Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämmennys Espoossa: Sakkoja satelee, vaikka pysäköintikieltoja ei näy missään

Aluepysäköintikielto voi kattaa useiden kilometrien matkan. Helposti unohtuva kielto tulee äkkiä kalliiksi.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen HS
Pysäköintikieltoalueen aloittava merkki livahtaa helposti ohi kaupunginosaan saapuessa. Alue jatkuu, kunnes ohittaa sen päättymisestä kertovan merkin.
Pysäköintikieltoalueen aloittava merkki livahtaa helposti ohi kaupunginosaan saapuessa. Alue jatkuu, kunnes ohittaa sen päättymisestä kertovan merkin. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Nyt olisi kyllä tullut parkkisakko.

Espoon Olarista löytyy asuntokadulta lupaavan oloinen kadunvarsi, johon auton voisi kyläilyn ajaksi jättää. Eikä pysäköintikieltoa näy missään.

Mutta ei, tähän ei saa pysäköidä. Kieltomerkki oli runsaat kaksi kilometriä aiemmin, Olariin vievän kokoojakadun varressa.

Pysäköinti on koko Olarin alueella kielletty viidellä aluepysäköintikiellolla. Alueen sisällä voi ajaa kilometrikaupalla ilman, että kiellosta muistutetaan. Sallitut paikat on sen sijaan erikseen merkitty pysäköintialuemerkein.

Käytäntö on samanlainen kaikilla Espoon asuinalueilla. Osa autoilijoista pitää käytäntöä hankalana kiusantekona. Muun muassa espoolainen Juhani Hakala kirjoitti joulukuussa HS:n mielipidepalstalla, että käytännön oppii vain sakkojen kautta.

"Kyllä näistä jonkin verran tulee yhteydenottoja. Kaikki eivät ymmärrä kieltoalueen merkitystä, ja osa ei muista kieltoa enää ajettuaan syvälle kieltoalueelle", sanoo Espoon liikennesuunnittelupäällikkö Markku Antinoja.

Pysäköintikieltoalueista tulee yhteydenottoja myös Helsingin kaupungille. Helsingissä pysäköintikieltoalueet ovat käytäntö uudemmilla asuinalueilla, kun taas ydinkeskustassa ja vanhoissa lähiöissä pysäköintikiellot ovat kunkin kadun varressa erikseen.

"Lähes aina taustalla on se, että valittaja on saanut maksulapun", liikenneinsinööri Jouni Korhonen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo.

Alueellinen pysäköintikielto on harvoin ongelma alueen asukkaille, jotka sen ovat oppineet.

"Vieraille se saattaa tuottaa yllätyksiä, kun pysäköintipaikkojen ja -kieltojen merkitseminen onkin erilaista kuin kotona", Korhonen sanoo.

Pysäköintikieltoalueiden käytön syynä on halu vähentää tarvittavien liikennemerkkien määrää.

"Se on selkeämpää autoilijoille ja kaupunkikuvallisestikin parempi", sanoo Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Katariina Baarman.

"Se on iso kustannussäästö", sanoo Espoon Antinoja.

Espoon oman selvityksen mukaan nykyisten aluepysäköintikieltojen vaihtaminen kadunvarsien erillisiin pysäköintikieltoihin maksaisi miljoonan, minkä lisäksi joka vuosi kylttien ylläpitoon menisi 70 000 euroa nykyistä enemmän rahaa.

Heidi Piiroinen HS
Esimerkiksi tähän ei saa pysäköidä, vaikka kieltomerkkiä kadunvarressa ei ole. Päiväkummuntie kuuluu pysäköintikieltoalueeseen. Pysäköinti on sallittu vain erikseen merkityille paikoille.
Esimerkiksi tähän ei saa pysäköidä, vaikka kieltomerkkiä kadunvarressa ei ole. Päiväkummuntie kuuluu pysäköintikieltoalueeseen. Pysäköinti on sallittu vain erikseen merkityille paikoille.

Kun Espoo kyseli kaupunkilaisilta pysäköinnistä, aluepysäköintikielto kirvoitti useita ehdotuksia.

Osa halusi, että kaikki kielletyt pysäköintipaikat merkittäisiin kadun varteen kyltein ja osa, että kiellosta muistutettaisiin kieltoalueella.

Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, Korhonen kertoo.

Alueellisista nopeusrajoituksista voidaan muistuttaa maahan maalatuilla numeroilla, mutta alueellisesta pysäköintikiellosta ei voi maalata katuun muistutuksia.

"Ei ole mitään laillista tapaa tai merkkiä, jolla alueellisesta kiellosta voisi muistuttaa", Korhonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat