Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelaaminen ei ole mitään ajanhukkaa: Supercell tilitti jättiverot Helsinkiin

Suuri osa Helsingin yritysveroista tulee yhä rahoitusalan yrityksiltä

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS / HS
Supercell on toiseksi suurin yhteisöveron maksaja Helsingissä. Kuvassa yhtiön uusi peli Boom Beach.
Supercell on toiseksi suurin yhteisöveron maksaja Helsingissä. Kuvassa yhtiön uusi peli Boom Beach. Kuva: Sirpa Räihä HS / HS

Viimeistään peliyhtiö Supercell on todistanut vääräksi monen vanhemman väitteen siitä, että pelaaminen on turhaa ajanhukkaa. Mobiilipeli Clash of Clans nosti Helsingin Ruoholahdessa pääkonttoriaan pitävän yhtiön viime vuonna Helsingin suurimmaksi yksittäiseksi yhteisöveronmaksajaksi.

Muutamassa vuodessa pelijätiksi noussut Supercell tilitti yhteisöveroina valtiolle vuonna 2013 runsaat 82 miljoonaa euroa.

Helsinki sai summasta 24 miljoonaa. Sillä maksaisi esimerkiksi Roihuvuoren ja Vuosaaren ala-asteiden peruskorjaukset.

Yhteisöveroja Helsingille tuotti viime vuonna Supercelliä enemmän ainoastaan Nordea-konserni. Finanssikonsernin suurinta tulosta tekevä Nordea Pankki Suomi on ollut vuosina 2011–2012 Helsingin suurin yksittäinen yritysveronmaksaja.

Viime vuonna sen maksamista yhteisöveroista kulkeutui Helsingille hieman yli kymmenen miljoonaa euroa.

Yhteisövero on yritysten maksama tulovero, joka lasketaan veronalaisten tulojen ja vähennyskelpoisten menojen erotuksena. Kunnat saivat viime vuonna veron tuotosta noin 30 prosenttia.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) iloitsee Supercellin menestyksestä mutta antaa kunnian sille, jolle se kuuluu.

"Rehellisesti on sanottava, ettei Helsinki ole mitenkään vaikuttanut heidän sijoittautumiseensa tai menestykseensä", Pajunen sanoo.

"Vuoroin vieraissa. Edellinen menestyjä, Rovio, sijaitsee Espoossa."

Rovion menestys ei ole toistaiseksi yltänyt lähellekään Supercelliä. Angry Birdsillä maailmaa valloittanut espoolaisyhtiö maksoi huippuvuotenaan 2012 valtiolle yhteisöveroja hieman yli 12 miljoonaa.

Siitä vajaat viisi miljoonaa tilitettiin Espooseen.

Fakta

Työpaikat määräävät kuntien veropotin

 HS laski vuoden 2013 verotietojen perusteella, kuinka paljon yritysten maksamasta yhteisöverosta päätyi Helsinkiin. Laskelmat ovat suuntaa-antavia. Esimerkiksi yritysten antamat henkilöstötiedot voivat olla epätarkkoja.

 Olennaista on se, kuinka paljon kullakin yrityksellä on työntekijöitä Helsingissä. Jos esimerkiksi Pentin Putki Oy:llä on Suomessa 1 600 työntekijää ja Helsingissä 400, Helsinki saa neljäsosan yhtiön maksaman yhteisöveron kuntaosuudesta.

 Yritysten tuloveroprosentti oli Suomessa 24,5 prosenttia vuonna 2013. Kunnat saivat yhteisöveron tuotosta 29,49 prosenttia.

 Yritysten valtiolle maksamat verotiedot ovat julkisia. Salaista on, kuinka paljon vaikkapa Nordean veroeuroja päätyy Helsinkiin.

Supercellin menestyksestä huolimasta Helsingin suurimmat yritykset ovat edelleen pitkälti finanssialalta. Tilanne on ollut sama myös edellisinä vuosina.

"Kaikki tulonlähteet ovat tärkeitä, mutta korostaisin yritysten kokonaismerkitystä kaupungille. Niiden luomat työpaikat ja sitä kautta kasvava rahankäyttö ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin yhteisöveron kuntaosuus", Pajunen sanoo.

Helsingin ja useimpien muiden kaupunkien ylivoimaisesti suurin tulonlähde on kuntavero, jota maksetaan ansiotuloista.

Helsinki keräsi vuonna 2013 kuntaveroina hieman yli 2 442 miljoonaa euroa. Saman vuoden yhteisöverotuotto oli vajaat 269 miljoonaa.

Finanssiyhtiöt ovat Helsingissä myös merkittäviä työllistäjiä, joten ne ovat myös siksi tärkeitä kaupungin taloudelle. Esimerkiksi Helsingin suurimmat finanssikonsernit Nordea ja OP-Pohjola työllistivät Helsingissä yhteensä noin 7 500 ihmistä.

Helsingissä asuessaan näiden kahden konsernin työntekijät maksaisivat kaupungille veroja kymmeniä miljoonia.

Siksi Helsinki on ollut valmis finanssijättien takia myös poikkeusjärjestelyihin. OP-Pohjola oli vuosikymmenen alussa siirtämässä noin 4 000 työpaikan pääkonttoriaan Vallilasta Espoon Otaniemeen.

Helsinki tuli vastaan pysäköintinormeissa ja lisärakentamisoikeudessa, joten OP-Pohjola, sen työpaikat ja suuri osa yhteisöverotuloista jäivät Helsinkiin.

"Järkevintä olisi, että toimimme yhdessä, sillä jokainen yritys tuo hyvinvointia meille kaikille. Etenkin, jos yritys tulee seudun ulkopuolelta. Tästä näkökulmasta kuntien yhdistäminen olisi kovin järkevää", Pajunen sanoo.

Pajunen sanoo, että Helsingin keskeisin tavoite on kilpailla Tukholman ja Kööpenhaminan kanssa – ei Espoon ja Vantaan. Kaupunginjohtajan mukaan toistaiseksi kisaa johtaa Tukholma.

"Meillä pitää olla toimitilatarjontaa ja tontteja, mutta yrityksen yksittäinen sijoittumispäätös riippuu paljon myös siitä, kokeeko yritys, että Suomesta käsin voidaan hoitaa Pohjolan kaltaista laajempaa aluetta", Pajunen sanoo.

"Helsingin tavoitteena on olla fun and functional [hauska ja käytännöllinen]. Fun-puoli on myös hyvin tärkeä. Kun ihmiset tulevat tänne, tämän pitää olla kaupunki, jossa viihdytään."

HS ei tavoittanut Supercellin edustajia kommentoimaan juttua varten.

Korjaus: Osassa artikkelia puhuttiin alun perin vuodesta 2014. Yhteisöverotiedot ovat kuitenkin vuodelta 2013. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat