Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lux Helsinki tekee kävijöistään valotaidetta

Sunnuntaina avautunut valofestivaali haluaa tänä vuonna yleisön osaksi teoksia

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Finlandia-talon edustalla sana on vapaa. Kopissa voi puhua tai tanssia, liike ja ääni välittyvät talon seinälle. Puhujaa ei kuitenkaan tunnista.
Finlandia-talon edustalla sana on vapaa. Kopissa voi puhua tai tanssia, liike ja ääni välittyvät talon seinälle. Puhujaa ei kuitenkaan tunnista. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Vaikuttavaa. Nämä erilaiset valot, jäljet ja värit", huokaavat Riitta Carena ja Sinikka Parikka kierroksellaan Lux Helsingissä sunnuntai-iltana.

Naiset ovat pysähtyneet Kansalaistorille ihmettelemään Kinsei ja Aake Otsalan teosta Time Lapse Plant. Siinä kävijöiden varjot muuttuvat kieppuviksi väreiksi.

Artikkeliin liittyvät

Valofestivaali Lux Helsinki avattiin sunnuntaina. Ensimmäisenä iltana teosten luona kiersi paljon uteliaita.

Erityinen tungos oli Hakasalmen huvilan pihalla, jossa sijaitsi myös Carenan ja Parikan hienoksi kehuma elämys eli ACT Lighting Design & Odeauboisin OVO. Puurakenteisen munan sisälle pysähtyi joukkoja kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia.

Tänä vuonna valofestivaalien punaisena lankana oli osallistuminen. Teoksiin pääsee sisälle, tai yleisö pystyy vaikuttamaan siihen, miltä teos näyttää. Tai sitten päätöksen tekevät luonnonvoimat, kuten Ville Mäkelän teoksessa Vladimir, jossa tuuli muovaa Putinin ilmeitä.

Suurimmillaan yleisön vaikutus on Finlandia-talon edustalla, jossa sana on vapaa teoksen Anonymous sisällä.

Mikrofoni toistaa äänen normaaliin tapaan, mutta puhujan kuvan korvaa talon seinällä tunnistamattomaksi muokattu laserhahmo. Tai puhujan sijaan pitäisi varmaan sanoa, että tanssijan tai laulajan, sillä sunnuntai-iltana koppi veti puoleensa lähinnä esiintymishaluisia lapsia.

"Teos kuvaa yksityisyyden menettämistä internetissä. Luulemme olevamme suojattuja, mutta maailma katselee koko ajan", selitti teoksen ohjelmoinut Gorka Cortazar.

"Täällä ihmiset voivat vapaasti sanoa mitä vain", hän selitti.

Teoksen on toteuttanut Lighting Design Collective Helsinki, johon kuuluvat myös valotaiteilija Tapio Rosenius ja valosuunnittelija Jari Vuorinen.

Keskuskadulla laulettiin ja tanssittiin vielä näyttävämmin. Siellä Jasper Leonard Kuhnin paikkaa päivittäin vaihtavan teoksen oli vallannut hetkeksi toinen taideteos. Kuhnin One Minute of Famen idea on, että kuka tahansa voi vallata valokeilan hetkeksi.

Sunnuntai-iltana valossa kylpi performanssiryhmä Äkkiä tässä, joka lauloi harmonikkasäetyksellä "rai-rai-raitiovaunuista".

"Tämä on tällaista tilannetaidetta tämä. Olemme poikkitaiteellinen ryhmä, johon kuuluu esimerkiksi huippumalli, kirjailija ja muusikko. Esityksissä on kuitenkin ideana enemmän nostaa esiin ihan kadun ilmiöitä. Sitä, että ihan jokainen voi olla tähti", raportoi Maija Saksman, nainen haitarin takaa.

Juhani Niiranen HS
Hakasalmen huvilalla puumuna houkuttelee kävijöitä sisäänsä kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia ja katsomaan vaihtuvia värejä.
Hakasalmen huvilalla puumuna houkuttelee kävijöitä sisäänsä kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia ja katsomaan vaihtuvia värejä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat