Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Keskustakirjasto voi uhata Helsingin lähikirjastoja

Uusi kirjasto veisi selvityksen mukaan asiakkaita Kalliosta, Pasilasta ja Töölöstä

Kaupunki
 

Suomen kirjastolaitoksen lippulaivana mainostettu Helsingin keskustakirjasto saattaa uhata Helsingin lähikirjastojen asemaa. Näin arvioidaan joulukuussa valmistuneessa keskustakirjaston arviointiraportissa.

Raportin mukaan "on mahdollista, että keskustakirjaston myötä muun kirjastoverkon kävijämäärät vähenevät merkittävästi."

"Mikäli näin tapahtuu, joudutaan nykyistä kirjastoverkkoa mahdollisesti tarkastelemaan kriittisesti tulevaisuudessa", raportissa kirjoitetaan.

Myös Helsingin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto arvioi keskustakirjastotoimen syövän hieman lähikirjastojen kävijämääriä.

"Vähän se vaikuttaa, se on selvää", Haavisto sanoo.

"Kirjastojen käyttöön vaikuttaa paljon myös asukasmäärän kasvu ja liikenneyhteydet. On esimerkiksi havaittu, että metron pidentymisen yksi sivutuote on se, että Itäkeskuksen kirjaston kävijämäärä lisääntyy."

Kävijämäärän pienenemisiä on luvassa Kallion, Pasilan ja Töölön kirjastoissa, arvioi kaupunginkirjastolle viime keväänä raportin tehnyt Gispositio Oy.

Kalliossa kävi vuonna 2013 noin 470 000, Töölössä noin 380 000 ja Pasilassa noin 290 000 ihmistä.

Haavisto arvioi, että niiden kävijämäärät pienenevät noin 10 prosentilla nykyiseen kävijämäärään verrattuna.

Keskustakirjastolle povataan noin 2,5 miljoonaa vuosikävijää ja noin 10 000 päivittäistä kävijää. Gispositio arvioi keskustakirjaston lisäävän Helsingin kirjastojen kävijämääriä 1,25–1,45 miljoonalla kävijällä vuodessa.

Poliitikoista ainakin osa pitää mahdollisena, että keskustakirjasto johtaa lähikirjastojen lakkautuksiin.

"Keskustakirjasto lisää joka tapauksessa kirjastotoimen menoja useilla miljoonilla [6,7 miljoonalla eurolla]. Jos kirjasto ei löydä ulkopuolista rahoitusta, niin on olemassa jonkin kokoinen riski siitä, että se vaikuttaa myös lähikirjastoverkkoon", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

"Mutta en lähde spekuloimaan, mihin kirjastoihin vaikutus voisi osua."

Rauhamäen johtama kaupunginhallitus ryhtyy maanantaina käsittelemään hieman alle 100 miljoonaa euroa maksavan keskustakirjaston toteuttamista.

Helsingin toisiksi ja kolmanneksi suurimpien puolueiden, vihreiden ja Sdp:n, mielestä keskustakirjasto ja lähikirjastot eivät missään nimessä ole toistensa vihollisia.

"Keskustakirjastolla ja lähikirjastoilla on erilaiset tehtävät. Lähikirjastojen määrän vähentämiselle ei ole mitään perusteita, varsinkin kun Helsingin asukasluku kasvaa koko ajan", vihreiden Hannu Oskala sanoo.

"Kannattaa muistaa, että kun keskustakirjasto on rakentunut, niin Helsingissä asuu noin 50 000 ihmistä nykyistä enemmän eli kyllä näille kaikille käyttäjiä löytyy riittämiin."

Samaa mieltä on myös Sdp:n ryhmäjohtaja Osku Pajamäki.

"Nimenomaan pitkän taantuman aikana, emme missään tapauksessa lähde lähikirjastoverkkoa purkamaan", Pajamäki sanoo.

"Kokoomukselle on aina hyvin vaikeaa laittaa rahaa kulttuuriin."

Pajamäki sanoo, että keskustakirjaston jälkeen nykyisen Kirjasto 10:n toiminta siirtyy keskustakirjaston tiloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat