimpana ongelmana pidettiin kotipolttoa, sillä niin katosi suuri määrä verotettavasta viljasta mäskitynnyriin.

Viinanpoltto kiellettiin tavalliselta kansalta 1800-luvulla ja alkoholintuotanto keskitettiin viinatehtaisiin. Samalla paloviinan ostoa ryhdyttiin rajoittamaan: sitä piti ostaa kerralla suuria määriä.

Viinanjuontia suitsivat rajoitukset vähensivät suomalaisten alkoholinkäyttöä. Kun eduskunta hyväksyi kieltolain vuonna 1907, Suomi oli yksi Euroopan kuivimmista maista, toteaa sosiaalihistorian professori Matti Peltonen teoksessaan Kerta kiellon päälle.

Tsaari Nikolai II ei kuitenkaan vahvistanut lakia.

Raittiusliike oli menestys kaikissa yhteiskuntaluokissa. Samaan aikaan alkoi vakiintua myös käsitys suomalaisten heikosta sietokyvystä alkoholia kohtaan sekä "suomalaisen humalakäyttäytymisen erityisyydestä".Peltosen mukaan raittiusliike tarvitsi tätä käsitystä viedäkseen eduskunnan jo hyväksymän kieltolain käytäntöön.

Voimaan tultuaan kieltolaki ei lopettanut alkoholinkäyttöä, päinvastoin. Kieltolain vuosina (1919–1932) laittoman viinan salakuljetus kasvoi. Viinaa oli saatavilla joissakin paikoissa jopa helpommin ja halvemmalla kuin laillisen ja säännellyn viinanmyynnin aikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat