Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nurmijärvi-ilmiö kukkii Helsingin Maunulassa – viljelypalstoille nousee pientalokylä

Nurmijärvi-ilmiö kukkii Helsingin Maunulassa. Kaupunginosa saa pian tuhat uutta asukasta.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Outi Potila ulkoilee tyttärensä Aliinan kanssa Suursuon uudella pientaloalueella Palstatiellä, jonne muutti jouluksi taas kaksi uutta lapsiperhettä
Outi Potila ulkoilee tyttärensä Aliinan kanssa Suursuon uudella pientaloalueella Palstatiellä, jonne muutti jouluksi taas kaksi uutta lapsiperhettä Kuva: Juhani Niiranen HS
Pääkaupunkiseutu kasvaa voimakkaasti. Sarjassa kerrotaan, miten vanhat asuinalueet tiivistyvät.
Osa 3/3.

Uusia pientaloja ilmestyy tiheään tahtiin entiselle palstaviljelyalueelle Maunulan Suursuolle Oulunkylän naapuriin.

Hylätyt palstat jaettiin useiksi kymmeniksi pieniksi vuokratonteiksi muutama vuosi sitten.

Helsinki halusi houkutella lapsiperheitä yhteen nopeimmin ikääntyvistä kaupunginosistaan. Näin valmiit päiväkodit ja koulut saataisiin pysymään toiminnassa, mutta nyt lapsitulva jo yllättää.

Tonttiarpajaisissa onni suosi Jenni, 33, ja Ilpo, 33, Vernoa sekä Outi , 37, ja Kalle Potilaa 47, vuonna 2010.

"Emme ajatelleetkaan Nurmijärveä. Haluamme pysyä Helsingissä Kehä I:n sisäpuolella", Jenni Verno kertoo.

Pari on kotoisin Kannelmäen 1950-luvun lähiöstä ja käy töissä Helsingin keskustassa. Pitkät työmatkat eivät olisi sopineet lapsiperheen arkeen.

Töölössä, Punavuoressa ja Hermannissa asunut Outi Potila nauraa, että Maunulakin oli lähes muuttorajalla. "Olen Suomen urbaanein iisalmelainen."

Pariskunnat ovat hyviä esimerkkejä kolmi- ja nelikymppisten arvojen sekä elämäntyylin muuttumisesta. Ihanteena ei ole enää kahdensadan neliön talo yli tuhannen neliön omalla tontilla.

Enemmän painaa se, että työpaikalle pääsee pyörällä tai monella ohikulkevalla bussilla.

"Hyötyliikunta on tärkeää pienten lasten vanhemmalle", painottaa Jenni Verno.

Vuosaaren satamassa työskentelevä Kalle Potilakin ajaa pyörällä itää kohti. Jos on kiire, hän kurvaa metroaseman kautta.

Helsingin suunnitelmat tiivistää harvaan rakennettua kaupunkia vastaavat lapsiperheiden tarpeisiin, mutta myös valtion ja 14 Helsingin seudun kunnan sopimukseen tulevasta asuntotuotannosta.

Noin kolmannes uusista asunnoista pitää ohjata vanhoille asuinalueille täydennysrakentamisena.

Seuraavan vuosikymmenen aikana on odotettavissa, että joutomaita ja pusikoita otetaan käyttöön myös Herttoniemessä, Mellunkylässä ja Haagassa. Myös Lauttasaaressa länsimetron varren tuntumaan on tarkoitus rakentaa lisää asuntoja.

Maunulassa muutos käynnistyi ensimmäisenä. Ensin tehtiin parikymmentä omakoti- ja paritaloa Pirjontien ja Lampuotilantien väliseen ryteikköön.

Nyt paljon suurempi työmaa on käynnissä Suursuolla.

Koneet ja miehet täyttävät pikkukadut. Ahdastakin on, sillä tonteilla on kokoa 500–700 neliötä, ja autotalleihin on yhteinen ajotie.

Perheillä on piharakennukset, jossa on autotalli ja saunojakin. Potiloilla ja Vernoilla on sen takana pieni viljelypalsta.

"Onhan halvempaa vuokrata viljelypalsta kuin että ostaisi suuren oman tontin ja viljelisi siellä", Outi Potila listaa etuja.

"Ja voimme hankkia yhteisiä puutarhavälineitä", Jenni Verno lisää.

Kaupunkimaisen tiiviin alueen etuna on myös se, että siellä tutustuu helposti muihin.

Rakentamisen aikana perheet ystävystyivät. Lapset vilistävät usein naapuriin.

Tällä kertaa Potiloiden olohuoneessa leikkivät Elma Potila, 5, ja Alina Potila, 1, sekä Iris Verno, 4.

Vernojen puolitoistavuotiaat kaksospojat Noel ja Leon ovat kotona isän hoivissa.

Rio Gandara HS
Elma Potila ja Iris Verno leikkivät tietokoneen ääressä. Outi Potila ja Jenni Verno kahvittelevat. Aliina Potila istuu pöydällä.
Elma Potila ja Iris Verno leikkivät tietokoneen ääressä. Outi Potila ja Jenni Verno kahvittelevat. Aliina Potila istuu pöydällä.

Kymmenien perheiden rantautuminen Maunulaan onkin yllättänyt päiväkodit. Kunhan Suursuon kaikki talot valmistuvat, hakijajoukko kasvaa entisestään.

"Maunulan paikat ovat tiukassa. Paikkoja tarjotaan Veräjänmäestä, Viikistä ja Kontulasta", äidit kertovat.

Ongelma on tiedossa jo kaupungin virastoissa, ja siihen aiotaan varautua enemmän tulevaisuudessa.

"Nyt katsomme, mille alueille on tulossa lisää tarpeita palveluille ja lisäämme sen mukaan täydennysrakentamista", sanoo projektipäällikkö Tero Santaoja kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Hän kaipaa vanhojen asuinalueiden uudelleen kaavoittamiseen kokonaisvaltaisuutta. Täydennysrakentamisen kohteet pitäisi katsoa samalla kertaa ja arvioida, millaisia muutoksia se tuo asuntokantaan.

"Itse kaavat voisivat edelleen koskea vain yhtä tonttia kerrallaan, jotta yksi valitusprosessi ei seisauttaisi koko alueen kehittämistä."

Vastustajia vanhojen asuinalueiden tiivistämiselle löytyi Maunulassakin. Suurinta muutosta eli vanhan ostoskeskuksen purkamista eivät tosin vastustaneet asukkaat, vaan ostarin omistajat viimeiseen asti.

Ostoskeskuksen paikalle on tulossa parin vuoden päästä neljä viisikerroksista asuintaloa. Myös Kuusikkopolulta on löytynyt mahdollisuuksia rakentaa lisää.

"Uusia asukkaita on tulossa 900–1 000", kertoo aluearkkitehti Sari Ruotsalainen.

Täydennysrakentamiseen suhtaudutaan Santaojan mukaan eri alueilla eri tavoin. "Mitä enemmän alueella on korkeammin koulutettuja, sitä voimakkaampaa täydennysrakentamisen vastustus on."

Itä-Helsingin lähiöiden asukkaita hän kiittelee aktiivisuudesta kaupunginosiensa kehittämiseen. "Esimerkiksi Mellunkylässä aivan huutavat, että missä se täydennysrakentaminen viipyy."

Marja Salmela HS
Samuli Laita HS
Maunula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat