Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HUS:n uusi sikiöseulonta ei aiheuta keskenmenoja

Menetelmää ovat ennen tarjonneet vain yksityiset lääkäriasemat

Kaupunki
 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on otettu käyttöön mullistava sikiöseulontamenetelmä.

Tähän saakka tarkempia sikiön kromosomimäärityksiä on tehty ainoastaan vain ottamalla näyte istukasta tai lapsivedestä. Näihin tutkimuksiin on sisältynyt 0,5–1 prosentin keskenmenoriski.

"NIPT:iin ei liity lainkaan keskenmenoriskiä", kertoo Husin Naistenklinikan Sikiölääketieteen keskuksen vt. osastonylilääkäri, dosentti Vedran Stefanovic.

Jos NIPT:n tulos on normaali, lisätutkimuksia ei tarvita. Poikkeava tulos varmistetaan kuitenkin lapsivesi- tai istukkanäytteellä.

Uudenlainen seulontamenetelmä on eri puolilla maailmaa ollut käytössä pari vuotta, mutta sitä ovat tarjonneet vain yksityiset lääkäriasemat, kuten Helsingissäkin. Husin Naistenklinikka on ensimmäinen julkinen sairaala, jossa sitä tarjotaan kaikille riskiryhmään kuuluville naisille, varallisuuteen katsomatta.

"Helsinki on tässä edelläkävijä, ja niin pitää ollakin", Stefanovic sanoo.

Normaaliin raskaudenaikaiseen seurantaan kuuluvat raskausviikoille 11–13 ajoittuva yhdistelmäseula sekä raskausviikoilla 19–21 tehtävä rakenneultratutkimus. Näitä tarjotaan Suomessa kaikille odottaville äideille.

Alkuraskauden yhdistelmäseulassa äidiltä otetaan verikoe ja sikiötä tutkitaan ultraäänellä. Jos seulassa on havaittu poikkeamia, sikiön kromosomeja on aikaisemmin tutkittu ottamalla neulalla näyte äidin vatsan läpi joko istukasta tai lapsivedestä.

NIPT tulee sanoista Non-Invasive Prenatal Test. NIPT-näyte otetaan äidin verestä. Uutta seulontaa tarjotaan niille äideille, joiden kohdalla on herännyt epäilys kromosomihäiriöstä. Tutkimus tehdään ensimmäisen yhdistelmäseulonnan jälkeen.

NIPT perustuu äidin veressä olevan sikiöperäisen DNA:n tutkimiseen. Sillä voidaan havaita esimerkiksi Downin syndrooma, eli 21-trisomia, sekä 18-trisomia, 13-trisomia sekä sukukromosomipoikkeavuudet, jotka edustavat valtaosaa kaikista merkittävistä kromosomipoikkeavuuksista.

"Testi havaitsee yleisimmät kromosomipoikkeavuudet 99 prosentin varmuudella", Stefanovic sanoo.

Hän korostaa, että NIPT ei korvaa raskauden alkuvaiheessa tehtävää ultraäänitutkimusta, joka on ainoa keino selvittää esimerkiksi se, elääkö sikiö, montako sikiöitä on ja onko sikiö oikeassa paikassa. Näiden lisäksi ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää rakennepoikkeavuuksia.

NIPT-menetelmää ei vielä voida käyttää monisikiöisissä raskauksissa tai jos raskaus on saanut alkunsa luovutetusta munasolusta. Huono puoli on myös se, että tuloksia saa jännittää kaksi kolme viikkoa. Tämä johtuu siitä, että näytteet lähetetään toistaiseksi analysoitaviksi ulkomaille.

"Mutta jos vaihtoehtona on mahdollinen keskenmenoriski, moni valitsee mielellään parin viikon odotuksen", osastonylilääkäri Stefanovic sanoo.

Hän arvioi, että noin 10–15 prosenttia riskiryhmiin kuuluvista vanhemmista kieltäytyy Suomessakin käytetyistä lapsivesi- ja istukkanäytteistä niihin sisältyvän keskenmenoriskin takia.

Nämä vanhemmat odottavat lapsensa syntymään asti tietoa siitä, onko tällä kromosomipoikkeavuus vai ei.

Niistä raskauksista, joissa sikiöllä todettiin trisomia 21, eli Downin syndrooma, vuonna 2011, vajaat 54 prosenttia vanhemmista valitsi raskaudenkeskeytyksen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler.

Muista trisomioista keskeytettiin 87 prosenttia. Trisomiat 13 ja 18 johtavat yleensä lapsen kuolemaan ennen vuoden ikää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat