Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Havainnekuvat vastaan todellisuus – "Kuvan Lamborghini ei välttämättä sisälly talopakettiin"

HS vertasi vuosikymmenen takaisia havainnekuvia suunnitelmista toteutuneisiin tammikuisiin katunäkymiin

Kaupunki
 
Vasemmalla Maisemasuunnittelu Hemgårdin havainnekuva, oikealla HS:n kuvaajan Mika Rannan kuva.
Marraskuussa 2007 esitelty suunnitelma Kaisaniemen puiston uudistuksesta odottaa rahoitusta.
Marraskuussa 2007 esitelty suunnitelma Kaisaniemen puiston uudistuksesta odottaa rahoitusta. Kuva: Vasemmalla Maisemasuunnittelu Hemgårdin havainnekuva, oikealla HS:n kuvaajan Mika Rannan kuva.

Helsingin Sanomat esitteli 18. marraskuuta 2007 suunnitelmat Kaisaniemen puiston uudistamiseksi. Havainnekuvassa aurinko paistaa ja iloiset ihmiset nauttivat vehreydestä Kasvitieteellisen puutarhan uuden eteläisen sisäänkäynnin edustalla.

Nyt, tammikuussa 2015, sisäänkäynti on edelleen rakentamatta.

Fakta

Havainnekuvat muuttuvat toteuttamisvaiheessa

 Ideavaiheessa havainnekuva esittää suurpiirteisesti suunnitelman perusajatuksen ja tavoitteen, mutta kaikki yksityiskohdat ja jopa toteutuminen ovat vielä täysin auki. Kuvien tarkoitus on myydä idea rahoittajalle ja yleisölle. Merkittävät suunnitelmat ovat uutisia ideavaiheessa.

 Ehdotusvaiheessa hyväksyttyä ideaa on jalostettu toteuttamiskelpoisemmaksi. Havainnekuvissa esimerkiksi rakennuksen koko ja sijainti ovat kohdallaan. Muutoksia voi tulla vielä paljon esimerkiksi materiaaleihin ja yksityiskohtiin. Pienemmät suunnittelukohteet ovat usein ehdotusvaiheessa, jolloin ne päätyvät uutisiin.

 Toteuttamisvaiheessa havainnekuvat tehdään rakennuslupien saantia ja varsinaista rakentamista varten. Vasta tässä vaiheessa havainnekuvien esittelemien materiaalien ja yksityiskohtien, kuten ikkunoiden ja parvekkeiden mittasuhteiden edellytetään olevan oikein. Uutisiin tämän vaiheen kuvat päätyvät ani harvoin.

"Talouden realiteetit tulivat vastaan", sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok). Hienoin kuvin esiteltyä suunnitelmaa ei ole ollut varaa toteuttaa.

HS vertasi, miltä noin vuosikymmen sitten havainnekuvissa esitellyt suunnitelmat näyttävät nykyään, kun niiden olisi määrä olla valmiita. Osa suunnitelmista on kaatunut, osa muuttunut – eikä missään tunnelma ole tammikuun loskassa sama kuin kesäisissä havainnekuvissa.

Havainnekuvilla on suuri arvo kaupunkisuunnittelusta kiinnostuneille poliitikoille ja kansalaisille.

"Kyllä ne helpottavat kokonaisuuden hahmottamista", sanoo Rautava.

Kuvia kuitenkin tulkitaan usein yksityiskohtaisemmin kuin niiden tekijät ovat tarkoittaneet, sanoo arkkitehti Matti Kaijansinkko Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Kaijansinkko on teettänyt paljon Jätkäsaaren kaavoitusvaiheen havainnekuvia. Niissä tarkoitus ei ole näyttää yksityiskohtia vaan lähinnä rakennusten kokoja ja sijainteja.

Jos kuvien tekijä on kuitenkin keksinyt lisätä ylimääräisiä yksityiskohtia, niitä kommentoidaan. "Kerrankin lautakunnassa mietittiin, että tuollaiset parvekkeetko sinne nyt sitten tulee", Kaijansinkko muistelee.

Miksi havainnekuvissa paistaa aina aurinko ja ihmiset ovat iloisia?

"Eihän automainoksen kuvakaan vastaa sitä, miltä auto näyttää kuraisena talvipäivänä", huomauttaa arkkitehtitoimisto CEJ:n osakas, arkkitehti Tom Cederqvist. "Silti kukaan ei ihmettele, miksi autoja myydään kuvilla kiillotetuista ja hyvin valaistuista autoista."

HS:n sivuille päätyvät kuvat suunnitelmista ovat usein hankkeen alkuvaiheen visioita. Ne esittelevät suurpiirteisesti suunnitelman ideaa ja tavoitteita, eivät yksityiskohtia.

Niiden tarkoitus on myös myydä idea yleisölle ja rahoittajille.

Esimerkiksi Guggenheimin museosta julkaistut kilpailukuvat ovat vasta ideatasolla.

Varhaisen vaiheen idea- ja massoittelukuvien jälkeen suunnitelmat joutuvat mankeliin, jossa niihin vaikuttavat lukuisat ihmiset rakennuttajasta poliitikkoihin – ja käytettävissä olevat varat. Koko suunnitelma voi kaatua, tai siihen voidaan tehdä suuria muutoksia.

Ammattilaiset tietävät tämän, mutta maallikoille muutokset voivat tulla yllätyksenä.

Tarkoituksella havainnekuvat eivät johda harhaan, sanoo Cederqvist.

"Ne ovat suunnittelijoiden sen hetken arvaus siitä, miltä lopputulos voisi näyttää."

Mikä on havainnekuvien kuluttajansuoja? Entä jos puistosuunnitelma ei toteudukaan?

"Ei ollenkaan hyvä juttu", Risto Rautava sanoo. Tilanne on hankala, jos ostaa asunnon uudelta asuinalueelta, mutta kuvissa lupaillut puistot ja kanavat jäävät rahapulassa tekemättä.

Oma tapauksensa ovat rakenteilla olevien yksityisasuntojen markkinointikuvat. Niissä talojen ja asuntojen yksityiskohdat ovat sinänsä kunnossa, mutta tunnelmaa voidaan muuttaa lisäämällä halutun suuntaista irtaimistoa.

"Havainnekuvassa näkyvä Lamborghini ei välttämättä sisälly talopakettiin", kärjistää Arkkitehtitoimistojen liiton toiminnanjohtaja Vesa Juola.

Liitto on kehottanut jäseniään varovaisuuteen, sillä mainoksesta voi tulla myös sitova lupaus.

"Maailmalla on nostettu kanteita tapauksista, joissa asunnoissa ei ole ollut samoja kodinkoneita kuin esitteen kuvissa", Juola kertoo.

Korjaus 13.1.2015: Kuvasarjassa oli mukana alun perin kuvapari Herttoniemen metrovalvomosta. Kuvaparissa oli verrattu väärää julkisivua havainnekuvaan. Oikeasta suunnasta katsoen havainnekuva vastasi huomattavasti tarkemmin havainnekuvaa. Virheellinen kuvapari on poistettu jutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat