Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistosairaaloissa oli täyttä ympäri maan

Kaupunki
 

Joulunaika ruuhkautti päivystyksiä ja vuodeosastoja yliopistosairaaloissa ympäri maata. Esimerkiksi Turun yliopistosairaalassa odotti leikkaukseen pääsyä keskiviikkona kymmenen potilasta, ja osastoilla oli ruuhkaa.

"Paljon on sattunut murtumia kaatumisten seurauksena. Influenssakauden alku näkyy myös niin, että teho-osasto ja sydänvalvonta ovat täynnä", kertoo sairaalanjohtaja Petri Virolainen Tyksistä.

Sairaalassa on tehty ylimääräisiä vuoroja suman purkamiseksi.

Oulussa yliopistosairaalan yhteispäivystyksen jonot venyivät vuodenvaihteessa pitkiksi.

Johtajaylilääkärin Aino-Liisa Oukan mukaan henkilökuntaa jouduttiin soittamaan vapailta ylitöihin.

"Pyhinä potilaskierto hidastuu meillä ja alueen terveyskeskuksissa. Erikoissairaanhoidon paikat ovat nyt täynnä", hän sanoo.

Oukan mukaan pitkien lomakausien perinteistä ongelmaa on vaikeaa estää.

"Pitäisi olla vuodeosastojen päivystystä, jotta olisi myös kiertoa, mutta se on kallista touhua."

Tampereella potilaiden määrä kasvoi selkeästi ja vuodeosastot ovat pyhien jälkeen täynnä.

"Mitään poikkeuksellista tässä ei ole. Ruuhkat on pystytty hoitamaan hyvin, ja potilaita on saatu eteenpäin jatkohoitoon myös juhlapyhinä", hallintoylilääkäri Erkki Kujansuu Tampereen yliopistosairaalasta toteaa.

Kuopion yliopistosairaalassa potilaat eivät liiku jatkohoitoon juhlapyhinä, koska esimerkiksi terveyskeskuksissa ei ole henkilökuntaa ottamassa heitä vastaan. Terveyskeskuksissa pyritään keskittämään lomat niin, että kaikki lomailevat yhtä aikaa.

Osa Kuopion ruuhkista saattaa johtua myös päivystysasetuksesta, jonka myötä osa terveyskeskuksista lopetti yöpäivystyksen.

Liukkaat kelit lisäsivät Kuopiossakin murtumapotilaiden määrää. "Vanhusten ranne- ja lonkkamurtumia ja muita loukkaantumisia on tullut enemmän."

Virolainen muistuttaa, ettei liukkaan kelin tapaturmaruuhkaa pysty välttämään.

"Ei ole kyse pelkästään henkilökunnan riittävyydestä. Jos päivän aikana tulee 20 lonkkamurtumaa, hoitovälineistökään ei riitä, että heidät saisi samaan aikaan hoidettua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat