Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin "Piritorille" ehdotetaan torikauppaa

Kallio-liike järjesti ideakisan, jotta päättäjät kuulisivat asukkaiden toiveita

Kaupunki
 
Tuukka Linnas
Hub-nimisessä ehdotuksessa Vaasanpuistikon reunoille ehdotetaan kahta uudisrakennusta. Keskelle aukiota sijoitettaisiin jättimäinen hattivattipatsas. Piirros kuvaa aluetta Hämeentien suunnalta.
Hub-nimisessä ehdotuksessa Vaasanpuistikon reunoille ehdotetaan kahta uudisrakennusta. Keskelle aukiota sijoitettaisiin jättimäinen hattivattipatsas. Piirros kuvaa aluetta Hämeentien suunnalta. Kuva: Tuukka Linnas

Tiedätkö, mikä on Helsinginkadun ja Vaasankadun väliin jäävän aukion virallinen nimi? Piritori? Ei. Kenties Ikuisen vapun aukio? Ei. Entäpä Vaasanaukio? No ei sekään.

Sörnäisten metroaseman läntisen uloskäynnin ulkopuolelle sijoittuva aukio kantaa virallisesti nimeä Vaasanpuistikko. Alue muistuttaa puistikkoa ainoastaan vahvasti väritetyissä mielikuvissa, nykyisin se tunnetaan lähinnä siellä pörräävistä sekakäyttäjistä ja heitä vahtivista poliiseista.

Tulevaisuudessa kaikki voisi olla toisin, ainakin alueella vaikuttavan Kallio-liikkeen mielestä. Liike on kerännyt Kurvi kondikseen -nimisessä kilpailussa vuoden verran ideoita alueen kehittämiseksi. Ehdotuksia tuli reilut kymmenen.

Kenties vaikuttavin on Tuukka Linnaksen Hub-nimeä kantava työ.

"Vaasanpuistikolla on kokonsa, sijaintinsa, monipuolisuutensa ja sen kautta kulkevien ihmisten lukumäärän puolesta mahdollisuus muodostua Helsingin parhaaksi aukioksi sekä Kallion, Sörnäisten ja Alppiharjun yhteiseksi sydämeksi", Linnas kirjoittaa työnsä esittelytekstissä.

Millainen Helsingin paras aukio sitten olisi?

Ainakin täysin erilainen nykytilaan verrattuna. Linnas ehdottaa muun muassa, että aukiolla tönöttävä metroaseman sisäänkäynti siirrettäisiin aukion reunalla olevan rakennuksen kylkeen. Aukiolle voitaisiin tämän jälkeen sijoittaa esimerkiksi jättimäinen hattivattipatsas sekä terassikahviloita, ja siellä olisi tilaa torimyyjille.

Aukion reunustalla sijaitsevan supermarketin katolle voitaisiin ehdotuksen mukaan rakentaa uusi talo, johon tulisi esimerkiksi asuntoja.

Linnas ehdottaa myös, että nykyisen supermarketin tiloihin tulisi kauppahalli, jossa toimisi muun muassa ruuan erikoisliikkeitä, ruokapiirien tiloja ja paikallisten ruuantuottajien myyntipisteitä. Supermarketti saisi hieman nykyistä suuremmat tilat kellarista, josta olisi suora liittymä metron ylätasoon.

Aukion länsilaidalla sijaitsevaan kortteliin tulisi esimerkiksi kylpyläpalveluita tarjoava wellness-kortteli. Myös tuon korttelin sisäpihalle Linnas ehdottaa uudisrakennuksen tekemistä.

Rahat suunnitelmaan saataisiin Linnaksen mukaan täydennysrakentamisen aiheuttaman maan arvonnousun avulla.

Tuomaristoa Linnaksen ehdotus miellytti, sillä se oli ehdotuksista selkeästi pisimmälle viety.

"Siinä oli mietitty taloudelliset toteutettavuusarvotkin pitkälle. Tässä työssä vaan on kyseessä aika massiivinen projekti ja sijoitus kaupungilta tai tontinomistajilta", sanoo Kallio-liikkeen puuhamies Antti Auvinen.

Linnaksen ehdotuksen lisäksi tuomaristo palkitsi kolme työtä, joiden se katsoi täydentävän toisiaan. Palkituista William Korwenkoski ehdotti aukion nimeämistä Arto Mellerin aukioksi, Antti Palmu asunnottomien ja päihdeongelmaisten palkitsemista alueen pitämisestä siistinä ja Marcus Oljelund ympärivuotisen torikaupan ja kirpputorien järjestämistä. Kunniamaininnan sai myös Sasu Marilan ehdotus, jossa koko Kurvin alueen katutaso muutettaisiin valaisevaksi "televisiopinnaksi", josta voisi heijastaa kuvaa.

Kiinnostavia ehdotuksia, mutta toteutuuko näistä yksikään?

Auvisen mukaan ei suoraan. Hän ja koko Kallio-liike halusivat kuitenkin nostaa kilpailulla Helsingin virkamiesten ja päättäjien tietoisuuteen sen, millaiseksi asukkaat haluaisivat aluetta muokata. Liikkeen mielestä alueella on ollut jo pitkään liioitellun huono maine ja siksi sille olisi syytä tehdä jotain.

"Asiaa ei yhtään auta se, että kaupunki näyttää jo luovuttaneen alueen kehittämisen suhteen. Kierrätyspisteet poistettiin, koska niiden katsottiin lisäävän sosiaalisia ongelmia. Lopputulemana on tyhjä aukio, jota poliisin ja vartijoiden jatkuva läsnäolo ei varsinaisesti rauhoita", kirjoitetaan Kallio-liikkeen ideakilpailun tehtävänannossa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Helsingin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski, Päivi Raivio Dodosta, Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin professori Jyrki Sinkkilä, Kirsi Manninen Kurvin järjestötoimijat -verkostosta ja SOK:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Olli-Pekka Koljonen.

OIKAISU (HS 13.1.2015)

Lauantaina 10. tammikuuta Helsingin Vaasanpuistikon kehittämistä käsittelevässä jutussa oli virhe. Kehittämisideoita oli kerätty kuukauden, ei vuoden verran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat