Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Yhtiöiden rahankäyttö muodostaa "avoimuusaukon"

Helsinki omistaa lähes sata tytäryhtiötä – 1,7 miljardia valvonnan ulkopuolella

Kaupunki
 
Ketterät kuntien yhtiöt jäävät vaille valvontaa
Ketterät kuntien yhtiöt jäävät vaille valvontaa
Virkamies voi olla myös yksityisen yhtiön toimitusjohtaja

Helsingin kaupunki omistaa lähes 90 tytäryhteisöä, kuten yritystä ja säätiötä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 1,7 miljardia euroa.

Yhtiöiden ei tarvitse noudattaa julkisuuslakia eli tehdä tarkkaa selkoa taloudellisista toiminnastaan tai päätöstensä perusteista. Tämä siitä huolimatta, että osa Helsingin kaupungin omistamista yhtiöistä saa periaatteessa kaikki tulonsa Helsingin kaupungin tekemistä palveluiden ostoista.

Kuntien omistamien yhtiöiden rahankäyttö muodostaa "avoimuusaukon", sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Timo Jaakonaho Lehtikuva
Helsingin kaupunki on Mäkelänrinteen uintikeskuksen suurin omistaja. Uintikeskuksen liikevaihto oli vuonna 2013 yli kolme miljoonaa euroa.
Helsingin kaupunki on Mäkelänrinteen uintikeskuksen suurin omistaja. Uintikeskuksen liikevaihto oli vuonna 2013 yli kolme miljoonaa euroa.

"Näen tässä ison ongelman julkisuuden ja avoimuuden kannalta. Kuntien omistamat yhtiöt ovat julkisen valvonnan ulkopuolella", Mäenpää sanoo.

Mäenpään mielestä Suomen pitäisi ottaa mallia Ruotsista, missä kuntien omistamat yhtiöt ovat julkisuuslain piirissä.

Kunnat ovat yhtiöittäneet toimintaansa eri puolilla Suomea. Tämä johtuu lainsäädännön muutoksista, mutta myös kuntien halusta tehdä asioita ketterämmin yksityisten yhtiöiden kautta.

Artikkeliin liittyvät

Mäenpää arvioi, että joissain tilanteissa yhtiöittämiset ovat perusteltuja. Hän näkee kuitenkin kehityksessä ongelmia.

"Yhtiöillä voi olla sellaisia hallintotehtäviä tai julkisen palvelun tehtäviä, joissa pitää noudattaa hyvän hallinnon mukaisia oikeusperiaatteita. Mikään ei kuitenkaan takaa tätä."

Yksityinen yhtiö tai säätiö voi esimerkiksi hoitaa kunnan asukkaille tarjoamaa hoivapalvelua. Laki ei sido säätiötä samalla tavalla kuin kuntaa ja sen palveluksessa olevia virkamiehiä.

Kansalaiset ja media eivät voi vaatia yhtiöitä kertomaan toiminnastaan samalla tavalla kuin mitä viranomaisten pitää kertoa.

Helsingin kaupungin omistamien yhtiöiden toimitusjohtajina ja hallituksen jäseninä toimii pääasiassa kunnan omia virkamiehiä. Tällä on haluttu varmistaa yhtiöiden valvonta.

Mäenpään mielestä asetelma on kuitenkin ristiriitainen.

"Osakeyhtiön tehtävä on lain mukaan tuottaa voittoa. Virkamiehen tehtävänä on taas hoitaa kunnan perustehtäviä ja edistää kuntalaisten hyvää. Virkapallilla ja yhtiön johdossa istumista voi olla hyvin vaikeaa sovittaa keskenään."

Vuonna 2013 Helsinki osti palveluita itse omistamiltaan yhtiöiltä yli 120 miljoonalla eurolla. Kolmannes tästä oli tosin sähkön ja kaukolämmön ostoa kaupungin omalta energiayhtiöltä.

Liisa Takala
Helsingin kaupungin omistamassa Gardenia Helsingissä on trooppinen sisäpuutarha.
Helsingin kaupungin omistamassa Gardenia Helsingissä on trooppinen sisäpuutarha.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) vastaa yli 50 yhtiön toiminnasta. Näistä valtaosa on asunto- tai kiinteistöosakeyhtiöitä. Penttilä olisi valmis lisäämään Helsingin omistamien yhtiöiden avoimuutta.

Tosin Penttilän mielestä valvonta toimii myös nykyisin.

"Helsingin konsernijaosto käy läpi säännöllisesti yhtiöiden toimintaa, minkä lisäksi yhtiöiden hallinnossa on virka- ja luottamusmiehiä valvomassa toimintaa. Esimerkiksi Helenin kohdalla luottamusmiehille on laajempi tiedonsaantioikeus kuin perinteisesti osakeyhtiöissä", Penttilä sanoo.

Aikaisemmin liikelaitoksena toimiva Helsingin Energia muuttui tämän vuoden alussa Helen-osakeyhtiöksi. Helen on ylivoimaisesti suurin kaupungin omistamista yhtiöistä.

Penttilä ei näe suurta ristiriitaa osakeyhtiötä koskevan lainsäädännön ja virkamiehen tehtävien välillä.

"Yhtiöiden tarkoitus ei ole yleensä tuottaa voittoa kaupungille, joskin ei tietenkään myös tehdä tappioita. Yhtiökokousohjeilla voidaan antaa toimintasäädöksiä, joilla edistetään yleistä hyvää koskevia asioita, kuten energiatehokkuutta."

Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Arto Sulosen mielestä avoimuuden pitää olla mahdollisimman laajaa kun kunnan omistama yhtiö vastaa jostakin kunnan perustoiminnosta, kuten koulutuksesta.

"Jos taas tehdään markkinaehtoista toimintaa, laajemman avoimuuden vaatimus on osittain kohtuuton. Yhtiön pitäisi siis toimia avoimen markkinoiden ehdoilla, mutta silti ylläpitää julkisen sektorin raskasta hallinnointia", Sulonen sanoo.

Euroopan komission mielestä kilpailluilla markkinoilla toimivat kunnalliset liikelaitokset on yhtiöitettävä, jotta kilpailu yksityisten yritysten kanssa on tasapuolista. Linjauksen takia muun muassa Helsingissä kaupungin omistama palveluyhtiö Palmia yhtiöitettiin osittain ja kuntalakia uudistettiin Suomessa.

Penttilä uskoo, että tulevaisuudessa kunnat perustuvat todennäköisesti jopa aiempaa enemmän yhtiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat