Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha ei ole ainoa este metron automatisoinnille

Siemens pohtii viimeistä tarjousta Helsingille

Kaupunki
 

Helsinki odottaa Siemensiltä viimeistä tarjousta metron automatisoinnista perjantai-iltapäivään mennessä.

"Siemensiltä on tultava oleellisesti kustannuksiltaan edullisempi tarjous", sanoo Helsingin liikennelaitoksen (HKL) hallintojohtaja Yrjö Judström.

Osapuolien pääseminen sopuun automatisointia koskevassa riidassa vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Siemens pohtii paraikaa, jättääkö se Helsingille ylipäänsä enää uutta tarjousta.

Siemensin toimialajohtaja Juha Lehtonen korostaa silti, että Siemens on yhä valmis neuvottelemaan Helsingin kanssa.

Poliitikoista koostuva HKL:n johtokunta päätti joulukuussa purkaa metron automatisointia koskevan sopimuksen Siemensin kanssa.

Lehtonen sanoo, että pian tämän päätöksen jälkeen HKL pyysi Siemensiltä uutta tarjousta. Yritys jätti tarjouksen maanantaina. Se ei HKL:lle kelvannut.

"He antoivat koordinaatit siitä, mihin pitäisi päästä. Jätimme heidän pyyntönsä perusteella tarjouksen maanantaina. Sitten he ilmoittivat, että se mitä on pyydetty, ei käy", Lehtonen sanoo.

HKL:n mukaan se ei pyytänyt uutta tarjousta, mutta HKL teki Siemensille oman vastaehdotuksensa.

"Teimme sellaisen kokonaisehdotuksen, joka meidän mielestämme olisi hyväksyttävissä. Selvää on, että se eroaa merkittävästi Siemensin ehdotuksesta", Judström sanoo.

Suurin riitakysymys on raha. Helsingin metron ja länsimetron automatisoinnin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan maksaa vajaat 160 miljoonaa euroa.

Siemensin myöhemmän tarjouksen mukaan se olisi toteuttanut automatisoinnin 220 miljoonalla. Summa piti sisällään myös kiistellyt laituriovet.

HKL pitää Siemensin tarjousta liian korkeana.

"Emme voi tehdä sovintoa, mihin hintaan tahansa", Judström sanoo. "Hinnankorotusten pitää olla perusteltuja, emmekä näe perusteita niille korotuksille, joita Siemens esittää."

Raha ei kuitenkaan ole läheskään ainoa ongelma. Siemensin Lehtonen moittii Helsinkiä esimerkiksi siitä, ettei se ole ilmoittanut, minkälaiset laituriovet se haluaa.

"Iso kysymys on, että haluaako asiakas, että hanke todella toteutetaan. Ei riitä, että yksittäiset vahvat persoonat haluavat hankkeen toteutuvan, vaan koko organisaation on oltava sen takana."

Eivätkö kaikki Helsingissä halua teidän mielestänne viedä hanketta maaliin?

"Siltä se vähän vaikuttaa. En usko, että olisimme tässä tilanteessa muuten. Toki meilläkin pitää olla peili kädessä."

HKL:n johtokunta päätyi joulukuussa sopimuksen purkamisen kannalle, sillä se piti vaihtoehtoa huonoista vaihtoehdoista vähiten huonona.

"Hyvää vaihtoehtoa, jossa saataisiin halvalla hyvä automatisointi, ei ollut tarjolla. Kaikissa vaihtoehdoissa oli isoja riskejä ja isoja kustannuksia", sanoo johtokunnan puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

"Jos Siemens tekisi oleellisesti paremman tarjouksen, niin sitä pitäisi harkita. Toisaalta voi kysyä, mikä saisi projektin nyt sujumaan, kun se ei ole tähänkään mennessä sujunut."

HKL hallintojohtaja Judström toivoo "viimeiseen saakka", että metron automatisointi Siemensin kanssa vielä toteutuisi.

"Sopimusten purkaminen ei ole miellyttävä ratkaisu."

Samaa toivoo myös Siemens.

"Projektin fiksu loppuun saattamineni olisi kaikille, veronmaksajat mukaan lukien, paras mahdollinen lopputulos. Automatisointi on yhä mahdollinen", Siemensin Lehtonen sanoo.

Jos sopua ei löydy, edessä on muun muassa oikeusriita vahingonkorvauksista.

"Siemensillä tulee olemaan merkittävät vahingonkorvausvaatimukset ja niin tulee meilläkin. En halua kommentoida niiden suuruutta", Judström sanoo.

Tämän lisäksi Helsingin metroliikenne joutuu hankalaan asemaan, sillä sen ohjaaminen on edelleen riippuvainen Siemensin toimittamasta asetinlaitteesta.

Helsinki ja Siemens joutuvat siis neuvottelemaan sopimuksen purun jälkeen myös siitä, millaisia korvauksia Helsinki maksaisi asetinlaitteen käytöstä Siemensille.

"Emme halua ongelmia meidän matkustajillemme ja toivomme, ettei Siemenskään halua. Toivon todella, että saamme sovittua korvauksista sovussa, mutta ei ole kirkossa kuulutettua, että niin käy", HKL:n Judström sanoo.

Voiko Siemens pitää halutessaan Helsingin metroliikennettä panttivankinaan?

"En usko, että niin käy. Kyllähän näistä asioista on voitava sopia. Varaudumme tietenkin kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta kyllä näistä on ihan bisnespohjaisesti voitava sopia."

HKL:n johtokuntaa johtava Kivekäs muistuttaa, että automatisointia koskevassa sopimuksessa sallitaan sopimuksen purku osittain. Myös hän pitää Siemensin asetinlaitteen käyttöä "riskikohtana", jos automatisointi saksalaisyrityksen kanssa kariutuu.

Siemensin Lehtonen vakuuttaa tällaisten pelkojen olevan turhia.

"Kunnioitamme niitä osia sopimuksista, jotka ovat valideja. Olemme lojaaleja asiakkaalle ja vastuullinen yritys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat