Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajamäen viinatehdas kumisee tyhjänä – kyläläiset toivovat historiallisen alueen kehittämistä

Kyläläiset haluaisivat vanhan tehdasalueen kehittämistä uuteen kukoistukseen

Kaupunki
 
Tapio Vanhatalo
Rajamäen kylä on kasvanut viinatehtaan ympärille. Kyläläiset haluaisivat tyhjiin mutta suojeltuihin rakennuksiin uutta toimintaa.
Rajamäen kylä on kasvanut viinatehtaan ympärille. Kyläläiset haluaisivat tyhjiin mutta suojeltuihin rakennuksiin uutta toimintaa. Kuva: Tapio Vanhatalo

Vielä sata vuotta sitten koko Rajamäen kylä haisi. Haju tuli käyneestä perunasta, jota viinanpoltossa käytettiin.

Voi olla, ettei haju häirinnyt paikallisia. Olihan sen alkuperässä, viinanpoltossa ja Rajamäen viinatehtaassa, kiinni heidän leipänsä.

Artikkeliin liittyvät

Koko Rajamäen kylää ei ehkä olisi olemassa ilman radan varteen perustettua tehdasta, kertoo tehdasmuseossa työskennellyt Pirjo Hakala. Kun kemian tohtori Wilhelm Juslin vuonna 1888 perusti tehtaan, kylässä asui 15 asukasta.

Nyt tehtaan punatiilirakennukset seisovat tyhjillään tai ovat varastotiloina. Joitakin rakennusten osia ei enää edes lämmitetä, kertoo Altian palvelupäällikkö Jaakko Nenonen.

Kylän asukkaat toivoisivat historiallisesti merkittävän alueen kehittämistä ja säilyttämistä. Asiasta on tehty valtuustoaloitekin.

Rakennukset ovat Altian omistuksessa, ja ne vaatisivat mittavaa kunnostusta.

Tehdashalleja on monessa kerroksessa, ja niitä on rakennettu useina eri aikakausina. Vanhimmat ovat 1800-luvulta. Alun perin näille lattioille on levitetty käsin vetistä viljaa mallastumaan.

Kattotiilet on muurattu kaariksi rautaisten runkojen päälle. Rautapylväät on pultattu kattorakenteeseen yksitellen.

"Silloin ei vielä tunnettu nykyistä rakennustekniikkaa", Nenonen sanoo.

Seinät ovat paksut, ikkunat pienet ja pieniruutuiset. Korkeiden käymistynnyreiden jalustoille on kasattu vanhoja toimistokaappeja.

Museoviraston mukaan tehdasrakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä.

Nurmijärven kunta ei voi ryhtyä kehittämään aluetta, kertoo kunnan elinkeinotoimen johtaja Seppo Pietarinen.

"Totta kai haluamme tukea toimintaa, mutta rahaa tähän ei ole laittaa kovin paljon."

Pietarinen arvelee, että pienimpien tehdastilojen kunnostaminen uuteen käyttöön veisi vähintään 100 000 euroa. Isommat tehdashallit nielisivät jopa yli miljoonan euron investoinnit.

Tehtaan halleissa on korkeutta valtaville käymistynnyreille, toisissa taas lattiatilaa hiivan tiivistämiseen. Tällaisten tilojen uudenlainen käyttö vaatisi tarkkaan harkittua liikeideaa, Pietarinen sanoo.

"Mikä saisi perheen hyppäämään autoon, ajamaan Rajamäelle ja viettämään siellä koko päivän?" Pietarinen kysyy.

"Olisiko paikka rajamäkeläisiä, kuntalaisia vai koko Etelä-Suomen asukkaita varten? Me kilpailemme kuitenkin kävijöistä Fiskarsin ruukin ja muiden Etelä-Suomen kohteiden kanssa."

Nurmijärven Rajamäen vanha tehdas sijaitsee Altian nykyisen tehdasalueen reunalla ja erillään alueen muista palveluista.

Monissa muissa kunnissa vanhoja tehdastiloja on menestyksekkäästi kunnostettu uudenlaiseen käyttöön. Hyvinkään vanha villatehdas on valjastettu taiteen ja tapahtumien keskukseksi, ja Kellokoskella vanha ruukki toimii tapahtumapaikkana ja kahvilana.

Rajamäen kylän historiassa tehtaalla on iso rooli.

Tehtaanpatruuna Juslin rakennutti alueelle asuntoja ja perusti koulun. Tehtaan siirryttyä myöhemmin valtiojohtoisen Oy Alkoholiliike Ab:n hallintaan, se rakennutti kylälle kirkon. Vanhat tehdastyöläisten asuintalot ovat edelleen asuinkäytössä ja Museoviraston suojelemat.

Läheisen kukkulan laella seisovat ilmatorjuntatykkien tornitkin ovat tehtaan ansiota – ne pystytettiin tehtaan turvaksi ennen talvisotaa.

Rajamäen tehdashalleissa on korkeutta valtaville käymisastioille. Muuttaminen uusia käyttötarkoituksia varten on hankalaa.
Rajamäen tehdashalleissa on korkeutta valtaville käymisastioille. Muuttaminen uusia käyttötarkoituksia varten on hankalaa.

Aluksi Rajamäen tehtaan päätuote oli hiiva, mutta sivutuotteena syntyi myös alkoholia.

Tehdas piti perustaa juuri tähän, sillä muutaman metrin päässä junaradasta on ympäri vuoden sulana pysyvä lähde, jonka puhdasta pohjavettä tarvittiin hiivan valmistamiseen.

Juslin myös maksoi 1900-luvun alkupuolella pitkän pennin, 2 500 markkaa, pienestä pätkästä rautatietä, kertoo Nenonen.

"Sitä tarvittiin, että helposti pilaantuva hiiva saatiin kuljetettua mahdollisimman nopeasti Pietariin", sanoo Hakala.

Alueelle kulkee edelleen juna, mutta Rajamäen vanha asema aivan vanhan tehdasalueen vieressä on lopetettu.

Eikä täällä enää haise, sillä alkoholin tekemiseen käytetyn perunamäskin levittäminen läheisille peltomaille lopetettiin jo 1960-luvulla.

"Kyllä tämä koko kylä haisi aivan kamalalta, aivan koko kylä", muistelee Hakala.

Kaisu Moilanen HS
Nurmijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat