Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin sairaaloissa pahimmat ruuhkat kolmeen vuoteen

Influenssa, norovirus, liukastumiset ja pitkät pyhät aiheuttivat potilassuman

Kaupunki
 
Terhi Liimu HS
Ancha Weber-Uunila, 69, ja Gunnar Brandt, 92, arvelivat joutuvansa jonottamaan lääkäriin pääsyä noin kaksi tuntia. Brandt oli kaatunut suihkussa, ja tunsi nyt kallossaan puristavan tunteen. "Toivon vain pääseväni nopeasti lääkärille ja kuulevani, että hätää ei ole."
Ancha Weber-Uunila, 69, ja Gunnar Brandt, 92, arvelivat joutuvansa jonottamaan lääkäriin pääsyä noin kaksi tuntia. Brandt oli kaatunut suihkussa, ja tunsi nyt kallossaan puristavan tunteen. "Toivon vain pääseväni nopeasti lääkärille ja kuulevani, että hätää ei ole." Kuva: Terhi Liimu HS

Joulupyhien ja vuodenvaihteen ajan monet sairaalaosastot täyttyivät jokaista sairaansijaa myöten ja päivystyksissä potilaat tuskastuivat pitkäksi venyneeseen jonoon lääkärille.

Samaan hetkeen osuneet A-influenssan puhkeaminen, norovirus, liukkaat kelit ja pitkät pyhät aiheuttivat todellisen tungoksen päivystyksiin ja sairaaloihin. Kun terveyskeskukset olivat suljettuina ja osa sairaalaosastojenkin henkilökunnasta lomaili, tungos päivystyksissä oli valmis.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Vuodenvaihteen ruuhkat nousivat keskusteluun, kun HS:n mielipidesivuilla kirjoitettiin muun muassa pitkittyneistä jonotusajoista.

 Keskustelua herätti etenkin kirjoitus sotaveteraanista, jonka lääkärireissu kesti yli yhdeksän tuntia.

 Ruuhkien taustalla ovat esimerkiksi noroviruksen, A-influenssan ja liukastumisten ajoittuminen pitkille pyhille.

"Eikä päihteitä saa unohtaa, ne näkyvät joulunakin", sanoo Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen ylilääkäri Jarmo Kantonen.

Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen potilasmäärä kasvoi vuodenvaihteessa viidenneksellä normaalitilanteesta. Kiirettä on ollut Jorvissakin, missä esimerkiksi lauantai 27. joulukuuta oli ennätyksellisen kiireinen päivä, sanoo hallinnollinen ylilääkäri Johanna Kaartinen.

Haartmanin ja Malmin sairaaloissa potilaiden määrä kasvoi vuodenvaihteessa noin kymmenesosalla. Tavallisen viikon aikana Helsingin molemmissa päivystyksissä hoidetaan noin 1 300:aa potilasta.

"Nämä olivat pahimmat ruuhkat kolmeen vuoteen. Sanon suoraan, moni odotti noin neljä tuntia. Se on ihan sietämätöntä", Haartmanin päivystyksestä vastaava ylilääkäri Laura Pikkarainen myöntää. "Minun puolestani koko joulun voisi perua. Systeemi toimisi paljon paremmin niin."

Vaikka pahin ruuhka oli jo selätetty, keskiviikkona puoliltapäivin Haartmanin sairaalan päivystyksessä istuskeli toistakymmentä jonottajaa. Pari tuntia lääkäriin pääsyä jonottanut Aino Kiviharju, 72, oli vihainen ja turhautunut.

"Liian kauan menee, mutta mihin minä lähtisin, kun on vaikea kävellä", nilkkansa murtanut Kiviharju sanoo.

Hänet lähetettiin Meilahden terveyskeskuksesta Haartmanin sairaalaan röntgeniin.

"Aion jonottaa, kunnes tapaan lääkärin. Jos en silloin saa kunnollista hoitoa, niin todellakin teen kantelun Valviraan", hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Hannu Juvonen myöntää, että päivystyksissä ja sairaaloissa on ollut ruuhkaa. "Mutta missään nimessä kaaosta ei ole ollut. Potilaat ovat joutuneet odottamaan pitempään, mutta heidät on hoidettu", Juvonen sanoo.

Joulun aikaan ja pyhäisin päivystyspoliklinikoilla työskenteli tavallista enemmän väkeä, sillä terveysasemat olivat kiinni.

Vuodenvaihteen tungoksessa suurin ongelma oli, että sairaat ihmiset eivät päässeet päivystyksestä jatkohoitoon, koska vuodeosastot olivat täynnä. Lisäksi väkeä saattoi olla töissä tavallista vähemmän.

Esimerkiksi Haartmanin sairaalan neljällä päivystysosastolla työskenteli joulunpyhien ja niitä seuranneen viikonlopun aikana takapäivystäjänä yksi lääkäri. Tavallisena arkipäivänä jokaisella osastolla työskentelee kolme lääkäriä. Ylilääkäri Pikkarainen laskeskelee hoitaneensa takapäivystäjänä yhden kymmentuntisen työpäivän aikana noin sadan potilaan asioita.

Helsingin kaupunginsairaalaan kuuluvissa Herttoniemen, Laakson, Malmin ja Suursuon sairaaloissa pyrittiin varautumaan pitkiin pyhiin jo etukäteen, kertoo johtajalääkäri Kristina Backlund. Sijaisia palkattiin ja hoivapaikkoja vanhuksille ostettiin jo etukäteen muualta.

"Tästä huolimatta osastot ovat täynnä ja potilaita on ylipaikoilla. Päivystysosastot ovat tarvinneet ruuhka-apua poikkeuksellisen paljon", Backlund sanoo.

Helsingin sairaaloiden ruuhkista nousi kohu tiistaina, kun tytär kirjoitti HS:n mielipidesivuille, miten hänen 95-vuotiaan sotaveteraani-isänsä lääkärikäyntiin kului yhdeksän tuntia.

Virastopäällikkö Juvonen muistuttaa, että tuohon yhdeksään tuntiin sisältyivät hoito ja tutkimukset. Hänen mukaansa on potilaan etu, että hänen vointiaan tarvittaessa tarkkaillaan ja vaivat tutkitaan huolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat