Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metron automatisoinnin hinta ratkaisi kaupan perumisen

HKL hankkii länsimetrolle asetinlaitteen kevään aikana

Kaupunki
 

Myttyyn mennyt metron automatisointihanke tulee Helsingin kaupunginhallituksen eteen keskiviikkona.

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) odottaa kaupunginhallituksen sinettiä ennen kuin lähettää virallisen purkukirjeen järjestelmätoimittaja Siemensille.

Kaupunginhallituksen ei odoteta puuttuvan purkupäätökseen, eikä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri edes esitä sen nostamista hallituksen varsinaiseen käsittelyyn. HKL:n johtokunta päätti sopimusten purkamisesta joulukuussa.

Purkamisen syynä olivat viime kädessä hintaerimielisyydet. Osapuolten näkemyserot olivat HKL:n mukaan liian kaukana toisistaan.

"Hinnankorotus oli 45–70 miljoonaa euroa. Se tuntui ihan mahdottomalta veronmaksajien kannalta", luonnehtii neuvotteluja käynyt hallintojohtaja Yrjö Judström.

Alkuperäisen sopimuksen mukaan Helsingin metron ja länsimetron automatisoinnin oli määrä maksaa yhteensä 156 miljoonaa euroa.

Siemensin tarjoama 220 miljoonan euron kattohinta olisi pitänyt sisällään myös kiistellyt laituriovet.

Jos sopuun olisi päästy, HKL ja Siemens olisivat sopineet myös länsimetron jatkeen ja tulevan Östersundomin metron automatisoinnin hintatasosta.

HKL valmistautuu nyt uuteen hankintakierrokseen, jolla varmistetaan länsimetron liikennöinti. Uuden asetinlaitteen julkinen hankintamenettely käynnistyi joulukuussa.

"Asetinlaitteet ovat peruskauraa markkinoilla. Sellaisten toimittajia on paljon enemmän kuin täysautomaation toimittajia", kertoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

HKL:n johtokunta voi päättää asetinlaitteen hankinnasta aikaisintaan maaliskuussa.

Ohjausjärjestelmän asennusaika on kireä, koska länsimetron liikenteen on tarkoitus alkaa vuoden 2016 elokuussa.

HKL varautuu myös neuvottelemaan Siemensin kanssa, mitä tapahtuu Helsingin metron nykyiselle asetinlaitteelle. Siemens sai sen asennustyöt valmiiksi kaksi vuotta sitten osana metron automatisointiprojektia.

HKL:n lainopillisten asiantuntijoiden mukaan tämän asetinlaitteen käyttö voidaan varmistaa, kunnes korvaava laite on hankittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat