Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maunulan ostoskeskuksen purkaminen voi kaatua veronmaksajien niskaan – "Olisi hyvin poikkeuksellista"

Helsingin kaupunki voi joutua maksamaan Maunulan ostoskeskuksen purun

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Rauno Määttä ja hänen poikansa Kriko Määttä ihmettelevät, miksi helsinkiläistä Maunulan ostoskeskusta ei pureta. Rapistuneesta ostarista on syksyllä katkaistu sähköt ja vedet.
Rauno Määttä ja hänen poikansa Kriko Määttä ihmettelevät, miksi helsinkiläistä Maunulan ostoskeskusta ei pureta. Rapistuneesta ostarista on syksyllä katkaistu sähköt ja vedet. Kuva: Juhani Niiranen HS

Tyhjentyneen ja rapistuneen Suursuon ostoskeskuksen purkaminen siirtyy jälleen Maunulassa. Katuja kaventavat ja liikennettä tukkivat betoniesteet pysyvät siksi vielä pitkään uuden ostoskeskuksen edustalla.

Esteet voidaan kiinteistöviraston mukaan viedä pois vasta, kun vanha ostoskeskus on purettu, ja uusi katuosuus on rakennettu valmiiksi.

Purkutöiden piti olla ohi marraskuun lopulla. Näin oli sovittu yhtiön ja Helsingin kaupungin tontin vuokrasopimuksessa.

Ostoskeskuksen omistava Suursuon Ostoskeskus Oy ilmoitti Helsingin kaupungille syksyllä, ettei se pysty maksamaan purkamista ja puhdistustöitä.

"Meillä ei ole siihen varoja", kertoo Suursuon Ostoskeskus Oy:n hallituksen edustaja. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Ostoskeskusyhtiö jätti kaiken kaupungin käsiin.

"Yhtiö ei ollut kerännyt varoja purkamista varten, vaikka se on kaiken aikaa tiennyt velvoitteensa. Yhdeksi syyksi se ilmoitti, että osakkeen omistajat eivät ole maksaneet vastikkeitaan", kertoo toimistopäällikkö Esko Patrikainen kiinteistövirastosta.

Kiinteistövirasto on hakenut ostoskeskusyhtiön antamalla valtakirjalla purkulupaa rakennusvalvontavirastosta.

Virasto arvioi kustannuksia syntyvän yli 200 000 euroa. Kiinteistölautakunta on antanut virastolle luvan osallistua kustannuksiin yhdellä kolmasosalla.

Nyt ulosottoa käsittelee Helsingin käräjäoikeus. Asia ratkennee tammi-helmikuussa.

"Purkamaan päästäneen ennen kesälomia. Pahimmassa tapauksessa kulut voivat kaatua lopulta kaupungin maksettavaksi", Patrikainen arvelee.

"Viime kädessä osakkaiden pitäisi se maksaa."

Patrikaisen mukaan näin suuren kiinteistön purkukustannusten kaatuminen kaupungin syliin on hyvin poikkeuksellista.

Velvoite purkamisesta ei ole tullut ostoskeskuksen omistajille yllätyksenä, sillä asiasta on kiistelty yli kymmenen vuotta.

1950-luvulla rakennetun ostoskeskuksen tontti on ollut vuokralla kaupungilta. Kun 50 vuoden vuokrasopimus umpeutui vuonna 2002, kaupunki halusi, että ostoskeskus puretaan ja tilalle rakennetaan asuntoja.

Kaupungin asiantuntijoiden mielestä ostoskeskuksella ei ollut rakennustaiteellista arvoa eikä sitä kannattanut suojella.

Uudelle ostoskeskukselle kaupunki varasi tontin toiselta puolelta Pakilantietä, ja uusi ostoskeskus avattiin keväällä 2014.

Kun alueen asemakaavan muuttaminen pantiin vireille, yksi ostoskeskuksessa olutbaaria pitänyt yrittäjä perusti Pro Maunula -yhdistyksen. Se valitti joka vaiheessa suunnitelmista. Valituksissa vedottiin ostarin ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin.

Koska tilanne oli epäselvä, vuokrasopimus uusittiin kolmen vuoden välein koko 2000-luvun.

Kun KHO oli hylännyt viimeisen valituksen, vanhan ostoskeskuksen alueen uusi asemakaava tuli voimaan helmikuussa 2014.

Kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen kuuden kuukauden varoitusajalla viime elokuussa.

Marja Salmela HS
Jaana Savolainen HS
Maunula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat