Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäkeskuksen päiväkeskukseen saa yhä tulla myös humalassa

Aurinkoinen Hymy korjattiin kengännauhabudjetilla, joten sitä ei tarvinnut sulkea kokonaan

Kaupunki
 
Emilia Peshkova (vas.), Léne Kangas ja Erkki Nikkonen jutustelivat kahvittelun lomassa remontin jälkeen uudelleen avatussa Aurinkoisessa Hymyssä Itäkeskuksessa Helsingissä.
Emilia Peshkova (vas.), Léne Kangas ja Erkki Nikkonen jutustelivat kahvittelun lomassa remontin jälkeen uudelleen avatussa Aurinkoisessa Hymyssä Itäkeskuksessa Helsingissä.

Itäkeskuksessa sijaitseva Aurinkoinen Hymy on avattu uudelleen evakon jälkeen. Sisäilmaongelmien vuoksi suljettu päihde- tai mielenterveysongelmaisten päiväkeskus kunnostettiin kekseliäisyydellä ja erittäin pienellä budjetilla.

Kun päiväkeskus Aurinkoista Hymyä alettiin remontoida syksyllä, oli päihteettömyys esillä. Ajatus hylättiin nopeasti.

"Tänne saa tulla juuri sellaisena kuin on", sanoo johtava sosiaaliohjaaja Mirka Vainikka.

Keskus toimii siis edelleen entisillä periaatteilla: kuka vain saa tulla, myös päihtyneenä.

Vainikan mukaan myös päihteettömälle paikalle olisi idässä tarvetta, Mellunmäessä toimivan Mellarin lisäksi. Aurinkoinen Hymy auttaa kuitenkin kaikkein huonoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Kävijöistä osa on ollut raittiina jo pitkään, mutta osa on erittäin heikossa kunnossa.

"Täällä ihminen otetaan vastaan ihmisenä. Luottamus rakentuu hitaasti. Joku tulee ehkä aluksi syömään puuroa, puoli vuotta käytyään hän ehkä jo uskaltaa kertoa elämästään ja ongelmistaan", Vainikka kertoo.

"Melkein kaikki täällä tuntevat toisensa. Itse voin sanoa myös, että olen täältä löytänyt suunnan elämälleni", kertoo myös Niki Berglund, joka on vuosia ollut päiväkeskuksessa tuettu työntekijä kävijän sijaan.

Puuroa Aurinkoisesta Hymystä saa edelleen, samoin seuraa ja ajanvietettä sekä hätätapauksessa mahdollisuuden peseytyä.

Erilaiset pelit kuten biljardi ovat suosittuja. Sääntöjä on tarkennettu: asiattomasta käytöksestä saa porttikiellon joksikin aikaa, eikä esimerkiksi väkivaltaa suvaita.

Henkilökuntaa on saatu hiukan lisää. Yksi sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja yhteisiksi Aurinkoiseen Hymyyn ja toiseen Itä-Helsingin vastaavaan päiväkeskukseen eli Kontulan Symppikseen. Aurinkoisesta Hymystä annetaan ensiapua, mutta myös ohjataan tarvittaessa eteenpäin eli kirjoitetaan lähete katkaisuun tai vieroitushoitoon.

Päiväkeskus suljettiin syksyllä yllättäen, syynä esimerkiksi sisäilmaongelmat. Keskus sijaitsee yksityiseltä omistajalta vuokratuissa entisissä liiketiloissa, joita ei ole aiemmin remontoitu kestämään noin 350 päiväkävijää. Aiemmin Aurinkoisessa Hymyssä oli mahdollisuus pestä pyykkiä, kosteus johti lopulta homeongelmiin.

Syksyllä vaihtoehtoina olivat pikaremontti tai paikan sulkeminen kokonaan.

Rahaa kunnostustöille ei ollut kaupungin budjetissa varattu erikseen. Isännöitsijä Seppo Vartiainen Tilakeskuksesta kertoo, että remontti onnistuttiin lopulta tekemään vain 25 000 eurolla eli noin neljänneksellä alkuperäisestä arviosta.

Töissä kierrätettiin mahdollisimman paljon vanhaa, näin tilat saatiin maalattua ja vesijohto asialliseksi.

Samalla keskuksen toimintaa on jouduttu rajoittamaan tilojen mukaan. Pyykinpesu ei enää onnistu ja unta kaipaavat pyritään ohjaamaan muualle. Pari sänkyä Aurinkoiseen Hymyynkin ehkä vielä palautetaan hätätilanteita varten ja lepotuolissa voi toki hetken levätä.

"Tämä on paljon rauhallisempi nyt", sanoo avajaisjuhliin tullut Erkki Nikkonen.

"Tuossa nurkassa oli ennen suuri kirjahylly ja sänkyjä. Nyt tämä näyttää paljon modernimmalta", kehuu puolestaan Léne Kangas.

Maija Aalto HS
Itäkeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat